5 secrete ale celui mai vechi sport: călăria

Ultima actualizare:

    Concursurile de sarituri peste obstacole sunt foarte atractive pentru public
Concursurile de sarituri peste obstacole sunt foarte atractive pentru public

Hipismul este unul dintre cele mai vechi sporturi. Dintotdeauna oamenii au călărit, iar întrecerile între ei erau ceva firesc. Click! a încercat să descopere câteva dintre secretele acestui sport cu ajutorul doamnei Ozana Moraru, preşedintele clubului Equestria.

1. La ce vârstă se poate începe călăria. Călăria este un sport pentru toate vârstele. Lecţiile se pot începe de la vârsta de 3-4 ani, când cei mici se plimbă pe ponei. O fac la lesă, la pas, în manej. Pe la 5-6 ani copiii pot călări liber în manej, În ceea ce-i priveşte pe adulţi, nu există o vârstă limită la care se pot lua primele lecţii de călărie. Primele trei lecţii au loc la coardă. Apoi, dacă se însuşesc mişcările şi poziţia, cursantul poate merge liber în manej. Lecţiile pot porni, în funcţie de durată şi de gradul de dificultate, de la 50 de lei pe oră şi pot ajunge şi la 120 de lei.

2. Echipament. Este obligatorie purtarea căştii, care poartă denumirea de tocă de protecţie. Cine nu are, trebuie să închirieze. De asemenea, trebuie ca pantalonii să fie lipiţi. „La primele lecţii sunt buni şi nişte blugi mai lipiţi de picior”, explică Ozana Moraru. Şi încălţămintea e specială, fiind nevoie de o încălţăminte cu un mic toc, pentru a face aderenţă la scăriţă.

3. Cât costă un cal. Caii de performanţă sunt mai scumpi decât cei de agrement. „Au altă formaţie, altă educaţie. Cei de competiţie trebuie duşi la concursuri, au nevoie de suplimente de întreţinere a musculaturii, a articulaţiilor. Un cal de competitie de nivel mai înalt costă zeci de mii de euro. În străinătate poate ajunge la sute de mii de euro, iar cei pentru lumea arabă la un milion-două de euro. De cand lumea arabă îşi arată interesul şi pentru caii de competiţie au crescut preţurile în acea zonă”.

4. Cum se botează mânjii. Dacă v-aţi întrebat cum se pune numele cailor, e bine să ştiţi că există o regulă nescrisă. „Se ţine cont de numele tatălui, adică prima literă a numelui se ia, de regulă, de la tată. Se pot păstra şi primele două-trei litere, în funcţie de inspiraţia celui care botează. Însă nu e obligatoriu”, explică Ozana Moraru.

5. Când debutează un cal în competiţii. Specialiştii îşi dau seama dacă un cal are sau nu calităţi sportive în jurul vârstei de un an. Calităţile se moştenesc, de regulă. „Pentru proba de sărituri, se pune şaua pe el la vârsta de 3 ani. Intră în concurs la 4 ani, la categoria cai debutanţi. La curse, totul se petrece mult mai rapid. Încep la un an, un an şi jumătate, iar pe la 3-4 ani îi pensionezi. Apoi pot trece la alte discipline, dacă au calităţi, la dresaj în special”, a mai spus, pentru Click!, Ozana Moraru


    Ozana Moraru
Ozana Moraru

Este preşedintele clubului Equestria

Clubul Eqvestria este un club particular de călărie care aparţine familiei Moraru. Pasiunea pentru cai a doamnei Ozana Moraru, care este de profesie medic oftalmolog, a început în urmă cu 14-15 ani, odată cu primele lecţii de călărie. A fost dragoste la prima vedere cu acest sport, astfel că şi-a cumpărat pentru început un cal. Apoi a construit baza hipică, în 2010. „Acum avem 86 de boxe, avem caii noştri ai clubului, vreo 27, dintre care 2 mânji. Avem cai de performanţă, mai valoroşi, şi de şcoală, pentru echitaţie”, ne-a declarat Ozana Moraru. Restul boxelor sunt ocupate de caii din pensiune. Costurile pentru cei care ţin cai în pensiune pot ajunge şi până la 600 de euro, dacă antrenamentul cailor este asigurat de antrenorii clubului. Altfel, cazarea şi masa calului costă între 350 şi 400 de euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
sala constanta handbal jpg
Dan Grecu cosr colan jpg
Dan Grecu Nadia Comaneci 1976 jpg
Mbappe facebook webp
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net