50 de ani, de când Ilie Năstase a devenit lider ATP. Are o pensie derizorie

În urmă cu cinci decenii, Ilie Năstase își asigura locul în istoria sportului românesc, devenind un reper în tenisul mondial. Pe 23 august 1973, acesta devenea primul număr 1 în clasamentul ATP.

Ilie Năstase, un reper în „sportul alb” (FOTO: Getty Images)
Ilie Năstase, un reper în „sportul alb” (FOTO: Getty Images)

„Toţi care au venit la mine în casă şi vedeau premiul ăla îmi spuneau: «Haideţi, domnule, că aţi aranjat cu ăia să vă dea premiul pe 23 august, de ziua României». Nimeni nu credea că tocmai atunci s-a întâmplat”, rememorează Ilie Năstase, într-un interviu acordat către Agerpres. În urma sa rămân peste 100 de turnee câştigate - însă doar 64 recunoscute, restul fiind cucerite înainte de înfiinţarea ATP, organizaţia mondială a jucătorilor profesionişti.
„Eu m-am uitat foarte mult la tenis, până să încep să joc. Şi cel mai bun antrenor al meu a fost peretele, pentru că jucam la perete. Pentru că, dacă nu o dai bine în perete, trebuie să alergi după ea în spate şi aşa eram concentrat să dau bine în perete, ca să-mi vină mingea înapoi”, rememorează fostul sportiv cum a început drumul în tenis.

40 de săptămâni în fruntea clasamentului ATP

Aflat timp de 40 de săptămâni în fruntea clasamentului mondial, de la 23 august 1973, până la 2 iunie 1974, când a fost detronat de australianul John Newcombe, Ilie Năstase spune că nu ar fi preferat să joace tenis, astăzi, când premiile sunt incomparabil mai mari. Însă mai menționează că performanțele sale nu au avut ecou în percepția statului român, spunând că nu a fost recompensat nici măcar cu simplele felicitări și că are o pensie specială de doar 1.435 de lei pe lună. „Asta este răsplata pe care eu o primesc, în fiecare lună. Dar să ştiţi că nu mă aşteptam să mă răsplătească cu nimic, dar dacă tot dau la alţii şi dau serios pensiile astea speciale... L-am auzit pe unul, care spunea că eu am pensie specială... Dacă a mea este pensie specială, alea cu adevărat speciale cum sunt, cât or primi ăia?”, s-a întrebat retoric fostul lider din tenis. 
Dincolo de toate, în palmaresul său se regăsesc patru titluri de „Cel mai bun sportiv român al anului” și „Racheta de aur”, pe care a primit-o la New York, în 1973, fiind singurul român care are numele înscris în International Tennis Hall of Fame. În 1990, la Roland Garros, a obţinut „Premiul deceniului”, iar în 2005, revista „Tennis Magazine” l-a plasat pe locul 28 în lista celor „40 cei mai mari jucători de tenis din ultimii 40 de ani”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Vinerea Mare, cea mai neagră zi a creștinismului  Ce semnificație are Prohodul Domnului jpeg
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net