Uite cum îl chema în buletin pe actorul Jorj Voicu! A murit subit, la 52 de ani

Ultima actualizare:

    Actorul Jorj Voicu s-a stins brusc, la doar 52 de ani, în 1991. Acum ar fi împlinit 80 de aniFOTO: cinemagia.ro
Actorul Jorj Voicu s-a stins brusc, la doar 52 de ani, în 1991. Acum ar fi împlinit 80 de aniFOTO: cinemagia.ro

Să ne amintim de actorul Jorj Voicu, ”uriașul blând” cu o mie de grimase. Colegii actorului spun că Voicuțu nu a primit întotdeauna roluri pe măsura talentului său. S-a stins brusc, la doar 52 de ani, în 1991. Acum ar fi împlinit 80 de ani.

Era imposibil să nu îl remarci imediat cum apărea pe scenă sau pe marele ecran. Un ”munte” de om, un chip expresiv și o voce gravă. Datorită vocii sale, actorul Jorj Voicu a fost curtat de mulți dintre regizorii artistici ai teatrului radiofonic, în special de cei care realizau populara emisiune ”Ora Veselă”. Vocea oscila cum voia Jorj Voicu: în tonuri înalte, cu accente mieroase sau grave.


    Jorj Voicu era imposibil de uitat, prin grimasele fermecătoare, de ochii rotunzi și apropiați, din mișcările cărora reușea să creeze părți bune dintr-un personajFOTO: cinemagia.ro
Jorj Voicu era imposibil de uitat, prin grimasele fermecătoare, de ochii rotunzi și apropiați, din mișcările cărora reușea să creeze părți bune dintr-un personajFOTO: cinemagia.ro

Un chip cu totul aparte, imposibil de uitat, prin grimasele fermecătoare, de ochii rotunzi și apropiați, din mișcările cărora reușea să creeze părți bune dintr-un personaj. Părea că interpreta mereu eroi „nevinovați”, înzestrați cu naivitate.

Într-un munte de om stătea un munte de căldură și sensibilitate. Își cucerea auditoriul cu vorba ardelenească țâșnită dintr-o gură slobodă.

Era un artist complex. Iubea teatrul și opera, iar printre prietenii lui se aflau și muzicieni. Unele roluri i-au oferit satisfacția de a-și etala talentul interpretativ. Era și grațios că doar studiase pantomima la Paris.

Care era numele din acte al lui Jorj Voicu

În vara lui ’38, la 12 iulie, în familia Jorj se năștea Voicu, al doilea fiu, cel care avea să devină un actor fără seamăn și pe care mama Eugenia avea să-l alinte la toate vârstele ”Voicuțu”. Tandrețurile și iubirea din familie își așezaseră amprenta pe personalitatea lui Jorj Voicu, un om cum rar întâlnești: sincer, generos, respectuos și iubitor.

Așadar, în acte, numele de familie este Jorj, iar prenumele este Voicu. Un caz similar cu cel al lui Jean Constantin, al cărui nume de familie era Jean, și nu Constantin, cum au crezut mulți români. 

Cine a fost Jorj Voicu

Actorul Jorj Voicu s-a născut la 12 iulie 1938, în oraşul Cluj.  A absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografie din Bucureşti în 1961 și a studiat la Paris pantomima cu Jacque Lecqoc. Imediat după absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografie (IATC) București în 1961, marele actor și regizor de teatru Ion Finteșteanu i-a dat rolul lui Nae Cațavencu în “O scrisoare pierdută” de I.L. Caragiale. Reprezenta doar prima din lungul șir de apariții teatrale și cinematografice din cariera de 40 de ani a actorului clujean. A interpretat diverse roluri la Teatrul Municipal din Turda, la teatrele Barbu Delavrancea, Țăndărică și Odeon din Capitală. Printre spectacolele în care a fost distribuit sunt de notorietate : "O scrisoare pierdută", "Visul unei nopţi de vară", "Poveste de iarnă", "Școala nevestelor", "Noaptea la Drumul Mare", "Un nasture sau absolutul"  etc.

Pe marele ecran , a debutat în 1966, cu filmul "Zodia Fecioarei", apoi a jucat în multe filme. Din păcate pentru el a primit de multe ori roluri secundare.

A avut succes în "De trei ori Bucureşti" (1967), "B.D. în alertă" (1971), "Păcală" (1974), "Comedie fantastică" (1975), ”Brigada Diverse în alertă!” (1971),”Păcală” (1974).

La Teatrul Radiofonic a jucat iarăși foarte mult, datorită vocii sale inconfundabile.

În ultimii săi ani de viață , a avut parte de un tratament nemilos din partea fostei Securități. Urmărit de câteva zeci de informatori, Jorj și-a dat seama spre sfârșitul vieții că a fost turnat până și de unii prieteni din anturajul său. Au fost scoase, de o rudă apropiată, după aproape 20 de ani de la moartea sa, dosare care  scot la iveală o altă față a vieții lui Jorj Voicu: a comentat regimul comunist cu prietenii săi cei mai buni și a fost ”turnat” la Securitatea lui Ceaușescu.

Jorj Voicu a murit în data de 12 ianuarie 1991, în Bucureşti, la vârsta de 52 de ani.

Ce nu știați despre Jorj Voicu

Era gurmand. Dar din spusele prietenilor sau din scrierile lor, aflăm că Jorj Voicu era pasionat și de arta gătitului, iar rafinamentul lui era recunoscut. În deplasări, căra după el tot felul de vase și ingrediente ca să-i iasă totul ca la carte.

Devenit între timp actor de film, în patru producții, Jorj Voicu este angajat în 1968 la Teatrul Giulești unde avea să rămână până la sfârșitul vieții.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul William  sursa foto   GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
milionar foto pixabay jpg
ceas Titanic jpeg
elevi care stau in clasa cu geci jpeg
Targ de Craciun Craiova 2023   027 jpg
sofer furios coada jpg
Cartofi dulci  jpg
vreme jpg
Miss Universe Danemarca 2 jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net