Ce este Long Covid sau Covidul de lungă durată. 5 întrebări și răspunsuri

Ultima actualizare:

    Simptomele persistă timp îndelungat chiar dacă virusulnu se mai află în organism
Simptomele persistă timp îndelungat chiar dacă virusulnu se mai află în organism

Simptomele infecției cu Covid-19 pot dura foarte mult în cazul anumitor pacienți. Chiar și după însănătoșirea acestora, când practic virusul nu se mai află în organismul lor, ei se resimt și prezintă sechele. Specialiștii au încercat să afle ce anume declanșează aceste cazuri de Covid de lungă durată și care sunt persoanele mai susceptibile la această formă a bolii.

Dr. David Strain face parte din cadrul Asociației Medicale Britanice și conduce studiile asupra impactului pe termen lung al infectării cu coronavirus. El însuși a fost bolnav. Iată ce a declarat în cadrul unui interviu oferit Deutsche Welle

Long Covid este termenul folosit de specialiști pentru simptomele de lungă durată ale infecției cu coronavirus. Cele mai multe dintre persoanele care se îmbolnăvesc cu Covid-19 se refac după câteva săptămâni. Există însă pacienți care, deși nu mai au virusul în organism, rămân cu aceleași simptome supărătoare. Unii chiar se întorc la spital. 

Ce trebuie să facem pentru o recuperare cât mai rapidă?

Există vreo modalitate prin care să se accelereze recuperarea medicală a persoanelor care suferă de covid pe termen lung? Răspunsul medicului este destul de evaziv pentru că boala în sine este, deocamdată, o necunoscută. „Am avut pacienți bolnavi de Long Covid care mi-au spus că au luat anumite suplimente alimentare sau anumite vitamine și starea lor de sănătate s-a îmbunătățit considerabil. Am avut însă și pacienți care mi-au spus că nu s-au tratat cu nimic și s-au vindecat de la sine. Nu există în momentul de față un tratament care să accelereze recuperarea persoanelor ce suferă de Long Covid. 

Care e motivul apariției Covidului de lungă durată?

Nu se cunosc în momentul de față motivele concrete pentru care anumite persoane infectate cu SARS-CoV-2 se refac mai repede, iar altele mult mai târziu. Însă, există niște bănuieli. Unul dintre motive, potrivit cercetărilor pe care le-am efectuat până acum, ar fi legat de mitocondrii, mai exact de putere celulelor din corpul uman. Ca să fie mai simplu de explicat, vă invit să facem împreună un exercițiu de imaginație. Așadar, să ne imaginăm că mitocondriile sunt bateria care ne alimentează organismul. Ce știm concret este faptul că virusul atacă acea baterie. Ce nu știm este de ce bateria anumitor persoane nu se reîncarcă după ce boala a trecut. Este ca și cum ai avea un IPhone vechi, oricât de mult l-ai ține în priză, bateria ori nuse încarcă la maximum, ori se descarcă rapid. Cam asta se întâmplă și în organismul uman”, a explicat medicul. 

Alți specialiști consideră că Long Covid ar fide fapt o afecțiune autoimună declanșată de anticorpii care se formează în organism odată ce omul a contactat boala și care, la un moment dat, luptă chiar împotriva organismului în sine. Alte voci susțin că boala a afectat iremediabil organismul iar sechelele rămân pe viață. „Concluzia este că în acest moment nu știm. Este foarte probabil să existe mai multe cauze, nu numai una singură”, afirmă specialistul. 

Care sunt persoanele mai predispuse la Long Covid?

Se știe faptul că persoanele care suferă de Long Covid sunt foști pacienți afectați grav de boală. Însă ceea ce este foarte interesant este faptul că această boală prelungită îi afectează și pe cei care au avut forme ușoare sau chiar foarte ușoare de boală. „Eu de exemplu...Doar o zi am avut nevoie de terapie suplimentară...însă chiar și așa, suferinde de o formă ușoară a bolii, tot am avut nevoie de 12 săptămâni de recuperare. Aceste simptome de după boală sunt uneori chiar mai grave decât cele pe care le resimți când ești bolnav. Și, din păcate, sunt și cele care cauzează într-adevăr probleme foarte mari. Există persoane care au părăsit spitalul vindecate și care s-au reîntors după o lună în stare și mai gravă. Unii chair au decedat”, mai precizează medicul. 

Potrivit statisticilor oferite de Oficiul Național de statistică din marea Britanie, 20% dintre persoanele infectate rămân cu simptome debilitante (capabile să provoace dizabilități, un handicap) timp de până la 6 săptămâni, iar 10% dintre pacienți, chiar dacă nu au necesitat spitalizare sau îngrijire suplimentară la început se confruntă cu simptome de Long Covid până la trei luni. 

Care sunt persoanele susceptibile de a avea simptome Long Covid? Medicul a afirmat că este vorba despre persoane tinere, majoritatea femei. „Față de persoanele în vârstă, tinerii care se infectează prezintă simptome mai blânde și o formă mai ușoară a bolii. Însă, paradoxal, aceștia tind să sufere de așa numitul Long Covid. „Studiile pe care le-am efectuat până acum arată că femeile tinere sunt mai predispuse la Covidul de lungă durată decât bărbații. Și vorbim despre femei active și sănătoase înainte de a se infecta”.

Cum prevenim Long Covid?

Există măsurile pe care am putea să le luăm pentru a preveni instalarea Covidului de lungă durată? Covid-19 nu este doar o infecție respiratorie, este o boală multisistemică, spune specialistul. „Nu știm care este cauza apariției sale dar știm cu certitudine că, odată bolnavi, pentru o recuperare mai rapidă trebuie să ne păstrăm energia cât mai intactă. Cu alte cuvinte, trebuie să avem grijă să nu supunem organismul unor eforturi inutile căci nu-i grăbim vindecarea. Dimpotrivă. Cu cât repaosul este mai îndelungat, cu atât organismul se va reface mai repede. Sfatul meu este să economisim cât mai multă energie cu putință pentru ca aceasta să fie folosită de organism pentru vindecare”, a mai precizat dr. David Strain. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Nicolae și Alina ai României colaj foto OK Magazine si Facebook jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
helleborus istock jpg
femeie in zapada jpg
iohannis 2 jpg
mestecanis jpg
casa bântuită unde a murit Brittany Murphy   Getty Images, Hepta jpg
petrache poenaru ctitor de scoala si simbol al modernitatii romanesti 161554 jpg
fructe pe masa de reveliomn jpg
daria colaj captura video jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net