Când anii jucătoarelor de tenis nu sunt decât nişte cifre
Totuşi, de atunci, nicio altă adolescentă nu a mai repetat performanţa unui Grand Slam, ci mai degrabă trofeele de la astfel de competiţii le revin jucătoarelor mult mai experimentate din circuit.
Să luăm ca exeplu US Openul de anul acesta. 6 dintre cele 8 jucătoare care au ajuns în sferturile de finală au 25 de ani sau chiar mai mult. Cu Venus Williams şi Francesca Schiavone, amabele cu 30 de ani, vârstă ce este sinonim cu un declin în alte multe sporturi.
Caroline Wozniacki este singura excepţie. La 19 ani ea a ajuns până în finală la US Open anul trecut, deşi a pierdut în faţa mult mai experimentatei Kim Clijsters, acum în vârstă de 27 de ani. Daneza este acum numărul 2 mondial, fiind cea mai tânără tenismenă din top 10.
Cu siguranţă asta nu înseamnă că adolescentele şi jucătoarele mai tinere nu pot să se dezvolte mai repede şi să câştige turnee de Grand Slam în faţa tenismenelor mai în vârstă. Jocul fetelor a devenit din ce în ce mai rapid şi mai puternic, datorită surorilor Williams.
Câteva jucătoare din sferturi - în special Francesca Schiavone şi Samantha Stosur - par să-şi fi găsit jocul excelent acum, când au trecut de 25 de ani. Kaia Kanepi a atins primul sfert de finală, acum, la 25 de ani, în timp ce Vera Zvonareva (26 de ani) a câştigat primul ei titlu de Grand Slam anul acesta, la Wimbledon, ajungând totodată şi în sferturi la US Open.
Schiavone a reuşit să-şi adjudece şi ea primul trofeu de Grand Slam la Roland Garros, anul acesta, învingând-o pe Sam Stosur (26 de ani) în finală. Ambele au intrat apoi şi în top 10 WTA.
Martina Hingis avea doar 16 ani în 1997 când s-a impus în trei din cele patru Grand Slamuri ale anului, ceea ce ar părea incredibil în zilele noastre. Şarapova avea 17 ani când s-a impus prima dată la Wimbledon, 19, când a câştigat US Open-ul, în 2006, şi 21, când a ieşit victorioasă la Australian Open, în 2008.
Referitor la vârsta jucătoarelor şi la jocul prestat de acestea, Patrick McEnroe, managerul general al USTA care se ocupă de dezvoltarea jucătorilor, crede că puterea jocului creşte o dată cu maturitatea jucătorilor. „Cred că tenismenele joacă mai bine la o vârstă mai înaintată deoarece devin mai puternice psihic, iar puterea şi rapiditatea trec pe plan secund. Există şi o maturitate precoce la unele jucătoare cum ar fi acum Wozniacki", a mai spus McEnroe.