Mergi în drumeţie pe munte? Uite cum să te echipezi corect!

image
Chiar dacă este vară, pe munte vremea este extrem de schimbătoare

Ne aflăm în plin sezon al vacanţelor de vară, iar o ieşire la munte cu pretenii într-o zi caniculară este mai mult decât binevenită. Dacă plănuiţi o drumeţie, iată câteva sfaturi pentru ca excursia voastră să fie o plăcere şi nu un coşmar.

Nu urca pe munte în adidaşi sau pantofi. Există riscul să te accidentezi serios pentru că talpa acestui tip de încălţăminte nu aderă cum trebuie la piatră şi vei aluneca. Gleznele sunt cele mai expuse şi, cu siguranţă, te vei alege cu un picior rupt sau o luxaţie. Dacă nu îţi permiţi bocanci speciali, poţi folosi bocancii tăi de iarnă, cu condiţia să fie robuşti şi să-ţi susţină gleznele. Nu urca pe munte în papuci, sandale, pantofi cu talpă subţire sau cu toc!

Pentru o excursie de o zi este necesar să ai un rucsac cu o capacitate între 15 şi 25 de litri. În nici un caz nu căra pungi, gentuţe şi alte obiecte care ţi-ar ocupa mâinile. Rucsacul trebuie să fie prevăzut cu două bretele pentru a distribui egal greutatea.

Nu uita acasă pelerina de ploaie! Jos, la baza muntelui, vremea poate fi frumoasă, însă sus, pe creste, te poate prinde ploaia. O pelerină care să te protejeze de umezeală este obligatorie.

Ia cu tine un tricou de schimb pentru că vei transpira urcând muntele. Dacă vremea este schimbătoare, iar soarele intră în nori, se va face brusc frig, mai ales la altitudini înalte. De asemenea, va trebui să ai la tine o bluză groasă fie de trening, fie un polar cu care să te îmbraci dacă ţi se face frig.

Necesare îţi vor fi şapca şi ochelarii de soare. Şapca te va proteja de insolaţie, iar ochelarii de razele ultraviolete. Nu uita acasă nici crema cu factor de protecţie UV. Trebuie să ştii că pe munte soarele arde la fel de tare, iar razele UV sunt la fel de nocive. În caz contrar, te poţi trezi cu arsuri ale pielii.  

Trusa de prim ajutor nu ar trebui să-ţi lipsească din rucsac. Ea va conţine faşă elastică, plasturi, comprese sterile, cremă antibiotică, un dezinfectant, pensetă, pliculeţe cu zahăr, o lămâie, glucoză – pentru cazurile de extenuare sau hipoglicemie.

Când pleci în drumeţie pe munte, este obligatoriu să ai la tine o sticlă cu apă – cel puţin 2 litri de persoană.  De asemenea nu uita acasă mâncarea pentru că, din cauza extenuării ţi se va face foame. Ia cu tine biscuiţi, fructe uscate, salam feliat, pâine brânză, roşii, castraveţi, ardei.

În bagaje trebuie să ai o hartă, o lanternă, un briceag bine ascuţit, telefonul mobil încărcat şi, eventual, un GPS. 

anamaria prodan3 png
1 meghan kate jpg jpeg
bravo ai stil foto facebook 40288700 (1) webp
goia voltaj jpg
lacul vidra PNG
Vladimir Putin epa-efa Sankt Petersburg
IMG 0810 jpg
Printul Charles in Transilvania Viscri Valea Zalanului (2) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
1 machiaj de zi jpg jpeg
zaț de cafea frumusețe pixabay
aspirină frumusețe pixabay
VISUAL DR  mITCAN sECRETELE FRUMUSETII png
L34KQmdE7yRna3G9wAPOCi4vpa3PuQK0uBEHz9ZQwHXfCVDAL LCZXbDTXdDPt6xt1WcVA iE 9gLi94m SJC PfksEMFD3vAb6Rr aS4hnxkdfV OkVUHlWveYwUnWhjbDKIdVisnRN8 uWCQ
QUWf5A GTTZJVkITynGuQSg8Ydh7t0um2zYQq jFM8QLqUMw mXURk85FqsVAu4n1W5Hirp3svLhl2eiMtl6hsnA59 FKDg2lUw9mKJz hSFbVwp3SVgEHtC47nG9laZcRB3ot7YhLl1oEUqSQ