Cum să îi spui copilului că urmează să divorțați. Sfaturi de la un cunoscut psiholog
Cum să îi spui copilului că urmează să divorțați? Psihologul Cristina Buja explică fiecare pas pe care trebuie să îl urmați astfel încât, copiii să nu aibă de suferit. Primiți cele mai bune sfaturi!
Invitată în cadrul podcastului Universul Parental realizat de jurnalista și actrița Ela Prodan, psihologul Cristina Buja dezvăluit toți pașii pe care părinții care își doresc să divorțeze trebuie să îi urmeze astfel încât, cei mici să nu sufere. Este important ca părinții să aibă totul stabilt dinainte, de la programul pe care îl vor avea cu cei mici, la detaliile de zi cu zi. Prin urmare, părinții trebuie să fie cât mai organizați înainte să îi dea vestea copilului.
Cum îi spuneți copilului că divorțați
Divorțul este un moment greu care afectează atât părinții, cât și copiii, însă dacă respecți câteva indicații importante, poți face tot procesul mult mai ușor de suportat pentru cei mici. De pildă, după ce ați stabilit lucrurile organizatorice, este bine să alegeți momentul prielnic în care veți discuta cu copilul. Este recomandat să faceți acest lucru în momente de liniște și calm, și niciodată să nu o faceți înainte de evenimente importante pentru copil precum examenul de clasa a 8-a, de Crăciun sau chiar de ziua lui de naștere.
„Înainte de a-i spune copilului, să plece de la ceva ce știu că pot face, și să nu pornească certuri de față cu copilul, să aibă programul împărțit, ceea ce bine să fie pus și pe hârtie. Să rămână amândoi prezenți în viața copilului, mama e nevoie să fie mai prezentă cât e copilul mic, dar și tatăl.
În primul rând clarific cu ei dacă vin strict pentru acest subiect, mai întâi mai pun la punct cu tot ce înseamnă contextul lor de viață, pentru că dacă în contextul lor de viață îmi vor spune că tot ceea ce se poate face e ca mama cu copii să se mute undeva, nu o să-i ajute cu nimic să le zic că, de fapt, varianta cea mai bună ar fi ca copilul să rămână în mediul pe care îl cunoaște.
Ei să fie hotărâți, împreună să spună copilului și să sublinieze cât mai clar că ei doi, mama și tata, nu se mai iubesc și nu mai sunt fericiți împreună, dar ei îl iubesc în continuare pe copil și vor fi amândoi prezenți pentru copil. Să aibă stabilit ei doi un program pe care îl pot respecta, când stă și cu cine stă și cine duce copilul la grădiniță, cine ia copilul de la școală, cum îl duc la activitățile extracuriculare și așa mai departe”, a precizat psihologul Cristina Buja.
Atunci când îi spuneți motivul pentru care vă despărțiți este bine să îi spuneți celui mic că voi ca și cuplu nu mai sunteți fericiți! Nu este indicat să dați prea multe detalii, mai ales dacă copilul este destul de mic. Adică, dacă unul dintre părinți a înșelat nu este bine să îi dezvăluiți copilului asta. Chiar și dacă este mai mare și deja înțelege anumite lucruri, tot este bine să rămâneți prudenți cu detaliile.
„E recomandat copilul să rămână în casa în care a crescut, pentru că este mediul în care este cunoscut. Când doi oameni divorțează, cel puțin teoretic unul dintre ei se mută. Ar fi ideal să se mute tatăl ca să rămână mama cu copilul pentru că de cele mai multe ori, în proporția de timp, mama petrece mai mult timp cu copilul și să rămână acolo.
Deși mesajul pentru copil va fi că va avea două case, o casă cu mama și o casă cu tata. Să fie implicat pe cât se poate în amenajarea casei unde se va muta și unde va sta cu tatăl. Să evite să se vorbească de rău unul pe celălalt”, a explicat specialista.
De asemenea, nu este bine niciodată să îl vorbiți pe celălalt părinte de rău pentru că asta poate afecta profund copilul. În plus, chiar dacă unul dintre părinți s-a mutat este nevoie să rămână în contact cu cel mic și să îl caute mereu. De pildă, dacă tatăl s-a mutat este ndicat ca acesta să vorbească seară de seară cu copilul și să îl întrebe ce face și cum i-a fost ziua.
„Fiecare jignire la adresa părintelui, este o jignire la adresa copilului. Nu o să iasă nimic bun din a spune: tatăl tău a făcut ceva, este într-un anumit fel, tata este, mama este etc. pentru că are nevoie copilul să păstreze o legătură cu amândoi și o deschidere față de amândoi. Îi va fi foarte greu, se va simți la mijloc, una dintre dificultățile pe care copiii le au la divorț este că opresc o conexiune ca să aibă altă conexiune, pentru că părinții locuiesc separat”, a mai spus psihologul Cristina Buja.