5 secrete ale celui mai vechi sport: c─âl─âria

4 noiembrie 2016
simeon stalpnicul png
Concursurile de sarituri peste obstacole sunt foarte atractive pentru public

Hipismul este unul dintre cele mai vechi sporturi. Dintotdeauna oamenii au c─âl─ârit, iar ├«ntrecerile ├«ntre ei erau ceva firesc. Click! a ├«ncercat s─â descopere c├óteva dintre secretele acestui sport cu ajutorul doamnei Ozana Moraru, pre┼čedintele clubului Equestria.

1. La ce v├órst─â se poate ├«ncepe c─âl─âria. C─âl─âria este un sport pentru toate v├órstele. Lec┼úiile se pot ├«ncepe de la v├órsta de 3-4 ani, c├ónd cei mici se plimb─â pe ponei. O fac la les─â, la pas, ├«n manej. Pe la 5-6 ani copiii pot c─âl─âri liber ├«n manej, ├Än ceea ce-i prive┼čte pe adul┼úi, nu exist─â o v├órst─â limit─â la care se pot lua primele lec┼úii de c─âl─ârie. Primele trei lec┼úii au loc la coard─â. Apoi, dac─â se ├«nsu┼česc mi┼čc─ârile ┼či pozi┼úia, cursantul poate merge liber ├«n manej. Lec┼úiile pot porni, ├«n func┼úie de durat─â ┼či de gradul de dificultate, de la 50 de lei pe or─â ┼či pot ajunge ┼či la 120 de lei.

2. Echipament. Este obligatorie purtarea c─â┼čtii, care poart─â denumirea de toc─â de protec┼úie. Cine nu are, trebuie s─â ├«nchirieze. De asemenea, trebuie ca pantalonii s─â fie lipi┼úi. ÔÇ×La primele lec┼úii sunt buni ┼či ni┼čte blugi mai lipi┼úi de piciorÔÇŁ, explic─â Ozana Moraru. ┼×i ├«nc─âl┼ú─âmintea e special─â, fiind nevoie de o ├«nc─âl┼ú─âminte cu un mic toc, pentru a face aderen┼ú─â la sc─âri┼ú─â.

3. C├ót cost─â un cal. Caii de performan┼ú─â sunt mai scumpi dec├ót cei de agrement. ÔÇ×Au alt─â forma┼úie, alt─â educa┼úie. Cei de competi┼úie trebuie du┼či la concursuri, au nevoie de suplimente de ├«ntre┼úinere a musculaturii, a articula┼úiilor. Un cal de competitie de nivel mai ├«nalt cost─â zeci de mii de euro. ├Än str─âin─âtate poate ajunge la sute de mii de euro, iar cei pentru lumea arab─â la un milion-dou─â de euro. De cand lumea arab─â ├«┼či arat─â interesul ┼či pentru caii de competi┼úie au crescut pre┼úurile ├«n acea zon─âÔÇŁ.

4. Cum se boteaz─â m├ónjii. Dac─â v-a┼úi ├«ntrebat cum se pune numele cailor, e bine s─â ┼čti┼úi c─â exist─â o regul─â nescris─â. ÔÇ×Se ┼úine cont de numele tat─âlui, adic─â prima liter─â a numelui se ia, de regul─â, de la tat─â. Se pot p─âstra ┼či primele dou─â-trei litere, ├«n func┼úie de inspira┼úia celui care boteaz─â. ├Äns─â nu e obligatoriuÔÇŁ, explic─â Ozana Moraru.

5. C├ónd debuteaz─â un cal ├«n competi┼úii. Speciali┼čtii ├«┼či dau seama dac─â un cal are sau nu calit─â┼úi sportive ├«n jurul v├órstei de un an. Calit─â┼úile se mo┼čtenesc, de regul─â. ÔÇ×Pentru proba de s─ârituri, se pune ┼čaua pe el la v├órsta de 3 ani. Intr─â ├«n concurs la 4 ani, la categoria cai debutan┼úi. La curse, totul se petrece mult mai rapid. ├Äncep la un an, un an ┼či jum─âtate, iar pe la 3-4 ani ├«i pensionezi. Apoi pot trece la alte discipline, dac─â au calit─â┼úi, la dresaj ├«n specialÔÇŁ, a mai spus, pentru Click!, Ozana Moraru

simeon stalpnicul png
Ozana Moraru

Este pre┼čedintele clubului Equestria

Clubul Eqvestria este un club particular de c─âl─ârie care apar┼úine familiei Moraru. Pasiunea pentru cai a doamnei Ozana Moraru, care este de profesie medic oftalmolog, a ├«nceput ├«n urm─â cu 14-15 ani, odat─â cu primele lec┼úii de c─âl─ârie. A fost dragoste la prima vedere cu acest sport, astfel c─â ┼či-a cump─ârat pentru ├«nceput un cal. Apoi a construit baza hipic─â, ├«n 2010. ÔÇ×Acum avem 86 de boxe, avem caii no┼čtri ai clubului, vreo 27, dintre care 2 m├ónji. Avem cai de performan┼ú─â, mai valoro┼či, ┼či de ┼čcoal─â, pentru echita┼úieÔÇŁ, ne-a declarat Ozana Moraru. Restul boxelor sunt ocupate de caii din pensiune. Costurile pentru cei care ┼úin cai ├«n pensiune pot ajunge ┼či p├ón─â la 600 de euro, dac─â antrenamentul cailor este asigurat de antrenorii clubului. Altfel, cazarea ┼či masa calului cost─â ├«ntre 350 ┼či 400 de euro.

florin calinescu png
Cub Lauren╚Ťiu Reghecampf jpeg
anamaria prodan (3) jpg
laurentiu reghecampf corina caciuc png
10 luca reghecampf si laurentiu reghecampf jpg jpeg
BeFunky collage (16) jpg
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
gigi becali jpg
handbaliste rapid poligon jpg
simona halep jpg
gigi becali jpg
cfr cluj jpg
voluntari fcsb jpg