Latura urâtă a concursului Eurovision: droguri, scandaluri și tensiuni politice
Concursul Eurovision nu este mereu doar despre muzică, momente spectaculoase și costume sclipitoare (uneori ridicole). Marele eveniment al muzicii europene a avut partea sa de scandaluri, acuzații privind droguri și tensiuni politice.
Urmărit de milioane de oameni din întreaga lume, concursul nu s-a rezumat doar la cântece și costumații inedite. Din păcate, există o latură întunecată a celebrei competiții.
În ultimii ani, concursul a avut destule episoade controversate. De la cântece politice la acuzații de înșelăciune, Eurovision a ieșit în evidență și prin lucruri care i-au pătat imaginea. Iată câteva dintre scandalurile care au afectat competiția în ultimii ani.
Scandaluri la Eurovision! „Eu sunt un muzician, mai degrabă decât un instrument al scenei politice."
În 2019, Ucraina s-a retras de la Eurovision. Artista Maruv a câștigat votul publicului, dar a decis să se retragă din competiție, spunând că refuză să fie un „instrument politic".
Cântăreața, în vârstă de 31 de ani, a declarat că i s-a cerut să semneze un contract prin care era obligată să confirme că nu va susține concerte în Rusia înainte de competiție.
Maruv, pe numele real Anna Korsun, a declarat că era dispusă să accepte această condiție, dar a susținut că alte clauze din contract ar fi făcut-o un „instrument" pentru propagandă, scrie The Mirror.
„Eu sunt un muzician, mai degrabă decât un instrument al scenei politice”, a declarat atunci Maruv. După ce aceasta s-a retras din competiție, atât locul doi, cât și al treilea din concursul din Ucraina au fost rugați să-i ia locul, dar ambii au refuzat.
Cine a încălcat regulile la concursul Eurovision?
Belarusului i s-a interzis accesul la Eurovision anul trecut din cauza alegerii sale de a participa cu un cântec politic. Măcinată de protestele anti-guvernamentale, care au avut loc împotriva președintelui Alexander Lukașenko, Belarus a încercat să prezinte în mod repetat melodii anti-protest pe postul public de televiziune BTRC.
Melodia ”I Will Teach You” a inclus versurile: „Te voi învăța să mergi pe o sfoară / Vei fi fericit de tot... Vă voi învăța să trageți linie". S-a considerat că aceste fraze includeau „mesaje și semnificații politice subliminale", conform The Daily Mail.
Un al doilea cântec a fost, de asemenea, declarat a fi prea politic. Ulterior, Belarus a fost eliminată din concurs, după ce a refuzat să înscrie o piesă mai potrivită care să respecte cerințele organizatorilor.
Scandaluri la Eurovision. De ce a cheltuit Malta 650.000 de euro pentru a influența cotele la pariuri?
Tot anul trecut au apărut îngrijorări legate de banii contribuabililor din Malta. Se pare că au fost folosite sume impresionante pentru a fi manipulate cotele de la pariuri în favoarea melodiei ”Je Me Casse”, cântată de Destiny Chukunyere.
Ministrul Carmelo Abela a ordonat un audit al cheltuielilor după ce consiliul de administrație al radioului PBS, care este responsabil pentru selecție, a semnalat suspiciuni privind „gestionarea defectuoasă a finanțelor", conform The Mirror.
Două surse au declarat că Malta a cheltuit 650.000 de euro prin Autoritatea de Turism din Malta și PBS. Se pare că o parte din buget a fost cheltuită pentru finanțarea cetățenilor străini care puneau pariuri pe artista din Malta.
„Se crede că Malta a pompat bani în Betfair pentru a o menține favorită pe Destiny. Ei știu că acest lucru creează un PR pozitiv și astfel telespectatorii urmau să acorde mai multă atenție melodiei”, a explicat la acea vreme un expert în pariuri pe Eurovision.
În cele din urmă, Malta a terminat pe locul 7, cu 255 de puncte, concursul Eurovision din 2021.
Latura urâtă a concursului Eurovision. Acuzații de droguri la ediția de anul trecut
Trupa de rock Måneskin a fost încoronată campioană la Eurovisionul de anul trecut, câștigând, datorită voturilor publicului, în fața franțuzoaicei Barbara Pravi și a elvețienilor de la Gjon's Tears.
Momentul lor triumfător a fost însă oarecum umbrit când solistul Damiano a fost acuzat că a consumat droguri în timpul finalei live. Momentul scandalos s-a petrecut în fața milioanelor de telespectatori. Camerele l-au susprins pe reprezentantul Italiei într-o postură ciudată în spatele unei găleți de băuturi.
Trupa a intrat rapid pe contul oficial de Instagram pentru a nega că Damiano ar fi consumat substanțe interzise, scriind: „Suntem într-adevăr împotriva drogurilor și nu am folosit niciodată cocaină. Suntem gata să ne testăm, pentru că nu avem nimic de ascuns".
Ulterior, cântărețul italian a fost suspus unui test antidrog, iar organizatorii Eurovision au declarat că „problema este închisă”, dar „știrile false au umbrit spiritul și rezultatul evenimentului.”
Ediția de anul acesta a avut parte de liniște până acum, exceptând faptul că Ucraina este împinsă către victorie din cauza războiului. Eurovision 2022 este găzduită de Italia, țara care a câștigat anul trecut competiția. Vom vedea dacă finala de la Sala Pala Olimpico din Torino, dar și zilele de după concurs vor aduce detalii nedorite și evenimente controversate.
Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!
Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!