Uite cum asortezi vinul cu preparatele culinare de pe masa de Crăciun
Se apropie Crăciunul! Te-ai decis ce mâncăruri vei pune pe masa festivă? Dacă ştii deja ce vei găti, este momentul să te gândeşti şi cu ce sortiment de vin îţi vei servi invitaţii. Nu uita! Fiecare fel de mâncare cere un anumit tip de vin. În linii mari, vinul roşu se asortează mâncărurilor grele şi preparatelor din carne roşie. Vinul alb merge în combinaţie cu brânzeturi şi carnea albă.
Vinul roşu consistent trebuie servit la preparatele din carne de vacă sub formă de biftec, muşchi, file, antricot, muşchi de vacă la tavă, pui pane, găină împănată, ficat de raţă sau gâscă, conopidă gratinată, muşchi marinat la grătar, muşchi îmbrăcat în slănină, friptură de porc la cuptor, friptură de porc la grătar, sarmale.
Vinul roşu uşor merge combinat cu suncă, jambon, friptură de viţel, pui fript, pui la cuptor, mititei cu piure de cartofi, pate de ficat, suncă cu brânză în aluat crocant.
Vinul alb demisec, demidulce sau dulce poate fi asortat cu plăcinte, pişcoturi, pateuri, peşte în sos alb, pui sote, găină cu orez, sparanghel cu sos.
Vinul alb sec poate fi combinat cu peşte la grătar, peşte gratinat, păstrăvi în aspic friptură de pasăre, conopidă gratinată, rasol de crap, rasol de şalau.
Mâncăruri care nu se asociază cu nici un tip de vin:
-gustări în a căror compoziţie s-a introdus oţet
-brânză cu smântână
-dulciuri pe bază de ciocolată
-mâncăruri pe bază de paste făinoase
La începutul mesei invitaţii pot fi serviţi cu un vin spumant sec şi rece. Vinul spumant curăţă cavitatea bucală şi pregăteşte digestia. La sfârşitul mesei este recomandat să consumăm coniac sau pălincă.