Tu ştii să-ţi alegi corect şamponul? Uite din ce cauză faci mătreaţă şi cum să scapi de ea

Ultima actualizare:

    Şamponul se  alege nu în  funcţie de miros,  ci de proprietăţi
Şamponul se alege nu în funcţie de miros, ci de proprietăţi

Foarte mulţi oameni îşi cumpără şampoane pentru păr normal, însă prea puţini mai au, în ziua de azi, „păr normal". Să nu foloseşti produse de spălare potrivite este principala cauză de apariţie a mătreţii, care şi ea este de mai multe tipuri. Conf. Dr. Daciana Brănişteanu, medic dermatolog la Iaşi, îţi spune cum ştii ce tip de păr ai şi cum să scapi de mătreaţă.

Două tipuri de mătreaţă

„Părul normal este cel care se spală la o săptămână, perioadă în care îşi păstrează luciul şi aspectul frumos. Majoritatea au păr gras, prea puţini mai au părul normal", spune specialistul. Tu te confrunţi şi cu mătreaţa? Pentru a o trata, trebuie să ştii că aceasta este de două tipuri:

 Mătreaţă grasă - apare pe scalpul gras, e uleioasă;

 Mătreaţă uscată - apare pe scalpul uscat, e foarte fină şi curge de pe umeri.

De asemenea, există patru tipuri de păr:

* păr gras cu scalp sensibil;* păr gras cu mătreaţă;* păr uscat, deteriorat şi scalp cu mătreaţă uscată şi scuame;* păr normal, sănătos, pe care nu e nevoie să-l speli mai mult de o dată pe săptămână.

Ţi-ai identificat tipul părului şi al scalpului? Acum tot ce trebuie să faci este să-ţi alegi şamponul potrivit. „Dacă foloseşti un produs neadaptat tipului tău de păr, rişti să faci mătreaţă, eritem, roşeaţă a scalpului, leziuni şi chiar căderea părului. Înainte exista mitul că faci mătreaţă atunci când schimbi şamponul. În realitate, mătreaţa apare dacă schimbarea e nepotrivită", explică Daciana Brănişteanu, director al Centrului de Dermatologie-Venerologie şi Cosmetologie Derma Lux din Iaşi.

De fapt, este chiar recomandat să schimbi şamponul o dată la şase săptămâni, pentru a evita fenomenul de obişnuinţă, mai ales dacă problema pentru care l-ai cumpărat s-a rezolvat între timp.

simeon stalpnicul png

Greşeli de evitat:

Nu te spăla cu apă prea fierbinte pentru că aceasta provoacă vasodilataţie. În schimb, şi pentru pielea capului sunt recomandate duşurile alternative (cald-rece) pentru a stimula circulaţia.

Nu e greşit să te speli des pe cap, atâta timp cât foloseşti un şampon „pentru spălări frecvente". Cu un astfel de şampon, te poţi spăla şi de trei ori pe zi, dacă vrei. „Un alt tip de şampon va distruge bariera hidroproteică de la suprafaţa scalpului şi a firului de păr, care are rol de protecţie. Rezultatul va fi uscarea pielii şi apariţia mătreţii", spune specialistul.

Şampoanele dermato-cosmetice sunt concepute astfel încât să rezolve ţintit diverse probleme ale scalpului şi firului de păr. Dacă tu ai două probleme (căderea părului şi mătreaţa, spre exemplu), îţi vei lua două şampoane pe care le vei folosi alternativ.

Uscătorul de păr se setează pe aer călduţ sau rece, nu fierbinte. Nu trebuie folosit zilnic şi nu foarte aproape de păr. El usucă şi şubrezeşte firul de păr. Ondulatorul şi placa de întins părul se folosesc cu prudenţă, doar la ocazii.

Părul strâns foarte tare într-o coadă traumatizează firul şi scalpul. E de preferat să-l ţii liber şi să nu tragi de rădăcină.

În cazul bărbaţilor, traumatizante şi degradante pentru păr sunt gelurile şi spumele aplicate de la rădăcină.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Trei zodii au probleme de sănătate în luna februarie, sursă foto: Pixabay
horoscop financiar jpg
horoscop financiar 1 webp
Jumari FOTO Cristina Stancu3 jpg
zodii norocoase webp
prajitura1 jpeg
Pomana porcului FOTO Shutterstock jpg
Descopera ce distruge relatia de cuplu si ce i apropie pe parteneri webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net