Paxlovid, pastila anti-COVID produsă de Pfizer, a fost autorizată în Europa

Pastila anti-COVID Paxlovid a fost autorizată în Europa de către Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), joi, 27 ianuarie. Paxlovid a devenit astfel primul medicament antiviral administrat pe cale orală autorizat în Uniunea Europrană.

Paxlovid, aprobat de EMA și în Uniunea Europeană theconversation.com
Paxlovid, aprobat de EMA și în Uniunea Europeană theconversation.com

Agenţia Europeană a Medicamentului a anunţat joi că a aprobat Paxlovid, pastila anti-Covid produsă de compania Pfizer. Medicamentul este recomandat adulţilor cu risc „sporit ca boala să devină gravă”.

Paxlovid, pastila anti-COVID produsă de Pfizer, a fost autorizată în Europa

Comitetul Medicamentelor al EMA recomandă să se acorde o autorizaţie de punere pe piaţă condiţionată a medicamentului antiviral administrat pe cale orală Paxlovid”, se arată într-un comunicat.

EMA recomandă ca Paxlovid „să se autorizeze în tratarea covid-19 la adulţi care nu au nevoie de oxigen suplimentar şi care prezintă un risc sporit ca boala să devină gravă”.

Antviralele acţionează prin diminuarea capacităţii unui virus de a se reproduce, punând capăt astfel bolii. De asemenea, se pare că pastilele sunt mult mai dorite decât vaccinurile.

Pfizer anunţa în luna decembrie a anului trecut că Paxlovid are o eficiență de 99% în reducerea spitalizării și morții persoanelor infectate care prezintă risc. Aceasta trebuie însă administrată în primele zile după apariţia simptomelor bolii.

Paxlovid, eficient și contra variantei Omicron

EMA a susținut, în urma unui studiu, că „tratamentul cu Paxlovid reduce în mod semnificativ spitalizările şi decesele la pacienţi care prezintă cel puţin o afecţiune subiacentă care-i expune riscului unui Covid-19 grav”.

De asemenea, potrivit unor teste realizate în laborator, EMA a anunțat că Paxlovid se prezintă eficient și împotriva variantei Omicron a coronavirusului.

Comitetul Medicamentelor de Uz Uman al EMA a conchis că beneficiile medicamentului sunt superioare riscurilor în utilizarea aprobată”, se mai arată în comunicat.

Ce state au aprobat deja medicamentul. Există riscuri?

Urmează să fie trimisă procedura de aprobare a medicamentului către Comisia Europeană (CE), în vederea unei decizii rapide care să se aplice tuturtor statelor membre UE. Acest lucru poate dura de la câteva ore până la câteva zile.

Printre statele care au aprobat deja medicamentul anti-COVID se numără Statele Unite, Canada şi Israelul. În același timp, Italia, Germania și Belgia sunt printre puținele țări din UE care au cumpărat medicamentul.

Totuși, deși mai ușor de folosit decât vaccinul, și acest antiviral le pune unora semne de întrebare. Acest lucru mai ales în contextul în care Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a declarat joi că Pfizer le-a cerut autorităților române crearea unui fond național care să despăgubească eventualele victime, după administrarea medicamentelor sale de acest tip.

Puteţi urmări ştirile Click! şi pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Planete, Pixabay (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Adriana Bahmuteanu la 40 de intrebari cu Denise Rifai (2) Foto Kanal D jpeg
Andrei Ursu și Vlad la Asia Express   Antena  1
silviu prigoana adriana bahmuteanu  Foto Click JPG
netflix pexels jpg
Banner Nicolai Tand
image png
Banner Carmen Harra Prigoana
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net