Filmul ”Nimic nou pe frontul de vest" i-a cucerit pe români. Cât de reală e, de fapt, povestea personajului principal

Ultima actualizare:

Filmul "Nimic nou pe frontul de vest" i-a cucerit pe români. Este vorba despre o nouă ecranizare a unui roman clasic despre ororile primului război mondial. Filmul a triumfat la gala premiilor BAFTA, adunând șapte trofee.

Filmul "Nimic nou pe frontul de Vest" a câștigat șapte trofee Foto: captură video
Filmul "Nimic nou pe frontul de Vest" a câștigat șapte trofee Foto: captură video

Filmul, regizat de un cineast german, a fost o premieră. Niciodată un film care nu este în limba engeză nu a primit atâtea distincții din partea Academiei britanice de film.

Cum a apărut filmul "Nimic nou pe frontul de vest"

Ars în reuniuni publice de către nazişti, "Pe frontul de vest nimic nou", un roman pacifist despre Primul Război Mondial, a fost adaptat în premieră pentru marile ecrane din Germania, la aproape o sută de ani de la prima sa publicare. 

Lansat în 1929, romanul lui Erich Maria Remarque, scriitor urmărit încă din 1930 de nazişti şi exilat în Elveţia, apoi în Statele Unite, a fost adaptat în 1930 pentru marile ecrane de regizorul american Lewis Milestone cu titlul "Nimic nou pe frontul de vest".

Pelicula a câştigat premiile Oscar pentru cel mai bun film şi pentru cel mai bun regizor. Însă în Germania, filmul a fost rapid interzis, romanul a fost ars în reuniuni publice în 1933 de naziştii care îl acuzau că "i-a trădat pe soldaţi" şi care respingeau pacifismul acestei cărţi.

La peste un secol de la acel război mondial, Edward Berger a dorit să insiste asupra "perspectivei învinşilor". Semnarea Armistiţiului şi condiţiile foarte dure care le-au fost impuse germanilor au hrănit propaganda nazistă pentru a justifica naţionalismul şi declanşarea celui de-Al Doilea Război Mondial.

În romanul scris de Erich Maria Remarque, întregul conflict este văzut prin ochii unui tânăr soldat german, Paul Baumer, angajat voluntar pe frontul de vest, care devine conştient în tranşee de absurditatea războiului şi de manipularea aşa-zis patriotică a cărei victimă fusese.

Atât în carte, cât şi în film, povestea se sfârşeşte prost pentru Paul Baumer. Cu câteva zile înainte de încheierea războiului, el omoară un soldat francez. În timpul agoniei acestuia, Paul Baumer, blocat alături de el într-o gaură de obuz chiar în mijlocul luptelor, îşi dă seama că inamicul este o fiinţă umană care îi este apropiată. Căutând în buzunarele uniformei soldatului francez, Paul Baumer descoperă o fotografie a soţiei şi fiicei acestuia, realizând că le-a făcut să devină o văduvă şi o orfană.

Filmul "Niminc nou pe frontul de Vest" a triumfat la Gala Premiilor Bafta

Ecranizarea faimosului roman din 1928 al lui Erich Maria Remarque, despre ororile primului război mondial, a fost onorat cu șapte premii BAFTA, inclusiv pentru cel mai bun film, scenariu și regie.

Regizorul Edward Berger a declarat că a reușit să treacă peste toate îndoielile pe care le avea despre acest film datorită fiicei sale Matilda. Ea a fost cea care l-a încurajat să facă acest film după ce a citit cartea la școală.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
Deea Maxer a povestit că ea a luat decizia de a se separa de bărbatul cu care a trăit timp de 18 ani
cub ioana ginghină cristian pitulice png
image png
image png
Telecomanda televizor posturi TV FOTO Unsplash Jonas Leupe jpg
image png
image png
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net