Alimentele care îți protejează organismul în post. Nutriționistul Mario Popescu le recomandă: „Trebuie să ne alimentăm cu..”

Pe lângă semnificația spirituală, postul reprezintă și un prilej pentru detoxifierea organismului. Pentru ca efectele să fie maxime, este importantă evitarea alimentelor procesate, consumul produselor naturale și combinarea corectă a acestora. Iată ce trebuie să se afle pe masa ta în aceste zile din an! 

Alimente vegane / Foto: Shutterstock
Alimente vegane / Foto: Shutterstock

Credincioșii mănâncă, în majoritatea zilelor de post, doar preparate vegane, însă o greșeală este să exagereze cu alimente bogate în calorii, grăsimi, E-uri și conservanți, precum cartofi prăjiți, pateuri vegetale și margarină. În aceste condiții, postul își pierde efectele benefice asupra organismului. 

Ce este bine să mănânci în post

Organismul are nevoie de surse de proteine care să înlocuiască carnea, ouăle și brânza, iar prin combinații alimentare echilibrate se pot obține toți aminoacizii necesari pentru o dietă sănătoasă. 

O asociere corectă este cea dintre cereale integrale și leguminoase: „Paste integrale cu o sursă de leguminoase, fie că vorbim de mazăre, linte, năut sau fasole, cu suc de roșii. Așa vom avea o proteină completă, foarte sățioasă.

Cu parmezan vegetal, pus la blender, foarte gustos”, a precizat nutriționistul Mario Popescu într-o ediție a emisiunii Vorbește Lumea de la Pro TV.

Tofu menține sațietatea

Bogată în proteine complete, tofu ajută la menținerea sațietății. Este bine ca acest aliment să fie consumat de 2-3 ori pe săptămână, în porții de 100-150 g: „Foarte mare atenție! Trebuie să cumpărăm o brânză tofu care nu este modificată genetic, iar ea este recomandată a se consuma de 2-3 ori pe săptămână fără niciun fel de problemă. Nu neapărat să o mâncăm extraordinar de mult. Putem să consumăm 100-150 de grame și avem o doză de proteină completă, undeva la 15-20 g”, a adăugat specialistul.

Vinetele, dovleceii și ardeii, vedetele din post 

Importante în post sunt și vinetele, dovleceii și ardeii: „Ar trebui să le introducem în alimentația noastră datorită fibrelor, carbohidraților cu indice glicemic mic. În această perioadă trebuie să ne alimentăm cu acei carbohidrați care nu ne impactează glicemia. De asemenea, vin la pachet cu multe vitamine și minerale”, a spus Mario Popescu.



Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
www.gandul.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.viva.ro
image
www.unica.ro
image
playtech.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
www.stiripesurse.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Monica Bîrlădeanu, foto Instagram jpg
mirabela dauer jpeg
Banner Alina Sorescu
Lili Sandu, foto captura video YouTube jpg
image png
Adrian Mutu (Sportpictures) jpg
Dana Rogoz, foto Instagram jpg
Captură de ecran din 2025 12 05 la 18 20 04 png
image
actualitate.net
image
actualitate.net