Argentina deține supremația lumii! Lionel Messi, campion mondial pentru prima oară

#CM Qatar 2022
Ultima actualizare:

Argentina a reușit să cucerească titlul de campioană mondială pentru a treia oară în istoria competiției, după ce a învins, duminică, selecționata Franței cu 4-3, într-un meci decis la penaltiuri. Finala Cupei Mondiale a avut tot ceea ce ar trebui să aibă un ultim act: determinare, răsturnări de situație, suspans. Lionel Messi a fost autorul unei „duble”, iar Ángel Di María a înscris și el un gol pentru Argentina, în timp ce Kylian Mbappé a reușit „tripla” pentru Franța, soarta partidei fiind decisă la loviturile de departajare. 

Argentina, campioană mondială la Qatar (FOTO: Getty Images)
Argentina, campioană mondială la Qatar (FOTO: Getty Images)

Trofeul de la Campionatul Mondial din Qatar este practic un vis împlinit pentru Lionel Messi, care se poate mândri acum și cu titulatura de campion mondial, cel mai probabil aceasta fiind ultima ediție din cariera sa, la cei 35 de ani pe care îi are. Inițial, întreaga soartă a meciului părea să se fi decis în prima repriză, iar cel care a spart gheața a fost însuși Lionel Messi, transformând un penalti ('23). Apoi, Ángel Di María a majorat rezultatul ('36) și urmăritorii finalei aproape că vedeau trofeul de la CM 2022 în vitrina Argentinei.

Franța, o echipă mediocră în prima repriză

Dacă în cazul sud-americanilor a fost permanent clară dorința de a se impune și de a ridica trofeul deasupra capului, Franța s-a prezentat în cea mai mare parte a meciului drept o națională lipsită de strălucire și determinare. În primele 90 de minute, naționala din Hexagon nu a arătat deloc precum o campioană mondială și a părut total neputincioasă în fața argentinienilor și cu șanse minime să-și apere titlul adjudecat la ediția trecută a competiției. 

Argentina a dominat finala Campionatului Mondial (FOTO: Getty Images)
Argentina a dominat finala Campionatului Mondial (FOTO: Getty Images)

Didier Deschamps a încercat să schimbe fața naționalei sale prin două modificări în echipă în prima repriză, însă fără rezultate notabile. Franța a părut să se trezească abia spre finele meciului, având prima „tresărire” în minutul 79, când a obținut un penalti, pe care Kylian Mbappé a reușit să-l transforme, ajungându-l pe Lionel Messi la numărul de goluri la ediția din Qatar, câte șase fiecare. Doar două minute mai târziu, francezul legitimat la Paris Saint-Germain, de altfel cel mai tânăr care a evoluat în două finale consecutive mondiale, la cei încă 23 de ani ai săi, a adus egalarea scorului, dintr-un noroc fabulos, tabela nereflectând însă deloc situația din teren. Lionel Messi a fost extrem de aproape să aducă victoria echipei sale, în minutul șapte din cele opt dictate în prelungiri, însă portarul Franței a reușit să intervină salvator. 

Final „de infarct” la CM Qatar 2022

Meciul a fost împins spre reprizele de prelungiri, unde rolurile s-au inversat: Franța a devenit determinată și motivată, Argentina și-a pierdut din rezistență și a început să slăbească ritmul. În minutele suplimentare primei reprize de prelungiri, Lautaro Martínez a ridicat stadionul în picioare, trimițând mingea puțin pe lângă poarta Franței. În a doua repriză de prelungiri, Lionel Messi a înscris pentru 3-2, gol inițial „suspect” de ofsaid. Reluarea a clarificat situația, golul fiind valabil și întreaga suflare argentiniană de pe stadion „descătușându-se”. În minutul 116, însă, Franța a reușit să obțină o lovitură de la 11 metri, executat de același Kylian Mbappé, care a bifat, astfel, „tripla” și a împins meciul la penaltiuri, cu toate că Franța a mai avut două ocazii uriașe până la finele celei de-a doua reprize de prelungiri. 

Kylian Mbappé, probabil cel mai bun din naționala Franței, în finală (FOTO: Getty Images)
Kylian Mbappé, probabil cel mai bun din naționala Franței, în finală (FOTO: Getty Images)

Trofeul s-a decis, așadar, la loviturile de la 11 metri: prima dată, Kylian Mbappé a transformat cel dintâi penalti, dând speranțe Franței, dar apoi Lionel Messi a înscris și el. Primul pas greșit l-a făcut Franța, care a ratat prin Kingsley Coman, iar Argentina a profitat de pasul greșit, Paulo Dybala transformând încă un penalti pentru sud-americani. A doua lovitură irosită a naționalei din Hexagon a fost a lui Aurelien Tchouameni, care a dat mingea pe lângă poartă, în timp ce Leandro Paredes a executat inspirat încă un penalti pentru Argentina. Speranțele Franței au revenit când Randal Kolo Muani a transformat, în sfârșit, încă un penalti, doar că meciul a fost decis de Gonzalo Montiel, care prin execuția sa mai mult decât inspirată a adus Argentinei cel mai râvnit trofeu de fotbal din lume. 

Lionel Messi, în sfârșit campion mondial (FOTO: Getty Images)
Lionel Messi, în sfârșit campion mondial (FOTO: Getty Images)

Prin reușita de la CM Qatar 2022, Argentina adaugă palmaresului său trofeul cu numărul trei la un Campionat Mondial, după cele cucerite în 1978 și 1986, fiind de trei ori și vicecampioană a lumii. Rezultatele de la CM Qatar 2022 sunt disponibile aici.     

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Mitsuko Tottori Japan Airlines FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
David Popovici jpg
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net