Ce spunea Ion Iliescu înainte de spitalizare: „Asta face relația cu moartea să fie una decentă”
Fostul președinte al României, Ion Iliescu, a fost invitat în podcastul Avangarda, într-un dialog aparte cu Ionuț Vulpescu, fost ministru al Culturii și consilier apropiat. Această conversație face parte dintr-o serie de interviuri realizate în ultimii ani, după încheierea mandatului său la Cotroceni, și precede spitalizarea provocată de problemele de sănătate asociate vârstei. Ultimul dialog a avut loc cu doar câteva săptămâni în urmă.

Această parte a interviului este centrată simbolic pe marcarea a 30 de ani de la semnarea Pactului de la Snagov, un moment unic de consens politic între partidele românești care, în ciuda diferențelor ideologice, au optat pentru integrarea în structurile euroatlantice, cea mai bună lume posibilă pentru România. Întrebat dacă un nou acord de tip Snagov 2.0 mai este posibil, Ion Iliescu și-a exprimat încrederea într-o revenire la dialogul rezonabil și lipsit de egoisme dintre actorii politici, mai ales în contextul tensionat generat de recentele alegeri.
Într-un gest rar, președintele Iliescu a dezvăluit și mesajul pe care îl pregătise pentru a fi difuzat în seara în care Curtea Constituțională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale din decembrie 2024. De asemenea, el vorbește sincer despre viața sa personală, despre universul cultural intim și despre experiențele care i-au marcat parcursul de lider politic.
Un interviu amplu despre sensul puterii, autonomie, fals patriotism și ascensiunea suveranismului, trecutul și viitorul PSD, dinamica europeană a stângii, dar și despre pasiunile, prieteniile și întâlnirile destinale care au făcut din biografia lui Ion Iliescu o viață de film. Un mesaj exclusiv și un gând de rămas-bun adresat celor care i-au fost alături de-a lungul carierei și generațiilor care îl cunosc doar din cărțile de istorie.
„Nu mi-a fost frică de viață, și poate tocmai asta face relația cu moartea să...”
Un moment de reflecție profundă în care fostul președinte vorbește despre seninătatea cu care privește sfârșitul, dar și despre forța cu care a trăit fiecare etapă a vieții. Întrebat de Ionuț Vulpescu ce înseamnă pentru el puterea, Ion Iliescu a oferit o viziune nuanțată și profundă:
„Puterea nu înseamnă doar a fi la guvernare. Când ești în opoziție, putere are cel care poate schimba direcția majorității executive. Prin urmare, cred că puterea este ceea ce emană din cuvântul, demnitatea, capacitatea de gândire a unui om politic. Cei care continuă să aibă putere și după ce nu o mai au sunt cei care au făcut politică, nu management. De la un punct, puterea emană din trecutul tău: nu din funcțiile pe care le-ai avut, ci din acțiunile tale. Nu mi-a plăcut niciodată să spun că am putere, nici când am avut-o, în sens formal. Există o jumătate uitată a puterii, responsabilitatea. Când ai putere, ești responsabil pentru tot ce îngrijești, educi, dezvolți, pentru toți cei care au făcut ca puterea să îți aparțină.
Pesimismul realismului politic spune că puterea nu se dă, se ia. Nu împărtășesc însă această idee. Puterea vine întotdeauna din relația cu oamenii și de la ei. Iar dacă ești un democrat convins, atunci știi că puterea ți se dă printr-un singur instrument incontestabil: votul”.
Citește mai multe pe ionutvulpescu.ro