Tu ştii să-ţi alegi sutienul potrivit?
Când vine vorba despre alegerea sutienului perfect, multe femei întâmpină reale dificultăţi. Fie poartă unul prea mare, fie prea strâmt, fie modelul cupelor nu le avantajează. Potrivit studiilor, 80% dintre doamne încă nu au reuşit să găsească mărimea perfectă pentru ele şi fac tot felul de greşeli în purtarea acestui obiect vestimentar.
Una dintre cele mai mari probleme pe care le au femeile cu sutienul este aceea că sânii nu stau perfect în cupe. Acestea sunt ori prea mari, se încreţesc, marginea lor iese prea mult în evidenţă pe sub o bluză mulată, ori sunt prea mici, făcând sânii să se reverse în zona decolteului sau a axilei. Doar una din cinci femei poartă mărimea şi forma ideală de sutien, conform unui studiu realizat pe 1.000 de persoane. Nu doar lipsa de informaţii şi obişnuinţa e vinovată de aceste greşeli, ci şi faptul că femeile, în decursul anilor, slăbesc, se îngraşă sau au copii, lucru care le modifică forma sânilor, însă ele continuă să-şi cumpere aceeaşi mărime. Iată câteva sfaturi pentru a-ţi putea alege sutienul potrivit!
Bareta care se prinde la spate trebuie să fie suficient de strâmtă, dar confortabilă. Când stai dreaptă în faţa oglinzii, această baretă trebuie să fie perfect orizontală, paralelă cu solul, şi să nu se ridice la spate. Este prea strâmtă? Prinde-o la cel mai îndepărtat cârlig. Tot e strâmtă? Încearcă un alt model de sutien.
În partea din faţă, bretelele care se trec peste umeri trebuie să fie lipite de piele, dar lejere, fără să preseze pielea şi să creeze “colăcei”, fără să fie prea largi şi să alunece de pe umeri.
Sânii să fie perfect acoperiţi de cupe, iar la margini să se formeze o linie foarte fină, astfel încât forma sutienului să nu se vadă pe sub o bluză subţire. Mai concret, forma sânilor continuă pe aceeaşi line forma sutienului.
Nu trebuie să se formeze nici o umflătură, nici un “colăcel” în zona decolteului sau a axilei, indiferent dacă foloseşti un sutien cu push-up sau unul mai decoltat. Încearcă următorul truc: lasă bretelele să cadă pe braţe. Dacă sutienul stă în continuare pe piept şi nu alunecă, înseamnă că mărimea cupei şi a bandei e bună.
Cât timp poţi purta un sutien până să-l arunci? Atunci când banda din spate şi bretelele îşi pierd elasticitatea şi nu-ţi mai asigură suportul corect. De asemenea, atunci când corpul tău s-a schimbat, după ce te-ai îngrăşat sau ai slăbit.
Nu-ţi spăla sutienul după fiecare purtare!
Lenjeria intimă, cămăşile şi tricourile trebuie spălate după fiecare purtare. Nu şi sutienul! Spălările prea dese îi strică elasticitatea şi forma, avertizează Good Housekeeping Institute. Sutienul se spală după 3-4 purtări, însă depinde şi de activitatea ta zilnică. Dacă petreci toată ziua afară şi transpiri mult, vei simţi nevoia să-l speli mai devreme, însă dacă porţi sutienul doar câteva ore, la o terasă cu fetele, spălarea mai poate aştepta. Poţi să foloseşti maşina de spălat, la un program pentru rufe delicate, însă nu-l usca în maşină pentru că aerul cald îi afectează şi el textura. Lasă-l la aer, dar fii atentă să stea într-o formă potrivită. Nu anula tot acest efort printr-o depozitare necorespunzătoare. Nu-l arunca în sertar mototolit, înghesuit, pentru că îi strici forma, nu-l călca şi, dacă poţi, poartă o pereche diferită de la o zi la alta ca să le prelungeşti durata de viaţă.
7 greşeli de evitat
Dacă sutienul îţi ridică prea mult sânii, creând impresia unui „pervaz”, asta înseamnă că breteaua de la mijloc şi cupele sunt prea mici. Încearcă o mărime mai mare!
Partea din spate a sutienului este prea mare sau bretelele prea moi. Încearcă să ajustezi prinderea sau lungimea curelelor. Sau, cel mai simplu, încearcă o mărime mai mică!
Dacă partea din faţă a sutienului nu se mulează pe stern, înseamnă că cele două barete care se închid la spate sunt prea mari. Încearcă un sutien cu o circumferinţă mai mică.
Există multe situaţii în care sutienele din dantelă sau cele din material textil, fără burete, nu se mulează perfect pe sâni. Motivul: material în surplus. În acest caz, încearcă o mărime mai mică.
Când cupa sutienului este mică, ea îţi presează sânii şi îi face să se “reverse”, depăşind cu un centimetru forma cupelor.
Dacă breteaua din spate se ridică, înseamnă că sutienul este prea mare. Înceracă o mărime mai mică a circumferinţei.
Dacă sutienul îţi presează sânii într-atât încât se formează “colăcei” în zona axilei, iar sânii se revarsă din sutien şi în faţă, înseamnă că ţi-ai ales cupe prea mici. Încearcă o mărime mai mare. Marginile cupei trebuie să stea pe cutia toracică, nu pe sâni.