Raed Arafat: „Purtați mască chiar și improvizată!” Tot ce trebuie să știi depre măștile de protecție

Ultima actualizare:
Raed Arafat ne recomandă să ne protejăm atunci când ieșim afară din casă
Raed Arafat ne recomandă să ne protejăm atunci când ieșim afară din casă

Raed Arafat ne îndeamnă pe toți să purtăm mască de protecție la nas și la gură, chiar și improvizată, atunci când ieșim afară din casă și mergem în spații publice. Conștient de faptul că măștile de unică folosință nu se mai găsesc de mult timp în farmacii, secretarul de stat ne recomandă să ne protejăm folosind fiecare ce avem la îndemână: fulare, eșarfe, batiste, alte materiale textile care ar putea împiedica virușii să se răspândească în aer atunci când tușim sau strănutăm.

Raed Arafat ne îndeamnă să ne protejăm pe noi și pe cei din jur purtând mască de protecție când ieșim din casă. Șeful DSU spune că dacă nu găsim măști medicinale de unică folosință la farmacie, atunci putem improviza ceva acasă. „Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil”, a scris el într-un mesaj pe Facebook. Iată, potrivit Digi24, postarea integrală:

Masca de protecție poate fi confecționată și de noi, acasă
Masca de protecție poate fi confecționată și de noi, acasă

Raed Arafat: „Când am vorbit la începutul pandemiei despre purtarea măștii de persoanele din stradă, ideea generală pe plan mondial a fost că acest lucru nu are rost și au existat explicații pertinente de ce să nu devină purtatul măștii o practică generală, aceasta fiind recomandată numai persoanelor cu simptome. Unul dintre considerente a fost și lipsa majoră a măștilor și necesitatea, în primul rând, de a le asigura personalului medical.

Recent, însă, luând în considerare modul de răspândire a virusului inclusiv de la persoane infectate dar asimptomatice, mai multe autorități pe plan internațional au început să recomande purtatul măștii, sau a oricărei alte forme de material de protecție păntru nas și gură, oriunde mergem în spațiile publice, în mijloacele de transport în comun sau când suntem la întâlnire cu alții. Dovezile recente arată că acest comportament poate reduce răspândirea virusului care cauzează COVID-19 în comunitate.

Este cunoscut faptul că nu prea găsim măști simple în piață și faptul că în cazul în care găsim prețurile pot fi exorbitante. De aceea au început să apară alternative ce pot fi realizate acasă de oricine ca să le poarte când iese din casă.

Va dura până ne vom obișnui cu această practică, dar din ce văd și din informațiile pe care le avem, ar fi bine să începem să aplicăm această practică cât de repede posibil, indiferent de cine ar râde de noi și cât de haios sau ciudat am arăta.

Măsurile luate până acum de autoritățile din România au fost unele cu impact pozitiv, purtarea măștii sau a oricărui material care poate împiedica ca particulele care se răspândesc când vorbim, tușim sau strănutăm, să ajungă la alții sau la noi și să ducă la răspândirea virusului, ar fi o măsură suplimentară care să vină în sprijinul celor ce luptă cu acest virus și în sprijinul nostru, a tuturor, pentru a ne proteja și a proteja pe alții. Aduceți-vă aminte, nu este nevoie de mască medicală ca să vă protejați și să protejați pe alții ...puteți improviza! Totodată, dacă faceți acest lucru și vă confecționați o mască acasă, nu uitați să o spălați zilnic când vă întoarceți acasă și să o călcați. Nu uitați că numai împreună putem învinge acest virus!

Masca de protecție devine un accesoriu obligatoriu dacă mai vrei să ieși din casă. Regula se aplică în șase județe
Masca de protecție devine un accesoriu obligatoriu dacă mai vrei să ieși din casă. Regula se aplică în șase județe

4 lucruri pe care să le știi despre măștile chirurgicale

Măștile de protecție ne feresc de îmbolnăvire dacă intrăm în contact direct cu o persoană infectată cu Covid-19, iar aceasta are nasul și gura acoperite. Iată câteva lucruri pe care trebuie să le știm cu toții.

Cum se poartă corect masca de protecție

Organizația Mondială a Sănătății recomandă ca masca de protecție să fie așezată cu mare grijă pe față, în așa fel încât să fie ținută cât mai aproape de nas și gură. De asemenea, este recomandat ca atunci când este purtată, masca să nu fie atinsă cu mânile. Dacă porți o mască de unică folosință, când se umezește, ea se aruncă. Și încă un aspect pe care puțini îi iau în considerare și îl respectă întocmai: atunci când vrei să îndepărtezi masca, nu atinge materialul textil, ci doar elasticul care se aplică după urechi. Iată și alte sfaturi:

  • Masca, indiferent că este chirurgicală sau confecționată de tine acasă, se potrivește pe față în așa fel încât să stea ferm, să acopere perfect nasul, gura și bărbia. Dacă ți se pare că masca „îți joacă” pe față, înseamnă că trebuie să mai ajustezi elasticul care se prinde după urechi. Masca nu trebuie să-ți fie largă, dar nici foarte fixă deoarece s-ar putea să-ți îngreuneze mult respirația.
  • Masca nu trebuie atinsă cu mâinile pentru că este afectată eficiența protecției. Dacă trebuie s-o atingi, fă-o numai după ce te-ai spălat bine pe mâini sau te-ai dezinfectat.
  • - Înainte de a o arunca, pune masca într-o pungă de plastic. Dacă este contaminată, nu va contamina și suprafețele cu care intră în contact.

Cât timp rezistă coronavirusul pe o mască de protecție

Un studiu efectuat de cercetătorii de la Universitatea din Hong Kong susține că noul virus din China rezistă pe oțel inoxidabil și plastic până la patru zile, iar pe suprafața exterioară a unei măști de protecție timp de o săptămână. Măștile din bumbac sunt recomandate de Organizația Mondială a Sănătății, însă acestea trebuie spălate la peste 60 de grade Celsius imediat după folosire. Apoi, trebuie călcate cu fierul de călcat încins.

Cum se sterilizează masca de protecție

Dacă îți confecționezi singur masca de protecție din material textil precum bumbac – folosești o eșarfă, un fular, un batic, o bandana, o batistă – trebuie să știi că aceasta se poate refolosi. Nu trebuie decât să o speli foarte bine, cu apă fierbinte detergent sau săpun și apoi, după ce se usucă, să o calci cu fierul de călcat setat la o temperatură înaltă. Masca se poate spăla în mașina de spălat, dar obligatoriu separat de alte articole textile. Dacă nu ți se pare o idee foarte bună săpornești mașina doar pentru un petec de material, atunci încearcă să fierbi masca în apă, pe aragaz. Masca poate fi splată și în apa în care ai adăugat înălbitor pentru rufe.

Cum ne putem face singuri o mască pentru nas și gură

În primul rând, ai nevoie de o bucată de material textil și de o bucată mai mare de elastic. Acesta se taie pe jumătate, iar fiecare bucată obținută se coase de material în așa fel încât să poată fi prins după ureche sau legat la spate. Masca trebuie să fie suficient de mare încât să-ți acopere nasul, gura și bărbia, dar nu are voie să-ți îngreuneze respirația. Ea trebuie să cadă lejer pe față, dar să nu-ți alunece.

În locul materialului textil poți folosi material decupat dintr-o aleză (sună ciudat, dar funcționează) sau poți folosi mai multe straturi de șervețele umede și apoi bine uscate.

Cu ce putem înlocui masca de unică folosință

Masca de unică folosință pe care nu o mai găsim în farmacii poate fi înlocuită cu o eșarfă, cu un batic, fular, cu o bandana, o batistă și oirce alt material textil care îți poate proteja nasul și gura. În magazinele cu profil moto vei găsi cagule pentru bicicliști sau motocicliști. Le poți purta inclusiv pe acelea.


    Masca de protecție devine un accesoriu obligatoriu dacă mai vrei să ieși din casă. Regula se aplică în șase județe
Masca de protecție devine un accesoriu obligatoriu dacă mai vrei să ieși din casă. Regula se aplică în șase județe

Purtarea măștii de protecție, obligatorie în șase județe

Reprezentanții Comitetului Județean Galați au stabilit că toate persoanele care merg în spații publice trebuie să poarte mască de protecție la nas și gură. Autoritățile nu au impus ca regulă obligatorie utilizarea măștilor medicale, deoarece acestea nu se găsesc în farmacii. Astfel, populația poate folosi orice fel de protecție din material textil: eșarfe, fulare, batiste sau alte accesorii. „De luni, 6 aprilie, se impune purtarea mijloacelor de protecție a gurii și a nasului în spațiile publice precum spațiile comerciale, piețe, instituții publice, șantiere etc. Aceste mijloace sunt menite să îi protejeze pe cei din jur, în cazul în care o persoană ar putea fi afectată, dar fără să prezinte simptome. Nu este obliogatoriu ca aceste mijloace de protecție să fie măști medicale. Se pot folosi eșarfe, măști din pânză sau orice alte tipuri de protecție care să acopere nasul și gura”, au anunțat reprezentanții Prefecturii Galați, potrivt Mediafax.

Și locuitorii din județul Vaslui sunt obligați să-și protejeze nasul și gura atunci când ies în spații publice. Decizia a fost luată de membrii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență, potrivit Hotnews. Astfel, potrivit prefectului județului Vaslui, Mircea Gologan, măsura intră în vigoare de azi, 6 aprilie. „Am decis obligativitatea utilizării de măști sau alte mijloace de protecție, fulare, eșarfe pentru acoperirea zonei feței în locurile publice și spațiile comerciale. Nasul și gura trebuie să fie acoperite, astfel încât dacă persoanele tușesc sau strănută să nu îi afecteze pe ceilalți”, a declarat prefectul. Mai mult, potrivit deciziei luate, administratorii de magazine, șantiere sau alte spații publice pot fi sancționați dacă permit accesul cetățenilor care nu sunt protejați. Măsura a fost adoptată vineri, 3 aprilie, și este obligatorie pentru toțil ocuitorii județului. La fel au decis și autoritățile locale din Maramureș, Iași,Suceava și orașul Simeria din Hunedoara. În Simeria, autoritățile locale au distribuit deja câte două măști din material textil fiecărei familii.

Citește și:

Cum îți prepari singur dezinfectantul pe bază de clor. Rețetă pentru acasă

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Charles, Prințul William, Prințul Harry  foto   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Satul Batrana Tinutul Padurenilor (108) JPG
ger romania jpg
orasul secret sub groenlanda jpg
ceata jpeg
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Marea Neagră FOTO Shutterstock
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net