Caz șocant în boxul mondial: a concurat la femei, deși se bănuiește că ar fi bărbat

Campionatul Mondial de box feminin, desfășurat în India, unde au participat și patru sportive din România, este străbătut de un scandal de proporții. O persoană care a concurat la categoria de femei este bănuită că ar fi bărbat, fiind descalificată din competiție.

Imane Khelif, în mijlocul unei controverse în boxul mondial (FOTO: Facebook)
Imane Khelif, în mijlocul unei controverse în boxul mondial (FOTO: Facebook)

Pe numele său Imane Khelif, originară din Algeria, persoana a fost descalificată de Asociația Internațională de Box (IBA), după ce organismul de conducere mondial a decis că nu a respectat regulile de eligibilitate și o suspectează nu ar fi femeie. Potrivit presei algeriene, Imane Khelif a efectuat un test hormonal, în urma căruia s-a constatat că ar fi avut un nivel „prea ridicat” de testosteron în organism.
Replica lui Imane Khelif nu a întârziat să apară, postând un videoclip pe rețelele de socializare, în care punctează că este victima unei „conspirații”. În vârstă de 23 de ani, persoanei i s-a spus că a are caracteristici care o împiedică să evolueze în probele feminine.  „Am fost adesea intimidată din cauza aspectului meu, iar eu am rezistat și am continuat să lupt, în ciuda a tot ceea ce s-a întâmplat. (...) Astăzi, complotul lor a reușit și, sincer, trăiesc un mare șoc. Am participat la multe turnee și nu a existat nicio problemă, dar când șansele mele au devenit mari de a câștiga medalia de aur, au venit și m-au împiedicat”, a declarat Imane Khelif.

Pe de altă parte, forul internațional IBA a declarat că „își susține regulile și regulamentele, precum și intimitatea personală și medicală a sportivilor săi, prin urmare, încălcarea criteriilor de eligibilitate nu poate fi împărtășită” de către aceștia. Comitetul olimpic algerian a subliniat că „se va ocupa de sprijinul medical” pentru Imane Khelif, astfel încât să se pregătească pentru turneul african de calificare pentru Jocurile Olimpice, de anul viitor, de la Paris. Imane Khelif s-a întors cu „argintul” de la Campionatele Mondiale, de anul trecut, cucerind „aurul” la Campionatele Africii din 2022 și fiind campioană a Jocurilor Mediteraneene. Revenind la competiția din New Delhi, India și China au dominat concursurile, având patru, respectiv trei medalii de aur. Din cele 12 titluri mondiale aflate în joc, Brazilia, Italia, Maroc, Rusia şi Taiwanul au câştigat câte unul.
În ceea ce privește România, țara noastră a fost reprezentată de Alexandra Gheorghe (categoria 52 de kilograme, locul 17), Lăcrămioara Perijoc (54 de kilograme, locul 17), Claudia Nechita (57 de kilograme, locul 17) și Loredana Marin (60 de kilograme, locul nouă). De altfel, Claudia Nechita a concurat împotriva lui Imane Khelif, pierzând duelul respectiv.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ion Tiriac (Sportpictures) jpg
image
image
image
image
image
image
Farul Constanta CFR Cluj (Sportpictures) jpg
Rapid FCSB (Sportpictures) jpg
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net