Victorie istorică: gimnastica, din nou sus, după 12 ani. Bilanțul României la JO2024

#Jocurile Olimpice Paris 2024

După câteva zile de la ceea ce s-a resimțit drept cea mai mare nedreptate făcută gimnasticii românești, în ultimul deceniu, Ana Maria Bărbosu a primit marea veste: „bronzul”, medalia pe care știa că a câștigat-o la sol, însă pe care a pierdut-o într-o fracțiune de secundă, chiar în timp ce ridica „tricolorul” deasupra capului, i-a revenit înapoi - după ce sportiva din SUA, Jordan Chiles, contesta nota primită și ajungea să o devanseze pe româncă. Momentul este unul istoric pentru România, aceasta fiind prima medalie din ultimii 12 ani pentru țara noastră – înapoi în timp, la Jocurile Olimpice din 2012, disputate la Londra, Sandra Izbașa cucerea „aurul” la sărituri, Cătălina Ponor cucerea „argintul” la sol, iar echipa feminină a României lua „bronz”. Apoi, a urmat o perioadă de „secetă” pentru sportul care, altădată, punea România pe harta lumii.

Ana Maria Bărbosu încheie Jocurile Olimpice având capul sus (FOTO: EPA)
Ana Maria Bărbosu încheie Jocurile Olimpice având capul sus (FOTO: EPA)

După ce, sâmbătă, Tribunalul de Arbitraj Sportiv a decis că gimnasta în vârstă de 18 ani merită să reprimească locul său pe podium, o zi mai târziu și Federația Internatională de Gimnastică (FIG) a oficializat reușita româncei. „FIG confirmă că rezultatele finalei feminine de gimnastică artistică la sol de luni, 5 august 2024, sunt modificate, după cum urmează: nota inițială de 13.666 acordată lui Jordan Chiles (SUA) este restabilită, iar clasamentul finalei feminine de gimnastică artistică la sol a fost modificat în consecință, Ana Bărbosu clasându-se pe locul al treilea, cu o notă de 13.700”, consemnează FIG.

„N-am vrut să-mi dau voie să-mi fac alte speranțe”

Vestea a fost primită cu un val de emoții din partea Anei Maria Bărbosu, aceasta declarând: „Mi s-au înmuiat din nou picioarele. A fost un şoc!  Nu mă așteptam, pentru că nici n-am vrut să-mi dau voie să-mi fac alte speranțe. Am preferat să mă gândesc la Jocurile Olimpice ca și încheiate și să fiu împăcată cu mine, pentru că altfel aș fi rămas în ce ar fi putut fi și nu ar fi chiar sănătos să fac asta. Eu am crezut în mine, din momentul în care m-am dus pe podium și m-am prezentat înaintea exercițiului de la sol. Am crezut că pot să scot cel mai bun exercițiu al meu și să fac întreaga sală să empatizeze cu mine. Și cred că asta am și reușit. Iar faptul că am reușit să-mi fac un sol atât de bun în cea mai mare finală din viața mea mi-a încălzit sufletul și am făcut să am mereu încredere în mine și in puterile mele. Cred că asta m-a și ajutat să trec bine prin zilele acestea”. Mai departe, este o chestiune de timp, până ce românca își va primi mult-așteptata medalie de bronz: procedura prevede ca Federația Internațională de Gimnastică să transmită clasamentul final către Comitetul Internațional Olimpic, fiind de așteptat, dintr-un moment în altul, ca Ana Maria Bărbosu să-și poarte medalia.

„Nu vrem să mai auzim de gimnastică”

TAS a admis, însă, doar contestaţia Anei Maria Bărbosu, nu şi pe cea depusă pentru Sabrina Mâneca-Voinea. După audieri-maraton, de câteva ore bune, cu toate că România solicitase ca ambele sportive să primească „bronzul”, având același punctaj -13.700-, forul internațional  a decis ca gimnasta din urmă să fie clasată pe locul patru, așadar în afara podiumului. „Nici nu pot să vorbesc, plâng întruna. Nu-mi vine să cred ce s-a întâmplat! Mi-a venit rău, când am primit vestea. Nici eu, nici Sabri nu mai vrem să auzim de gimnastică. Nu suntem bine, Sabri s-a închis în cameră și plânge”, a fost reacția Cameliei Voinea, potrivit gsp.ro, la rândul său fostă gimnastă.

România, prezență istorică la JO2024 din Franța

România încheie Jocurile Olimpice de la Paris cu nouă medalii: trei de aur, patru de argint și două de bronz. Evoluțiile sportivilor din țara noastră au constituit cea mai valoroasă prezență, în ultimul deceniu și jumătate, în această competiție. Cele nouă medalii au fost obținute în patru sporturi: înot, canotaj, gimnastică și haltere – de altfel, canotajul a fost la conducere, cu cinci medalii, dublu „aur” și triplu „argint”.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ilie nastase facebook jpeg
Endrick, Real Madrid (EPA) jpg
Bayern Munchen Dinamo Zagreb (EPA) jpg
Salvatore Schillaci (Getty Images) jpg
Andrei Ratiu (Sportpictures) jpg
Valentin Mihaila (Sportpictures) jpg
Jocurile Olimpice (Getty Images) 2 jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net