Ce substanțe s-au descoperit în organismul Kamilei Valieva și cum afectează ele performanța sportivei

Ultima actualizare:

Are doar 15 ani, dar pe umerii ei s-a pus o presiune extrem de mare, ceva ce puțini copii ar putea duce. Kamila Valieva este o patinatoare genială, un sportiv impecabil, care a atins perfecțiunea. Însă, copila ar putea pierde totul. 

image

E atât de bună, încât nu avea nevoie să consume substanțe interzise și să fie acuzată de doping. Dar, s-a întâmplat. Iar acum, deși i s-a permis să concureze, situația Kamilei este incertă.

Explicația sportivei nu convinge pe nimeni

În proba furnizată de sportivă au fost găsite nu una, ci trei substanţe care pot îmbunătăţi anduranţa şi performanţa, scrie Adevărul.  Potrivit informaţiilor obţinute de jurnaliştii de la „New York Times“, în proba recoltată la data de 25 decembrie, s-a găsit o substanţă interzisă, vorbim despre Trimetazidina, plus încă două, Hipoxen şi L-carnitină, care nu sunt interzise de Agenţia Mondială Antidoping (WADA). Toate cele trei substanţe se regăsesc în medicamentele administrate pentru tratarea problemelor cardiace. Iar Valieva, când a fost audiată în weekend de Tribunalul de Arbitraj Sportiv (TAS), a spus că aceste substanţe au ajuns în organismul ei pentru că, din greşeală, a luat medicamentele prescrise pentru bunicul ei. Specialiştii care urmăresc acest caz, dar şi oficiali ai Comitetului Internaţional Olimpic (CIO), sunt însă sceptici în privinţa explicaţiei date de Kamila. Toţi sunt de acord că e foarte ciudat ca atâtea substanţe să fie găsite în organismul unei fetiţe de 15 ani. 

Travis Tygart, care conduce Agenţia Americană Antidoping (USADA), a explicat pentru „New York Times“ ce îi dă de gândit, în acest caz. „La Valieva, vorbim despre o combinaţie triplă de substanţe. Dintre care două pot fi folosite, iar una e interzisă. Pare a fi un mix prin care s-a urmărit creşterea anduranţei, reducerea oboselii şi un consum mai eficient al oxigenului de către organism“, a declarat oficialul american.

Rusoaica este favorită la aur

Kamila Valieva poate câştiga, astăzi, a doua ei medalie de aur, la Jocurile Olimpice de Iarnă de la Beijing. La o săptămână după ce a triumfat alături de colegele ei, în concursul pe echipe, astăzi (ora 12.00, Eurosport, TVR), rusoaica va intra pe gheaţă, fiind favorită la încă un aur, de această dată, în proba individuală. Şansele Kamilei la locul 1 au crescut după ce a obţinut, marţi, cel mai bun punctaj, în runda preliminară. După concursul de astăzi, ierarhia finală va fi alcătuită din punctajul cumulat al celor două probe (marţi şi joi). Din păcate, deocamdată, toate rezultatele obţinute de Valieva sunt cu un asterisc lângă. Care denotă că ele sunt în stand-by, validarea lor depinzând de ancheta privind presupusul ei caz de dopaj. Care se va finaliza după JO 2022.

Puteţi urmări ştirile Click! pe Google News, Facebook și Instagram!  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
asistati social romania foto arhiva adevarul jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net