Nadia Comăneci, strălucitoare la ceremonia de deschidere a JO de la Paris. Cum i-a eclipsat pe legendarii Nadal, Serena Williams și Carl Lewis

Nadia Comăneci a intrat în istoria sportului mondial la Jocurile Olimpice din 1976, când a obținut primul 10 din istoria evenimentului sportiv. Anul acesta, fosta gimnastă - alături de Carl Lewis, Serena Williams şi Rafael Nadal - s-a aflat în ambarcaţiunea care a dus flacăra olimpică, pe Sena, la Grădinile Tuileries, pentru a fi aprins vasul olimpic.

Nadia Comăneci, alături de Serena Williams, Rafael Nadal și Carl Lewis, la JO 2024
Nadia Comăneci, alături de Serena Williams, Rafael Nadal și Carl Lewis, la JO 2024

Anul acesta, francezii au dorit să facă din ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de la Paris o seară de neuitat, iar una dintre marile surprize ale organizatorilor a fost Nadia Comăneci! Alături de Serena Williams, Rafael Nadal și Carl Lewis, fosta fimnastă a primit onoarea de a duce flacăra olimpică, pe Sena, la Grădinile Tuileries, pentru a fi aprins vasul olimpic.

Cei patru sportivi şi flacăra au ajuns, în cele din urmă, pe uscat, unde torţa a fost transmisă mai multor legende ale sportului francez (fostei jucătoare de tenis, Amelie Mauresmo, iar ea lui Tony Parker, considerat cel mai mare baschetbalist din istoria Franţei), înainte ca vasul să fie aprins de doi dintre campionii olimpici ai naţiunii, judoka Teddy Riner şi sprintera Marie-José Pérec.

Nadia i-a eclipsat pe „colegii” Nadal, Serena Williams și Carl Lewis: „Doar Comăneci părea ...”

Nadal a părut îngrijorat că flacăra se va stinge din cauza vântului puternic, în timp ce Williams și Lewis păreau alarmați de perspectiva de a ține o flacără liberă într-o mână în timp ce încearcă să-și păstreze echilibrul cu cealaltă. Doar Comăneci, poate deloc surprinzător pentru o femeie care a cucerit două medalii de aur olimpice la bârnă de echilibru, părea netulburată în timp ce barca se plimba în sus și în jos. La un moment dat, Williams a părut să icnească de frică și să se țină de Comăneci pentru liniștire”, a scris tabloidul britanic The Guardian.

Un alt moment memorabil al vizitei Nadiei Comăneci la Paris a fost participarea la o cină de gală exclusivistă, organizată în incinta piramidei muzeului Luvru, evenimnet găzduit de Comitetul Internațional Olimpic și de președintele Franței, Emmanuel Macron. Cina a fost pregătită de echipele renumitului chef Alain Ducasse, cel mai decorat bucătar din lume, iar la eveniment au participat aproximativ 500 de personalități, printre care regi, regine, șefi de stat, prim-miniștri, sportivi și antrenori renumiți.

Nadia Comăneci, primul 10 din istoria Jocurilor Olimpice

Nadia Comăneci a intrat în istoria sportului mondial la Jocurile Olimpice din 1976, când a obținut primul 10 din istoria evenimentului sportiv, fiind cunoscută de lumea întreagă drept „Zeița de la Montreal”. Fosta gimnastă are 5 medalii de aur câștigate la Jocurile Olimpice, pe când avea doar 14 ani, iar de-a lungul carierei, a cucerit 5 medalii olimpice de aur, 3 de argint și una de bronz.

La Jocurile Olimpice de la Paris 2024, România este reprezentată de o echipă formată din 106 sportivi (upă suspendarea pe motive de dopaj a Florentinei Iușco), care concurează în 18 discipline diferite. Primele competiții în care sportivii români vor fi implicați includ probele de canotaj, cu calificări la simplu vâsle masculin, patru vâsle masculin, dublu vâsle feminin și dublu vâsle masculin. Cunoscută pentru dedicarea și performanțele sale, un simbol al excelenței și al perseverenței în sport, prezența Nadiei Comăneci la Paris reprezintă o sursă de inspirație pentru sportivii români.

Celine Dion, cel mai emoţionant moment al serii

Spectatorii au avut parte şi de alte surprize vineri seară. Una dintre ele a fost revenirea pe scenă a artistei Celine Dion, diagnosticată cu sindromul de tulburare neurologică a persoanei rigide. Celebra cântăreață a interpretat de la primul etaj al Turnului Eiffel piesa „Hymne à l'amour” („Imnul Iubirii” n.r), de Edith Piaf, din 1950, scris inițial în memoria iubitului ei boxer Marcel Cerdan, decedat într-un accident de avion în 1949. A fost primul „concert” al solistei în ultimii 4 ani.

Am avut onoarea de a cânta în această seară, pentru ceremonia de deschidere Paris 2024, și am fost atât de bucuroasă să mă întorc într-unul dintre orașele mele preferate! Mai presus de toate, sunt atât de fericită să sărbătoresc acești sportivi uimitori, cu toate poveștile lor de sacrificiu și determinare, durere și perseverență.

Toți ați fost atât de concentrați asupra visului vostru și, indiferent dacă luați sau nu acasă o medalie, sper că a fi aici înseamnă că a devenit realitate pentru voi! Ar trebui să fiți cu toții atât de mândri, știm cât de mult ați muncit pentru a fi cei mai buni dintre cei mai buni. Rămâneți concentrați, inima mea este cu voi! - Celine”, este mesajul publicat de Celine Dion, pe pagina sa personală de Instagram.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Mbappe facebook webp
Stadion vulcan in Arabia Saudita (X) jpg
CM 2030 jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Michael Schumacher (Getty Images) jpg
Ianis Hagi (Getty Images) jpg
Lewis Hamilton (EPA) jpg
Razvan Sava (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net