Câte femei participau la Jocurile Olimpice la începutul secolului precedent. Drumul lung parcurs până la paritatea de gen atinsă la Paris 2024

#Jocurile Olimpice Paris 2024
Ultima actualizare:

Olimpiada din 1908 a fost marcată de inovații și recorduri, fiind organizată pentru prima dată cu o ceremonie de deschidere oficială la Londra. Tot aici, România a luat indirect și prima medalie olimpică. 

Britanicii au construit, special pentru acest eveniment Stadionul White City/ foto: Pixabay
Britanicii au construit, special pentru acest eveniment Stadionul White City/ foto: Pixabay

Doar 1%  din toți sportivii au fost femei

La cea de-a patra ediție a Jocurilor Olimpice, au participat 2008 sportivi, inclusiv 38 de femei, din 22 de țări. Aceștia s-au întrecut în 21 de discipline, printre care se numără atletismul, canotajul, boxul, ciclismul, scrima, fotbalul, gimnastica, hocheiul, jeu de paume (precursorul tenisului de câmp), lacrosse-ul, luptele, tirul cu frânghia, sporturile acvatice cu motor, natația, polo-ul, rackets-ul, rugby-ul, tenisul, tirul, tirul cu arcul și yachtingul.

Stadionul White City a fost construit special pentru acest eveniment, asigurând găzduirea probelor olimpice și fiind proiectat pentru a oferi spectatorilor o experiență unică.

Jocurile Olimpice de la Londra din 1908 au fost recunoscute ca a patra ediție oficială și s-au desfășurat între 27 aprilie și 31 octombrie. Stadionul special construit pentru ocazie oferea aproximativ 68.000 de locuri pentru fani din întreaga lume.

Deși Jocurile erau inițial planificate să aibă loc la Roma, ele au fost mutate în Marea Britanie din cauza problemelor cauzate de erupția vulcanului Vezuviu din 1906.

Primul atlet român care a luat o medalie olimpică de aur

România nu a luat parte la Jocurile Olimpice din 1908, dar se remarcă faptul că un sportiv român, atletul Ștefan Somodi din Cluj, a câștigat prima medalie olimpică pentru România.

Acesta a obținut medalia de argint la săritura în înălțime, concurând sub drapelul Ungariei, deoarece Transilvania era parte a Imperiului Austro-Ungar în acea perioadă.

Mulți ani mai târziu, la Jocurile Olimpice Helsinki 1952, Iosif Sîrbu a cucerit medalia de aur la tir sportiv, în proba de pistol, și a devenit primul campion olimpic român.

Jocurile Olimpice de la Paris, primele care au număr egal de bărbați și femei

Cu ocazia zilei de 8 martie din 2024, Ziua Internaţională a Femeii, Comitetul Internaţional Olimpic a anunţat o importantă realizare a Jocurilor Olimpice de la Paris 2024. CIO susţine că va exista un număr egal de sportivi de sex masculin şi feminin, o paritate totală între sexe.

Angajamentul CIO în favoarea egalităţii de gen a dus la o creştere constantă a numărului de atlete la Jocurile Olimpice de la an la an. Începând de la doar 2,2 % la Paris 1900, unde femeile au concurat pentru prima dată la Jocurile Olimpice. Acesta a crescut în mod constant, ajungând la 48 % la Tokyo 2020, marcând un progres semnificativ.

Paris 1900 a făcut istorie şi 124 de ani mai târziu, Paris 2024 va face din nou istorie. Au existat totuşi două momente în care participarea femeilor a scăzut considerabil: St. Louis 1904 (0,9 la sută participare feminină) şi Berlin 1936 (8,4 la sută).

După aceea, femeile din sport au continuat să lupte şi să îşi demonstreze valoarea şi efortul în fiecare disciplină până la participarea egală din acest an.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
sala constanta handbal jpg
Dan Grecu cosr colan jpg
Dan Grecu Nadia Comaneci 1976 jpg
Mbappe facebook webp
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net