Pe ce loc a terminat România în clasamentul pe medalii de la Jocurile Olimpice de la Paris. E cea mai bună clasare după ediția de la Beijing

#Jocurile Olimpice Paris 2024
Ultima actualizare:

România și-a încheiat participarea la Jocurile Olimpice de la Paris 2024 duminică, odată cu proba de maraton feminin, la care au concurat Delvine Relin Meringor (care a terminat pe locul 7) și Joan Chelimo Melly (care a abandonat).

 Sportivii români au câștigat nouă medalii la Paris / foto: COSR
Sportivii români au câștigat nouă medalii la Paris / foto: COSR

În total, sportivii români au câștigat nouă medalii, depășind astfel obiectivul minim stabilit de Comitetul Olimpic și Sportiv Român (COSR), care era de 6-8 medalii, așa cum a fost anunțat de Mihai Covaliu înainte de începerea Olimpiadei.

Sporturile de apă au adus cele mai multe medalii

România a obținut la Paris 2024 trei medalii de aur, patru de argint și două de bronz. Primele medalii au venit din înot, cu David Popovici câștigând aurul la 200 metri liber.

Alte medalii de aur au fost câștigate de echipajele românești la canotaj: Andrei Cornea și Marian Enache la dublu vâsle masculin și echipajul feminin de opt plus unu, format din Maria Magdalena Rusu, Roxana Anghel, Ancuţa Bodnar, Maria Lehaci, Adriana Adam, Amalia Bereş, Ioana Vrînceanu, Simona Radiş și Victoria Ştefania Petreanu.

Medaliile de argint au fost obținute de Ancuţa Bodnar și Simona Radiş la dublu vâsle feminin, Ioana Vrînceanu și Roxana Anghel la dublu rame feminin, Gianina van Groningen și Ionela Cozmiuc la dublu vâsle feminin - categorie ușoară, și de halterofila Mihaela Cambei la categoria 49 kg.

Bronzul a fost câștigat de David Popovici la 100 metri liber și de gimnasta Ana Maria Bărbosu la sol, în urma unei decizii a Tribunalului Arbitral Sportiv (TAS), potrivit Agerpres.

Cea mai bună prestație din ultimele 4 olimpiade

România, locul 23 pe națiuni, la finalul Jocurilor Olimpice de la Paris, mai bine ca la Tokyo și la fel ca la Beijing, în 2008. 

Tokyo 2020: Patru medalii la două sporturi

La ediția din timpul pandemiei, România a avut 101 sportivi în 17 sporturi și a reușit să obțină performanțe doar în două discipline: canotaj și scrimă. Am câștigat patru medalii, inclusiv un singur aur, iar speranțele noastre s-au estompat după 29 iulie.

Locul 46

Medalii: 4 (canotaj, scrimă)

  • Aur: 28 iulie - Ancuța Bodnar și Simona Radiș (canotaj, dublu vâsle)
  • Argint: 24 iulie - Ana Maria Popescu (scrimă, spadă)28 iulie - Mihăiță Țigănescu, Mugurel Semciuc, Ștefan Berariu, Cosmin Pascari (canotaj, 4 rame)29 iulie - Marius Cozmiuc și Ciprian Tudosă (canotaj, dublu rame)

Rio de Janeiro 2016: Cele mai slabe jocuri în 64 de ani, dar patru sporturi în top 3

În Brazilia, România a avut doar 97 de sportivi în 14 sporturi, fiind cea mai mică delegație de după 1988. Am obținut patru medalii, inclusiv un singur aur, ceea ce a reprezentat cel mai slab palmares de la Olimpiada din 1952. Locul 47, dar cu patru sporturi în Top 3.

Medalii: 4 (scrimă, tenis, canotaj, lupte libere)

  • Aur: 11 august - Ana Maria Brânză, Loredana Dinu, Simona Gherman, Simona Pop (scrimă, spadă echipe)
  • Argint: 12 august - Horia Tecău și Florin Mergea (tenis, dublu masculin)
  • Bronz: 13 august - Mădălina Bereș, Andreea Boghian, Adelina Boguș, Roxana Cogianu, Iuliana Popa, Laura Oprea, Mihaela Petrilă, Ioana Strungaru, Daniela Druncea (canotaj, 8 rame cu cârmaci)21 august - Albert Saritov (lupte libere, 97 kg)

Londra 2012: Șapte medalii la patru sporturi

Cu 103 sportivi în 14 sporturi, România a câștigat inițial nouă medalii, dar două au fost retrase din cauza dopajului. Patru sporturi au ieșit în evidență, dar am avut doar două medalii de aur și locul 29.

Medalii: 7 (tir, gimnastică, judo, scrimă)

  • Aur: 30 iulie - Alin Moldoveanu (tir, pușcă aer comprimat 10 m)5 august - Sandra Izbașa (gimnastică, sărituri)
  • Argint: 28 iulie - Alina Dumitru (judo, 48 kg)30 iulie - Corina Căprioriu (judo, 57 kg)3 august - Rareș Dumitrescu, Tiberiu Dolniceanu, Florin Zalomir, Alexandru Sirițeanu (scrimă, sabie echipe)7 august - Cătălina Ponor (gimnastică, sol)
  • Bronz: 31 iulie - Diana Bulimar, Diana Chelaru, Larisa Iordache, Sandra Izbașa, Cătălina Ponor (gimnastică, echipe)

Beijing 2008: Nouă medalii, patru aur în trei discipline

Cu 102 sportivi în 16 discipline, România a câștigat nouă medalii, inclusiv patru de aur în sporturi variate: judo, canotaj, atletism și gimnastică. Am avut rezultate excelente între 9 și 20 august, cu două medalii de aur câștigate pe 16 august.

Locul 17

Medalii: 9 (judo, canotaj, atletism, gimnastică, scrimă, lupte libere)

  • Aur: 9 august - Alina Dumitru (judo, 48 kg)
  • Argint: 13 august - Ana Maria Brânză (scrimă, spadă)
  • Bronz: 12 august - Mihai Covaliu (scrimă, sabie)12 august - Andreea Acatrinei, Gabriela Drăgoi, Andreea Grigore, Sandra Izbașa, Steliana Nistor, Anamaria Tămârjan (gimnastică, echipe)17 august - Georgeta Andrunache, Eniko Barabas, Constanța Burcică, Rodica Maria Florea, Elena Georgescu, Doina Ignat, Simona Mușat, Ioana Rotaru, Viorica Susanu (canotaj, 8 rame cu cârmaci)20 august - Gheorghiță Ștefan (lupte libere, 74 kg)

Performanța uluitoare de la Los Angeles

România a participat la Jocurile Olimpice de vară din 1984 care au avut loc la Los Angeles, Statele Unite, în perioada 28 iulie - 12 august 1984. 124 de competitori, 71 de bărbați și 53 de femei, au luat parte la 86 de evenimente sportive în cadrul a 13 sporturi. Uniunea Sovietică nu a participat. 

România a ocupat locul al doilea pe națiuni, după S.U.A., țara gazdă. Trăgătorul de tir Corneliu Ion a fost portdrapelul României la ceremonia de deschidere.

Atunci, românii au luat 53 de medalii, dintre care 20 de aur, 16 de argint și 17 de bronz. Printre cei mai cunoscuți sportivi care s-au impus atunci se numără Doina Melinte, Ivan Patzaichin sau Ecaterina Szabó .

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
CM 2030 jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
Universitatea Cluj CFR Cluj (Sportpictures) jpg
simona halep facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net