Poți să-ți cumperi vilă cu Programul ”Prima Casă”, transformat în ”Noua Casă”! Schimbările făcute de Guvern

Ultima actualizare:

    Prin Programul ”Noua Casă” se vor putea cumpăra și vile
Prin Programul ”Noua Casă” se vor putea cumpăra și vile

Guvernul schimbă din nou programul pentru cumpărarea unei locuințe cu credit ipotecar garantat de stat. ”Prima Casă” devine ”Noua Casă”! Astfel, sumele împrumutate vor fi dublate și va crește şi valoarea garanţiei.

Prin noul program românii își vor putea lua şi locuinţe mai spaţioase, chiar vile, pentru că valoarea maximă a creditului va fi de 140.000 de euro.

„S-a majorat plafonul pentru achizția de locuințe noi de a 70.000 de euro la cel puțin 140.000 dde euro, cu o valoare a garanției de 80% din valoarea creditului. Este o modificare substanțială, radicală, care are în vedere dezvoltarea sectorului imobiliar, inclusiv pentru locuințele de până la 120 de metri pătrați”, a declarat Ionel Dancă, șeful cancelariei premierului.

Statul garantează 60% din creditele ipotecare pentru locuinţe noi cu un preţ maxim de 100.000 euro şi cu 50% pentru locuinţele vechi, până la un plafon de 70.000 euro.

În vechiul program, plafonul maxim era de 66.500 de euro, iar cel minim, pentru un apartament vechi, de 57.000 de euro. Din noua variantă, adoptată deja într-o primă lectură, sunt scoase şi restricţiile legate de venit.

Un avantaj și pentru dezvoltatori, care se asteaptă ca numărul solicitărilor să crească.

Dezavantajele Programului ”Noua Casă”

„Programul acesta are și dezavantaje, ce trebuie luate în calcul. Şi pe care nu le regăsim la un credit standard. În primul rând, costurile! Suma maximă pe care proprietarul o are de plătit prin programul Prima Casă sau Noua Casă este mai mare la finalul perioadei, decât la un credit bancar. Avem și restricţii de înstrăinare”, a explicat Anca Bidian, broker de credite, pentru a1.ro.

Forma finală a Programului ”Noua Casă” va fi adoptată în următoare şedinţă de Guvern. Bianțul arată că în 11 ani de ”Prima Casă” au fost acordate aproape 300.000 de credite.

Potrivit Fondului Național de Garantare a Creditelor,  statul dorește îmbunătățirea spațiului locativ din România. Un raport arată că suprafaţa medie utilă a unei locuinţe în UE este de peste 100 mp, în timp ce la noi era de 47,7 mp la 31 decembrie 2019.

Totodată, în comparaţie cu suprafaţa medie locuibilă de 34 mp pe persoană din Europa, România are o medie relativ scăzută pe persoană, de  20 mp.

Citește și: 

https://www.click.ro/news/national/prima-casa-2020-uite-cati-bani-acordat-statul-pentru-noul-program

https://www.click.ro/news/national/dispare-programul-prima-casa-apare-o-familie-o-casa

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net