Final de carieră, început de legendă! Rafael Nadal s-a retras!

Ultima actualizare:

Unul dintre cei mai valoroși jucători din istoria tenisului, spaniolul Rafael Nadal, Regele Ronald Garros-ului, și-a anunțat ieri retragerea din tenisul profesionist, la vârsta de 38 de ani.

Rafael Nadal s-a retras după 20 de ani (FOTO: Profimedia)
Rafael Nadal s-a retras după 20 de ani (FOTO: Profimedia)

Anunțul a fost făcut printr-un clip video postat pe platforma X. Câștigător a 22 de titluri de Grand Slam, dintre care 14 doar la Roland Garros – record absolut și fabulos – Rafa a precizat că ultima competiţie din carieră va fi turneul final al Cupei Davis, care va avea loc chiar în țara sa natală, la Malaga între 19 şi 24 noiembrie.

Au fost câţiva ani dificili, în special ultimii doi. Evident, e o decizie dificilă, pentru care am avut nevoie de timp. Însă, în această viaţă, totul are un început şi un sfârşit”, a spus, Nadal, în ochii căruia se puteau vedea lacrimi.

De asemenea, Rafa a ținut să mulţumească familiei şi echipei sale pentru cariera sa, cu o menţiune specială pentru unchiul său, Toni, care i-a fost antrenor în cea mai mare parte a timpului. „Cred că mulţumită lui a fost posibil să depăşesc multe situaţii care au fost dificile în cariera mea sportivă”, a subliniat Rafael Nadal.

Firesc, spaniolul a avut cuvinte de mulţumire şi pentru fanii săi: „Nu vă pot mulţumi destul pentru tot ce m-aţi făcut să simt. Tot ce am trăit a fost un vis devenit realitate. Plec cu linişte absolută în suflet pentru că am dat totul”, a mai spus el.

Rafael Nadal deține recordul victoriilor la Roland Garros: 14

Retragerea lui Nadal vine la doi ani după cea a marelui său rival, elveţianul Roger Federer și la câteva luni după cea a britanicului Andy Murray, componenți și ei ai celebrului „Big Four”. Din acesta, singurul activ e sârbul Novak Djokovic, deţinătorul recordului de titluri de Mare Şlem, 24.

Rafael Nadal a cucerit de 14 ori trofeul la Roland Garros (FOTO: Guliver/ Gettyimages)
Rafael Nadal a cucerit de 14 ori trofeul la Roland Garros (FOTO: Guliver/ Gettyimages)

Cariera lui Nadal a fost afectată de accidentări, fiind nevoit să rateze ediţia din 2023 de la Roland Garros, acolo unde este considerat un adevărat Rege. El era deținătorul titlului din 2022. Anul acesta, Rafa a fost învins în primul tur de germanul Alexander Zverev. De altfel, În ultimele două sezoane el a disputat doar 23 de meciuri. Ultimul său titlu la Paris a fost obţinut în 2022, ibericul având un bilanţ incredibil de 112 victorii şi doar 4 înfrângeri.

Nadal, care a evoluat ultima oară la Jocurile Olimpice de la Paris, unde a fost printre purtătorii flăcării olimpice la ceremonia de deschidere, a câştigat 92 de titluri în cariera sa, primele dintre ele în 2004. Palmaresul său mai cuprinde patru titluri la US Open, două la Wimbledon şi două la Australian Open, două titluri olimpice şi cinci trofee în Cupe Davis.  

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Alina Maria a României și Nicolae foto personale 4 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
George Baldock (EPA) jpg
George Baldock jpg
Wimbledon (EPA) jpg
Axel Tuanzebe (EPA) jpg
Jelena Dokić (EPA) jpg
david popovici medalie jo fb jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
ianis hagi facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net