Aproape 2.500 de oameni s-au scăldat în apa de 3 grade! Au ajuns în Cartea Recordurilor

Curaj nebun! Un total de 2.461 de persoane au înfruntat apele reci ale Lacului Most, al doilea lac ca mărime din Cehia, pentru a stabili un nou record mondial pentru cel mai mare număr de participanți într-o „scufundare colectivă”. Evenimentul a avut loc pe 1 martie, iar temperatura apei a fost de aproximativ 3,5 grade Celsius, conform Telegraph.

Toți participanții au stat cel puțin un minut în apă (Foto: captură video)
Toți participanții au stat cel puțin un minut în apă (Foto: captură video)

Cartea Recordurilor Guinness a confirmat zilele trecute că recordul anterior, stabilit de 1.799 de înotători la Convenția Înotătorilor în Ape Înghețate din Polonia din 2015, a fost doborât. David Vencl (42 de ani), un înotător ceh celebru, a organizat acest eveniment inedit și este și deținătorul precedentului record pentru cea mai lungă distanță de înot sub gheață (80,9 metri) – fără a respira și fără costum de scufundare. Recordul său, stabilit în 2021, a fost doborât în martie acest an.

„Cehii sunt o națiune de înotători în ape reci”

Pentru ca recordul să fie valid, participanții au fost nevoiți să se bage cel puțin până la talie în apă, îmbrăcați în costume de baie și să rămână în apă timp de cel puțin un minut. Conform regulilor impuse de Cartea Recordurilor Guinness, temperatura apei trebuia să fie sub 10 grade Celsius pentru ca recordul să fie considerat valid.

Cehii sunt o națiune de înotători în ape reci”, a declarat David Vencl, organizatorul evenimentului. Acesta a adăugat că, deși înotul în apă rece este o tradiție în Cehia, acest record a fost o adevărată provocare, atât din punct de vedere al numărului de participanți, cât și al condițiilor extreme.

Expunerea corpului uman la ape reci, precum cele din Lacul Most, provoacă o serie de reacții fiziologice semnificative. La contactul brusc cu apă rece, organismul răspunde printr-o reacție de șoc la frig, caracterizată prin respirație rapidă și involuntară, creșterea ritmului cardiac și constricția vaselor de sânge periferice, toate acestea având rolul de a conserva căldura și de a proteja organele vitale.

Însă în urma expunerii repetate la temperaturi scăzute, corpul poate dezvolta o anumită adaptare, reducând intensitatea reacțiilor de șoc și îmbunătățind toleranța la frig. Pe termen lung, înotul în ape reci poate stimula sistemul imunitar, crescând producția de celule albe și îmbunătățind răspunsul organismului la stres.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ceausescu si ciuperca de la peles logo jpg
Dieta mediteraneana - mancare sanatoasa - legume FOTO Shutterstock
BeFunky collage (77) jpg
lichidul în care să ți înmoi picioarele în fiecare săptămână, foto Shutterstock jpg
Politia 4 jpg
METEO 3 Copy jpg
Cos cu fructe jpg FOTO Pixabay
Dr  Vlad Ciurea, foto Facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net