Leguma care crește nivelul glicemiei mai mult decât prăjiturile și înghețata. Dr. Mihail Pautov: „Cea mai nocivă mâncare pe care o consumă românii”
Dr. Mihail Pautov a constatat, într-un experiment de măsurare a glicemiei, că o legumă foarte populară în alimentația românilor poate să crească nivelul glicemiei mai mult decât prăjiturile și înghețata. Despre ce aliment este vorba?

„De ceva timp testez acest senzor care măsoară glicemia în fiecare zi și cred că am descoperit cea mai nocivă mâncare pe care o mănâncă românii în fiecare zi”, a mărturisit Dr. Mihail Pautov într-un videoclip publicat pe canalul său de TikTok.
În timpul experimentului, medicul a purtat un senzor pentru monitorizarea constantă a glucozei din sânge. Apoi, a consumat mai multe alimente, printre care: ouă, avocado, coaste de porc, salată, cartofi și dulciuri.
A început cu o porție de ouă cu avocado, o sursă bogată de proteine și grăsimi, care i-a menținut nivelul glicemic constant: „Asta îți dorești tu să ai pe parcursul unei zile ca să trăiești până la 120 de ani și să nu faci niciodată diabet, să ai puțină inflamație în corp, să gândești bine, să fii ok. Asta îți dorești”, a precizat el.
În schimb, când a mâncat coaste de porc cu salată și cartofi a constatat că glicemia i-a crescut brusc: „Glicemia s-a dus în sus, a coborât, s-a dus în sus, mi s-a făcut foame, s-a dus din nou în sus, practic ai un roller coaster complet pe care vrei să îl eviți cu orice preț”, a continuat dr. Mihail Pautov.
Cartofii, vinovații pentru creșterea glicemiei
A doua zi, a consumat aceleași coaste, cu aceeași salată, însă fără cartofi. Dr. Mihail Pautov a constatat că odată ce a exclus cartofii, nivelul său glicemic nu a mai crescut la fel de mult ca în ziua anterioară.
De asemenea, specialistul a constatat că, de fiecare dată când a mâncat cartofi, nivelul glicemiei i-a crescut simțitor: „Ori de câte ori am mâncat, la orice masă, chit că aveam carne, salată, fibre și am mâncat cartofi. Indiferent că sunt prăjiți sau fierți sau făcuți la cuptor sau piure, glicemia mea s-a dus mereu în sus , mai mult decât s-a dus la prăjituri, înghețată”, a precizat dr. Mihail Pautov, care a oferit și explicația: „Cartofii sunt formați în proporție majoritară din amidon, iar amidonul este format din două molecule de glucoză. Ori de câte ori mâncăm cartofi, acel amidon este tăiat de către amilazele noastre și este transformat în glucoză pură. Ori de câte ori mâncăm acești nevinovați cartofi, care nici măcar nu sunt dulci… Iată un aliment pe care nu trebuie să îl evităm, dar pe care ar trebui să îl evităm când nu e musai să mâncăm cartofi!”, a mai precizat el.


































