Kremlinul o apără pe patinatoarea Kamila Valieva, prinsă dopată

Ultima actualizare:

Câştigătoare a medaliei de aur în concursul pe echipe la Jocurile Olimpice de la Beijing, duminică, patinătoarea rusă Kamila Valieva (15 ani) a fost testată pozitiv cu trimetazidină. Anunțul a fost făcut astăzi (vineri, 11 februarie), de Agenţia Internaţională Anti-Doping (ITA). Ulterior, purtătorul de cuvânt de la Kremlin, Dmitri Peskov a declarat că Rusia o "susţine pe deplin" pe Valieva.

Kamila Valieva e în centrul unui scandal de dopaj (Foto: EPA-EFE)
Kamila Valieva e în centrul unui scandal de dopaj (Foto: EPA-EFE)

Tânăra patinatoare a fost testată în 25 decembrie, la Sankt Petersburg, în cadrul Campionatului Rusiei, de către Agenţia Rusă Antidoping (RUSADA). Rezultatul nu a fost cunoscut până în 8 februarie. Produsul în cauză, trimetazidina, este un medicament utilizat în mod normal în tratamentul anginei pectorale.

Valieva e prima femeie care execută un cvadruplu salt la JO

Înainte de acest test pozitiv, Valieva a devenit prima femeie care a finalizat cu succes un cvadruplu salt, quadruplul salchow, la Jocurile Olimpice.

Agenţia rusă antidoping (RUSADA) a suspendat-o temporar pe patinatoare, după ce a primit rezultatele pozitive, însă Valieva a contestat decizia şi a obţinut ridicarea suspendării, ceea ce îi permite să participe în continuare la Jocuri.

Pe de altă parte, Comitetul Internaţional Olimpic (CIO) a anunţat că urmează să facă recurs la această decizie în faţa Tribunalului de Arbitraj pentru Sport (TAS), fără a aştepta motivele date de agenţia rusă antidoping (RUSADA), deoarece "o decizie este necesară înainte de 15 februarie”, ziua următorului eveniment la care poate participa Valieva.

Kamila Valieva a primit „undă verde” de la Comitetul Olimpic Rus

Comitetul Olimpic Rus (ROC) a anunţat, tot astăzi, că patinatoarea rusă Kamila Valieva are dreptul de a continua să participe la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing, în ciuda unui test antidoping pozitiv. Valieva "are dreptul să se antreneze şi să concureze fără restricţii, cu excepţia cazului în care Tribunalul de Arbitraj pentru Sport decide altceva”, a precizat ROC într-un comunicat.

Fanii patinatoarei Kamila Valieva împart fotografii cu ea la Moscova (Foto: EPA-EFE)
Fanii patinatoarei Kamila Valieva împart fotografii cu ea la Moscova (Foto: EPA-EFE)

Pentru Comitetul Olimpic Rus, din moment ce acest test pozitiv a fost efectuat înaintea Jocurilor, nu există niciun motiv să pună la îndoială medalia de aur câştigată luni de echipa rusă de patinaj artistic din care face parte Valieva. "Rezultatele sportivului şi ale echipei sale în timpul Jocurilor Olimpice nu sunt supuse revizuirii automate”, a insistat ROC, care mai precizează că testele antidoping efectuate de Valieva după Campionatele Europene de la mijlocul lunii ianuarie şi în timpul Jocurilor Olimpice de la Beijing au ieşit negative.

Federaţia Rusă de Patinaj Artistic a anunţat, totodată, că "nu are nicio îndoială cu privire la onestitatea şi integritatea" sportivilor săi.

De partea sportivei sunt și politicienii de la Moscova. "O susţinem pe deplin şi infinit pe Kamila Valieva şi facem apel la toată lumea să o sprijine!”, a declarat reporterilor purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov. "Îi transmitem Kamilei: «Nu te ascunde! Eşti rusoaică (...), participă la concursuri şi câştigă!»”, a adăugat el, informează lefigaro.fr.

Cazul Kamila Valieva survine într-o perioadă în care toţi sportivii ruşi participă la aceste Jocuri sub drapelul ROC, Rusia ca ţară fiind interzisă de la marile competiții sportive din cauza unui scandal de dopaj de stat, pe care Moscova l-a negat de ani la rând, denunţând totodată un complot anti-rus.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Record peste Arad 3 jpg
image
image
image
image
image
image
sabalenka instagram jpg
Maradona
Cristi Chivu (Faceobook) jpg
Edi Iordanescu (Sportpictures) jpg
Rapid CSU Craiova (Sportpictures) jpg
Andrei Ratiu (EPA) jpg
Sorana Cirstea (EPA) jpg
Razvan Lucescu (Facebook) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net