Vrei să-ţi cumperi bijuterii? Uite la ce trebuie să fii atentă ca să nu iei ţeapă!
Atenţie mare când îţi cumperi bijuterii! Magazinele de profil sunt pline cu făcături. Unele sunt prezentate ca fiind din aur sau argint şi, de fapt, sunt doar din tinichea. Ispectorii de la Protecţia Consumatorilor au găsit multe nereguli şi au confiscat marfa mincinoasă. Iată la ce trebuie să fii atent, atunci când îţi face cu ochiul o bijuterie!
Sclipesc, au pe ele încrustare pietre preţioase, iar femeile le adoră. Din păcate, nici bijuteriile nu mai sunt ce au fost odată. Chiar dacă le cumperi dintr-un magazin de lux, sunt şanse mari ca să iei ţeapă. Inspectorii de la Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului (ANPC) au găsit la vânzare inele şi cercei Bulgari umplute nu cu aur, ci cu sacâz.
Ca să cântărească mai mult la gramaj, comercianţii s-au gândit să-i păcălească pe clienţi în acest fel. De asemenea, autorităţile au dat şi peste pandantive şi brăţări, încrustate cu pietre, care aveau în interior ipsos. În plus, lănţişoarele, scoase la vânzare ca fiind din aur, erau umplute cu material comun, cupru şi zinc.
Altele nu aveau nici măcar urmă de metal preţios, fiind făcute de fapt din tinichele. Inspectorii au mai găsit în magazine bijuterii cu diamante, safire, smaralde şi rubine artificiale, dar şi brizbrizuri cu mărci false şi aur de 9 k vândut ca fiind de 18 k. Peste 80% din bijuteriile mincinoase provin din Turcia, China şi India. În urma controlului efectuat la peste 2.400 de magazine de profil, s-a constat că 50% din comercianţi au încălcat legislaţia. Astfel că inspectorii ANPC au confiscat 200 de kilograme de bijuterii cu probleme.
Cercei umpluţi cu ipsos
Lănţişoare din material comun
Inel umplut cu sacâz
Pandantiv umplut cu plumb
Cercei care imită o firmă celebră
8 sfaturi de la specialişti
Bogdan Nica, preşedintele ANPC vă dă câteva sfaturi ca să nu fiţi păcăliţi de bijutieri.
*achiziţionaţi bijuterii numai de la operatorii economici autorizaţi de către ANP pentru vânzarea de obiecte din metale preţioase şi pietre preţioase; *nu faceţi achiziţii de bijuterii de la vânzătorii cu sacoşa sau de la tarabele din stradă, staţii de metrou sau pieţe, pentru că riscaţi să cumpăraţi cu bani mulţi bijuterii din metal comun sau, în cel mai fericit caz, bijuterii din metal preţios de foarte proastă calitate şi conţinut de metal preţios minim; *solicitaţi informaţii complete despre produs, preţ şi condiţii de calitate; *achiziţionţi numai bijuterii marcate conform prevederilor legale în vigoare: marcate cu marca de certificare (marca statului) aplicată de către ANPC sau cu marca de garanţie proprie a operatorilor economici autorizaţi, alături de marca de titlu; *solicitaţi certificatul de calitate care să conţină detaliile corecte şi complete referitoare la produsul cumpărat, în ceea ce priveşte tipul şi titlul metalului, greutate, cât şi tipul şi calitatea pietrelor preţioase, dar şi greutatea acestora exprimată în carate; *asiguraţi-vă că primiţi factură fiscală sau bon fiscal aferente achiziţiei respective; *verificaţi politica respectivului operator economic, în ceea ce priveşte returnarea bunurilor sau a garanţiei; *în cazul achiziţionării de bijuterii de pe site-urile de specialitate, trebuie să ştiţi că aveţi la dispoziţie 10 zile în care puteţi returna bijuteria achiziţionată, dacă aceasta nu corespunde aşteptărilor dv.