Tu foloseşti pieptănul potrivit?

Ultima actualizare:

Este vreo femeie care să nu pună preţ pe „podoaba sa capilară”? Puţin probabil. Toate îşi doresc un păr frumos, sănătos, aranjat. Îşi aleg cu grijă vopseaua, şamponul, investesc în tot felul de tratamente, fără să ştie că cel mai important element este banalul pieptăn. Pe piaţă sunt tot felul de modele, care se aleg în funcţie de tipul de păr şi de nevoi.

Piepteni cu dinţi rari sau foarte deşi, din plastic sau din lemn, perii rotunde sau pătrate, mari şi mici, din păr natural ori plastic...  sunt pe piaţă zeci de tipuri de accesorii destinate pieptănatului. Cu cât sunt mai multe, mai variate, cu atât mai greu ne e nouă să alegem produsul potrivit. În primul rând avem de optat între perie şi pieptăn. Care e mai bun?

„Din punctul meu de vedere, peria e mai avantajoasă, mai ales dacă e din păr natural. Dă volum şi luciu, traumatizează mai puţin firul de păr şi nu lezează scalpul, spre deosebire de pieptăn, care poate rupe părul dacă nu eşti atentă şi te grăbeşti. Pieptănul nu e absolut necesar, cu peria poţi face mai multe”, spune Cătălina Asiza Borceanu, hair stilist în cadrul unui salon din Buzău.

Cătălina Asiza Borceanu
Cătălina Asiza Borceanu

Materialul contează şi el. Mulţi optează pentru lemn, având impresia că e mai “natural”. Specialistul susţine că, deşi produsele din lemn sunt foarte lăudate, nu au o rezistenţă foarte mare, li se duce lacul şi se umflă în timp, putând ajunge să agaţe părul. “Pe primul loc sunt periile din păr natural. Plasticul e pe locul doi, la mare putere acum, căci e moale, nu răneşte scalpul, se curăţă uşor şi rezistă în timp. Plasticul trebuie să fie tratat antistatic, pentru a nu electriza părul. Dinţii de metal sunt de evitat deoarece zgârie scalpul şi stimulează prea mult secreţia de sebum”, adaugă hair stilistul, care exemplifică pe rând mai multe tipuri de perii şi piepteni.

Piepteni

  • Cu dinţii deşi. Îl pot folosi doar femeile care au părul scurt şi subţire. Avantajul este că adună bine impurităţile, însă poate rupe multe fire.
  • Cu dinţii medii. Sunt ideali pentru descurcat, după spălat, pentru toate tipurile de păr (mai puţin cel creţ).
  • Pieptănul cu dinţi foarte rari e recomandat femeilor cu păr creţ, lung, cu fir gros sau cu vârfuri deteriorate. “Cu cât dinţii sunt mai rari, cu atât se previne ruperea părului. Se poate începe descurcarea cu un astfel de pieptăn, apoi continua cu unul cu dinţii mai deşi”, recomandă hair stilistul din Buzău.

Perii

  • Cele cu păr natural sunt potrivite femeilor cu păr moale, fin. Avantajul lor este că dau strălucire părului, nu îl rup şi nu zgârie scalpul. Nu pot fi folosite la un păr gros, des, căci nu au putere să pătrundă şi să descurce. Periile din păr natural care au şi peri din plastic sau au vârf din plastic  ajută dacă părul e mai des, cu fir mai gros.
  • Cele cu peri din lemn stimulează foarte bine circulaţia de la nivelul scalpului, efectuând la acest nivel un masaj blând, plăcut. Pot fi folosite de cele care au părul des şi cu fir puternic.
  • Dacă ai părul lung foloseşte o perie lată, ca să ai “spor”; dacă părul e mediu poţi folosi o perie mai mică, iar la părul creţ trebuie să optezi pentru o perie mică, pieptănând şuviţă cu şuviţă. “La părul creţ, între perie şi pieptăn, recomand pieptănul cu dinţi rari”, spune Cătălina Asiza Borceanu.

  • Periile rotunde se folosesc la coafat şi pentru volum la rădăcină, ca să-ţi îndrepţi părul sau ca să-ţi faci bucle. Se aleg în funcţie de lungimea părului: la un păr scurt e nevoie de o perie subţire, ca să ai ce prinde; cele din lemn natural merg la un păr scurt până la mandibulă; o perie semirotundă e bună la coafarea bretonului etc.

Nu-ţi pieptăna părul când e foarte ud, căci firul e fragil şi se rupe uşor. Lasă-l să se zvânte în prosop, eventual usucă-l puţin cu foehnul, apoi, puţin umed, poate fi pieptănat uşor. Se începe de la vârfuri spre rădăcină, ca să elimini mai uşor ce e încurcat. Ca să nu zgârii scalpul, nu pune pieptănul perpendicular pe suprafaţa capului, ci la un unghi de 45 de grade. Nu uita de igienă! Periile şi pieptenii se spală săptămânal, cu apă, săpun lichid şi o periuţă, apoi se lasă la uscat. Periodic, se dezinfectează cu spirt.

Bine de ştiut

  • Chiar dacă e un lucru banal, nu toată lumea ştie să se spele corect pe cap. Specialiştii recomandă să-ţi înmoi mai întâi părul în apă caldă, nu fierbinte. Apa caldă ajută la deschiderea cuticulei și, astfel, substanțele active din șampon și mască vor intra în firul de păr. Şamponează-ți părul de 2 ori. Prima spălare antrenează toate reziduurile, îţi degresează părul, iar a doua șamponare e menită să curețe în profunzime, motiv pentru care se formează și mai repede spuma aerată, curată. Masca hidratează şi ajută la descurcarea părului, fiind un balsam mai concentrat. Se aplică pe lungimi şi pe vârfuri, niciodată la rădăcină. La final, foloseşte pe lungimi un jet de apă mai rece care să închidă cuticula şi să dea strălucire părului.
  • Pieptănatul nu are scop strict estetic, ci e şi sănătos: stimulează circulaţia sângelui la nivelul scalpului şi ajută la creşterea părului, înlătură impurităţile, praful, excesul de spumă sau fixativ. E bine să vă pieptănaţi de două ori pe zi, dimineaţa şi seara, înainte de culcare (mai puţin cele cu păr creţ). 
  • Pe de cealaltă parte, un pieptănat abuziv, agresiv, prea des (mai ales dacă nu foloseşti peria sau pieptănul potrivit), duce la degradarea şi ruperea părului, care devine casant, zburlit. În acelaşi timp stimulează secreţia de sebum şi duce la apariţia scalpului gras. 

  • Părul creţ nu trebuie neapărat pieptănat. El se descurcă în timpul spălatului, cu degetele. “Dacă chiar e nevoie, poţi folosi un pieptăn cu dinţi foarte rari, când părul e umed. După care aplici un ser pentru vârfuri şi usuci părul cu capul în jos, folosind un foehn cu difuzor. După uscare, nu mai bagi pieptănul în el, ci îl reaşezi cu mâinile umezite”, spune Cătălina Asiza Borceanu.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bomboane cu biscuiti si fulgi de nuca de cocos  Sursa foto shutterstock 107127485 jpg
ciorba de fasole boabe cu afumatura si rantas jpg
zodii norocoase webp
cuplu sex
culoare zodii jpg
supa jpg
masca ten jpg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net