Noua lege a pensiilor-Iată cine rămâne fără pensie pe caz de boală!

Ultima actualizare:

    Cei care solicită pensionarea pe caz de boală trebuie să treacă pe la un medic care le expertizează capacitatea de muncă
Cei care solicită pensionarea pe caz de boală trebuie să treacă pe la un medic care le expertizează capacitatea de muncă

Noua lege a pensiilor îi are în vedere și pe cei care sunt pensionați pe caz de boală. Gradele de invaliditate s-au redefinit, astfel că beneficiarii vor avea dreptul la muncă. Există însă și categorii care vor fi scoase și nu vor mai primi bani de la stat.

Conform noilor prevederi din proiect, persoanele care au SIDA, cancer și schizofrenie nu vor mai primi pensie pe caz de boală.

De asemenea, pensia de invaliditate va fi eliminată și pentru elevii și studenții care și-au pierdut capacitatea de muncă în practică.

Pentru a primi pensia de invaliditate, este necesar să fie îndeplinite trei condiții:

- nu au împlinit vârsta de pensionare;

- au contribuit cel puțin 15 ani la sistemul de pensii;

- și-au pierdut cel puțin jumătate din capacitatea de muncă.

Cei ce au fost răniți în Revoluția din 1989 și nu mai pot lucra, vor beneficia în continuare de pensie.

Tipuri de invaliditate

Criteriile de acordare a pensiilor vor fi stabilite de Guvern, la propunerea Ministrului Muncii, cu avizul Ministrului Sănătății. Invaliditatea este de trei tipuri:

- de gradul I, caracterizată de deficiența funcțională gravă, capacitate de muncă și autoservire diminuate;

- de gradul II, caracterizată de deficiența funcțională accentuată, capacitate de muncă diminuată și capacitate de autoservire păstrată;

- de gradul III, caracterizată de deficiența funcțională medie, capacitate de muncă diminuată și capacitatea de autoservire păstrată.

Ca să fie introdus într-un grad de invaliditate, solicitantul trebuie să treacă printr-o evaluare, care va fi făcută de medicii de la Institutul Național de Expertiză Medicală.

Aceștia trebuie să dea decizia în 45 de zile care se va comunica în 10 zile. Se pot depune contestațiial căror termen de soluționare este tot de 45 de zile.

Revizuirea medicală, între 1 și 3 ani

Pensionații pe caz de boală sunt supuşi revizuirii medicale periodic, în funcţie de afecţiune, la intervale cuprinse între un an şi trei ani, până la împlinirea vârstelor standard de pensionare, la termenele stabilite de medicul expert al asigurărilor sociale. Revizuirea se poate efectua atât la cererea pensionarilor, dacă starea sănătății lor s-a îmbunătățit sau, după caz, s-a agravat, cât şi din oficiu, ca urmare a convocării justificate de către medicul expert al asigurărilor sociale.

Decizia medicală asupra capacităţii de muncă urmează aceleaşi proceduri de contestare şi soluţionare.

După fiecare revizuire, medicul emite o nouă decizie asupra capacităţii de muncă prin care se stabileşte, după caz:

-menţinerea în acelaşi grad de invaliditate;

-încadrarea în alt grad de invaliditate;

-redobândirea capacităţii de muncă.

Dreptul la pensie de invaliditate se modifică sau încetează începând cu luna următoare celei în care s-a emis decizia medicală asupra capacităţii de muncă, emisă în urma revizuirii medicale.

Nu mai sunt supuşi revizuirii medicale pensionarii de invaliditate care:

-au invalidităţi care le afectează ireversibil capacitatea de muncă;

-au împlinit vârstele standard de pensionare, prevăzute de prezenta lege.

Pensionarii cu gradul 1 de invaliditate au dreptul la o indemnizație de însoțitor, în valoare de 50% din salariu minim pe economie.

În cazul pensionarilor încadraţi în gradul I de invaliditate care beneficiază de pensie de invaliditate în mai multe sisteme de asigurări sociale, indemnizaţia pentru însoţitor se acordă numai de către ultimul sistem în care aceştia au fost asiguraţi.

Când se trece la pensie pentru limită de vârstă

La data îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, pensia de invaliditate devine pensie pentru limită de vârstă şi se recalculează prin adăugarea perioadelor de stagiu de cotizare realizat, conform legii, pe durata pensionării de invaliditate. Asta înseamnă că pensionații pe caz de boală se vor putea angaja.

Transformarea pensiei de invaliditate în pensie pentru limită de vârstă se va face din oficiu şi se va acordă sumac ea mai mare.

Indemnizaţia pentru însoţitor se menţine şi pe durata acordării pensiei pentru limită de vârstă.

Proiectul legii pensiilor se află în dezbatere publică pe site-ul Ministerului Muncii, până sâmbătă, și pot fi aduse amendamente.

După această perioadă, va ajunge în Parlament, unde va fi discutat și aprobat comisiile de specialitate şi în plen. Ultimul pas ar fi ca președintele țării să-l promulge. Legea se va aplica din 2021.

Citește aici ce documente îți trebuie ca să te poți pensiona pe caz de boală!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la țară GettyImages 1210393477 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
cernobil pexels 2 jpg
sita devi captura video jpg
lac pixabay jpg
ryanair foto shutterstock
pitic  jpg
gabi cotabita fiice  jpg
marius batu jpg
banner cotabiță png
image
actualitate.net
image
actualitate.net