Ce este Paxlovid, pastila anti-Covid. Cum se administrează

Ultima actualizare:

Paxlovid este numele tratamentului antiviral care ar putea preveni spitalizările și decesele cu până la 90%, în caz de contaminare cu noul coronavirus. De asemenea, testele făcute de producătorul Pfizer sugerează că medicamentul își păstrează eficiența și împotriva noii tulpine Omicron.

Pfizer se pregătește să lanseze pastila anti-Covid, ce se va numi Paxlovid. / Foto: Shutterstock
Pfizer se pregătește să lanseze pastila anti-Covid, ce se va numi Paxlovid. / Foto: Shutterstock

La începutul lunii noiembrie, Pfizer a transmis că antiviralul său oral, care va fi comercializat sub numele de Paxlovid, a demonstrat o eficienţă de 89% în prevenirea riscului de spitalizare sau de deces, dacă este administrat în primele trei zile de la apariţia simptomelor, conform rezultatelor intermediare ale studiilor clinice.

Acum, o lună mai târziu, gigantul farmaceutic a anunțat că datele finale se aseamănă cu cele preliminarii. "Este un rezultat uimitor. Vorbim despre un număr uluitor de vieți salvate și spitalizări prevenite. Și, bineînțeles, dacă îl folosim rapid după infectare, este posibil să reducem dramatic transmiterea", a declarat Mikael Dolsten, directorul științific al Pfizer.

Tratamentul poate fi administrat cu uşurinţă acasă în primele zile după apariţia simptomelor, în caz de contaminare. Paxlovid combină un nou medicament antiviral, numit nirmatrelvir, cu unul mai vechi, cunoscut sub numele de ritonavir, scrie CNN.

Pfizer a anunţat că va investi până la 1 miliard de dolari în fabricarea şi distribuirea de pastile Paxlovid.

Vaccinul anti-COVID-19 fără ac, în teste

Cercetătorii de la Universitatea din Southampton au elaborat un ser care protejează împotriva ultimelor mutații ale virusului SARS-CoV-2. Acesta e administrat cu ajutorul unui dispozitiv care introduce serul în piele cu un jet de aer puternic.

Coordonatorul campaniei de testare a noului dispozitiv, dr. Saul Faust, a declarat pentru The Telegraph că acesta "este simplu de folosit și serul conține secvențe de ARN de la ambele variante de virus SARS-CoV-2 (n.r. Omicron și Delta), fiind util util inclusiv pentru viitoarele mutații ale virusului”.

Jonathan Heeney, profesor la Universitatea din Cambridge a subliniat că ”ținând cont de rapiditatea mutațiilor e nevoie de noi tehnologii care să înlocuiască vaccinurile aflate pe piață, care sunt concepute folosind tulpina originară din Wuhan, din ianuarie 2020”.

Marea Britanie a intrat într-o cursă contracronometru, după ce în ultimele 24 de ore au fost raportate 54.073 de cazuri noi și estimările sunt că de Crăciun numărul infectărilor va depăși 200.000.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
WhatsApp Image 2024 11 21 at 22 31 59 jpeg
23adbb27 d661 4add b171 ecdb61862362 jpeg
podul de piatra baile herculane jpg
Iosif Stalin citind ziarul (© Wikimedia Commons)
image
actualitate.net
image
actualitate.net