Tot ce trebuie să știi despre vaccinarea anti-COVID în sarcină
Cea mai mare temere a viitoarelor mămici, în ceea ce privește vaccinarea, este ca nu cumva serul să le afecteze sarcina și să le pună în pericol bebelușul. Temerea e justificată, însă înainte de a da vreun verdict, haideți să punem în balanță și bune, și rele. Ne-a ajutat cu mai multe lămuriri prof. dr. Gheorghe Peltecu, medic primar obstetrică-ginecologie și doctor în științe medicale.
Cum le afectează vaccinul pe gravide?
Studiile publicate până acum arată că în caz de contaminare cu SARS-CoV-2, gravidele prezintă un risc mai mare de a dezvolta o formă severă a bolii comparativ cu femeile care nu sunt însărcinate. Probabil din cauza imunității mai scăzute a primelor, știut fiind faptul că sistemul imunitar devine mai „permisiv”, în sarcină, tocmai pentru a nu respinge fătul. „Știm, de asemenea, că gravidele cu diabet sau obezitate prezintă un risc mai mare de complicații, în caz de infectare, față de gravidele care nu prezintă comorbidități”, spune medicul.
Este recomandată vaccinarea?
Există țări care recomandă acest protocol, contactarea virusului putând fi mult mai periculoasă decât eventualele efecte adverse ale vaccinului. În aceeași notă, se consideră că beneficiile vaccinării ar putea fi considerabil mai importante pentru gravidele care prezintă comorbidități (diabet zaharat, obezitate, hipertensiune). „Întotdeauna decizia vaccinării trebuie să aparțină mamei, iar aceasta trebuie să decidă după o discuție cu medicul ei. Eu consider că vaccinurile existente pe piață sunt sigure și conforme rigorilor științifice și le recomandăm femeilor însărcinate, dacă nu există contraindicații evidente”, susține dr. Gheorghe Peltecu.
Cine ar avea contraindicații
Vaccinarea gravidelor personal medical nu a raportat efecte secundare notabile. Contraindicațiile și reacțiile adverse sunt aceleași ca în populația generală, în ceea ce privește frecvența și intensitatea. Evaluarea posibilelor contraindicatii va fi făcută de medicul obstetrician care urmărește sarcina, în colaborare cu medicul de familie care cunoaște posibilele antecedente medicale ale gravidei, sau uneori, și a medicului infecționist.
Momentul perfect pentru vaccinare
Studiile arată că transferul transplacentar de anticorpi începe la aproximativ 17 săptămâni de gestație și crește exponențial în perioada următoare. Prin urmare, dacă vorbim de o perioadă recomandată, atunci vaccinarea mamelor ar trebui să aibă loc la începutul celui de-al doilea trimestru. Desigur, acest lucru nu exclude ca vaccinarea să nu se facă mai tâziu în sarcină, dacă este cazul.
Potrivit protocoalelor, dacă o femeie rămâne însărcinată după administrarea primei doze, a doua doză trebuie administrată conform protocolului.
Vaccinul va afecta alăptarea?
Până în prezent nu se știe cu certitudine dacă vaccinurile sunt excretate în laptele matern. Oficial, poziția Agenției Europene a Medicamentului este că nu sunt așteptate riscuri în legătură cu alăptarea. Întotdeauna, însă, este necesară consultarea medicului curant, care urmărește sarcina, sau, în cazul femeilor care alăptează, a pediatrului, înainte de a administra orice medicament, cu atât mai mult un vaccin despre ale cărui efecte încă se colectează date.