5 reţete pe care să le încerci în Postul Sfintei Mării
Până pe 15 august, când sărbătorim Adormirea Maicii Domnului, credincioşii ortodocşi ţin post - o perioadă în care ne abţinem de la carne, ouă, brânzeturi şi lactate.
Produsele de origine animală pot fi înlocuite cu mâncăruri uşoare din legume. Iată câteva reţete pe care ar trebui să le încerci şi tu! Sunt ieftine, se pregătesc rapid şi sunt pline de vitamine.
Ghiveci cu legume
Ingrediente: 4-5 cartofi, 2 ardei graşi, o conopidă mică, 400 g fasole, 5 roşii, 4 morcovi, 2 dovlecei, o varză mică, 2 vinete potrivite, o ţelină mică, 3, 4 cepe, 300 ml suc de roşii, 2-3 legături de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Ţelina, ceapa, cartofii, dovlecelul, morcovii se curăţă de coajă. Ceapa se pune la călit, iar apoi se adaugă şi celelalte legume tăiate cubuleţe. Se acoperă oala şi se lasă totul la înăbuşit. Dacă nu lasă suficientă zeamă, mai completează tu cu puţină apă. După ce legumele au fiert, se adaugă sare şi piper, sucul de roşii şi jumătate de legătură de pătrunjel tocat. Se pune cratiţa la cuptor şi se mai lasă o oră. Apoi, când ghiveciul este gata, se presară cealaltă jumătate de legătură de pătrunjel tocat.
Chifteluţe de dovlecei
Ingrediente: 500 g dovlecei, sare, 1 ou, piper, 100 g pesmet, 2-3 fire ceapă verde, 1 legătură pătrunjel, ulei, piure de cartofi.
Preparare: Cureţi dovleceii de coajă şi-i dai prin răzătoare. Le pui puţină sare, îi dai deoparte 30 de minute şi-i storci pentru a elimina excesul de zeamă. Adaugi oul, piper, după gust, pesmetul, verdeaţa şi le amesteci cu grijă. Cu o linguriţă, formezi chiftelele şi le prăjeşti în ulei încins până se rumenesc. Le serveşti cu salată de legume şi cu piure de cartofi.
Ciulama de ciuperci
Ingrediente: 500 g ciuperci, 2 linguri făină, 100 ml smântână, 2 linguri ulei, 1 ceapă, o legătură de pătrunjel, sare, piper.
Preparare: Se curăţă ceapa, se taie mărunt şi se căleşte până se înmoaie. Se adaugă ciupercile curăţate, spălate şi tăiate felii subţiri şi se călesc până scade zeama lăsată. Separat, se dizolvă făina cu puţină apă rece, apoi se toarnă peste ciuperci. Se mai completează cu apă caldă, se condimentează cu sare şi piper şi se lasă la fiert până se îngroaşă sosul. În momentul servirii poţi adăuga smântână. Se serveşte cu mămăligă caldă.
Ciorbă de fasole
Ingrediente: 500 g fasole albă uscată, o roşie mare, două cepe medii, o ţelină, un păstârnac, un morcov, un ardei gras, crenguţe de cimbru şi busuioc, sos de roşii şi verdeaţă.
Preparare: Alege şi spală fasolea şi las-o peste noapte la înmuiat. Pune-o apoi la fiert, schimbând apa de trei ori. După ce fasolea a fiert, adaugă legumele tăiate mărunt: roşii, ceapă, ţelină, păstârnac, morcov, ardei. Poţi adăuga crenguţe de cimbru şi busuioc. Nu uita însă să le scoţi după 10-15 minute. După ce legumele au fiert, adaugă bulion sau sos de roşii. Condimentează cu sare şi piper. La sfârşit adaugă verdeaţă tocată.
Conopidă cu ciuperci
Ingrediente: o conopidă mare, 200 g ciuperci, 100 g margarină, o lingură de făină, o legătură de pătrunjel, sare şi piper.
Preparare: Conopida ruptă în bucheţele se spală şi se fierbe în apă cu sare. Ciupercile se taie felii şi se călesc 10-15 minute în margarină, după care se presară făină şi se sting cu o cană cu apă în care a fiert conopida. După ce au dat în clocot, se adaugă conopida fiartă, se pune sare şi se mai lasă la fiert încă 10 minute. Apoi, se adaugă pătrunjelul tocat şi se pune piper.
Ce preţuri sunt în magazine
- Cartofi noi: 1,5-3 lei kg;
- Ciuperci champignon: 9-10 lei kg;
- Ceapă albă: 2,5-5 lei kg;
- Ardei gras verde: 5-6 lei kg;
- Morcov: 2,5-4 lei kg;
- Ardei capia: 5 – 8 lei kg;
- Conopidă: 7 – 8 lei kg;
- Fasole albă: 10-12 lei kg;
- Dovlecel: 1,5 –3 lei kg;
- Roşii: 3 – 5 lei kg;
- Varză: 1,5 – 2 lei kg;
- Ţelină cu frunze: 3- 4 lei bucata;
- Vinete: 4-6 lei kg;
- Pepene roşu: 1,5 lei kg;
- Mere: 4 – 6 lei kg;
- Piersici: 4 – 7 lei kg;
- Prune: 4 lei kg.