Cum se trăiește o medalie olimpică: „Tensiunea se ridică, urechile piuie”

#Jocurile Olimpice Paris 2024

România a încheiat Jocurile Olimpice de la Paris cu nouă medalii, una dintre acestea fiind „aurul” cucerit de Andrei Cornea şi Marian Enache în proba de dublu vâsle masculin, cel din urmă povestind cum se trăiește o astfel de reușită. Sportivii români au terminat proba cu un timp de 6:12,58, la peste o secundă de olandezii Melvin Twellaar și Stef Broenik, care au terminat în 6:13,92 la JO 2024.

Andrei Cornea și Marian Enache, medaliați cu „aur” la Jocurile Olimpice (FOTO: EPA)
Andrei Cornea și Marian Enache, medaliați cu „aur” la Jocurile Olimpice (FOTO: EPA)

„Când lumea se uită la noi, le dăm impresia că nu ne chinuim, că nu este un efort atât de maxim, deși ceea ce facem noi acolo este de nedescris - senzațiile pe care noi le simțim, mai ales musculare și tensiunea, la un moment dat, se ridică, capul se umflă, urechile încep să piuie, în mintea ta totul este negru, trebuie să menții această parte echilibrată. Spre final, ultimii 300-400 de metri, când ajungi la epuizarea maximă, un sportiv de nivelul nostru și care vrea să obțină asemenea rezultate, trebuie să fie capabil să se autodepășească. Sunt niște praguri ale durerii, pe care, atunci când simți durerea, trebuie să fii conștient că poți mai mult, că poți să treci peste acel prag.

„Pe finiș, când suntem zero, totul este low, atunci trebui să improvizăm”

E o durere la un moment dat atât de puternică și, uneori, crezi că este foarte greu de suportat, dar este foarte puțin timpul peste care poți să treci. 10 secunde îți ia ca să treci peste acea durere, 15 secunde maximum ca totul să amorțească și să continui spre finiș. Finișul, la noi, este improvizat, acolo noi nu mai avem pic de energie, totul ține de improvizație, noi nu ne antrenăm pentru finișuri, acolo totul e improvizat. 
Startul, de exemplu, este gratis în primii 250 de metri, pentru că nu producem acidul lactic la un nivel foarte ridicat, adică nu simțim durerea și d-aia este gratis, și putem să dăm peste maxim la start, iar pe finiș, când suntem zero, totul este low, atunci trebuie să improvizăm, acolo trebuie să fii special, ca să poți face diferența”
, a spus, printre altele, Marian Enache, potrivit DigiSport, la aproape două săptămâni de la marele succes din Franța, de la JO2024.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul Harry, Regele Charles  foto   GettyImages, Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Valentin Mihaila (Sportpictures) jpg
Jocurile Olimpice (Getty Images) 2 jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
George Puscas (Sportpictures) jpg
Adrian Mutu (Sportpictures) jpg
gheorghe multescu dinamo jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net