Primele declarații ale campionului David Popovici: „Sunt un băiat obișnuit”
David Popovici a demonstrat luni seară ce înseamnă să crezi până în ultima clipă în șansele tale. A revenit atunci când poate nimeni nu mai credea posibil, a recucerit centimetru cu centimetru și a cucerit medalia de aur la care a visat de când s-a apucat de înot.
Parcă niciodată în istoria sportului românesc nu a mai existat un sportiv care să confirme 100% toate așteptările specialiștilor. Toată lumea anticipa, încă de la ediția trecută a Jocurilor Olimpice, că David va cuceri aurul la Paris și că va ajunge să domine înotul mondial, iar lucrurile s-au întâmplat așa cum s-a prevăzut. După ce a cucerit două titluri de campion mondial, patru de campion european, a venit momentul marelui triumf! Cursa de aur a fost una care va rămâne în istoria sportului românesc. Pentru că David, deși a pornit ca mare favorit, nu a întors niciodată primul. Ba, după 100 de metri, era al treilea! Dar finișul său extraordinar a făcut din nou ravagii. A recuperat centimetru cu centimetru și, la ultimele trei brațe a reușit să câștige o cursă fenomenală, o cursă care ar trebui să fie reluată ca element motivațional tuturor sportivilor români înaintea competițiilor. Pentru că demonstrează că nu există „nu se poate”, că nu există să renunți la luptă indiferent pe ce loc te afli înaintea finalului. Iar explozia de bucurie a lui David după ce a văzut pe tabela electronică o confirmare pe care o aștepta de când s-a apucat de înot, exprimă exact ce a fost în sufletul acestui tânăr sportiv care a făcut încă o dată mândră întreaga țară. Cronometrul a arătat și el dramatismul cursei: David s-a impus la Jocurile Olimpice cu timpul de 1:44.72, fiind cu doar două sutimi mai rapid decât britanicul Matthew Richards și cu 7 sutimi mai iute decât americanul Luke Hobson.
David: „Este un vis împlinit, treaba încă nu s-a încheiat”
Cunoscut ca un om care nu se emoționează în fața camerelor indiferent de câte medalii cucerește, David a fost, de data aceasta, „învins” de emoții. O dovadă în plus că și-a dorit extrem de mult acest titlu olimpic. „Este un vis împlinit. Mă bucur foarte tare, sper să nu încep să plâng la imn. Mă bucur că am scris istorie şi dacă eu am putut, un băiat obişnuit, doar cu dorinţă arzătoare şi puternică, atunci oricine poate. Treaba încă nu s-a încheiat, dar bineînţeles că o să mă bucur, este o realizare imensă, în primul rând pentru mine. Mă bucur că ţara m-a urmărit, că sunt atât de mulţi români în tribună, părinții mei și sunt fericit că au urmărit și ei această cursă. Mă bucur pentru că am luptat până la final. Sunt un băiat care înot mai repede. Îmi cer scuze pentru emoțiile mele. Sunt un băiat obișnuit, care înoată repede”, a spus la TVR 1, la câteva minute după cursa de aur, David, primul campion al României la aceste Jocuri Olimpice.
El a devenit astfel al patrulea campion olimpic din istoria natației românești – primul în probe masculine. Predecesoarele sale s-au numit Diana Mocanu, care a obținut două titluri la Sydney, în 2000, și Camelia Potec, care s-a impus în 2004, la Atena. În afara acestor patru titluri, înotul românesc mai are încă șase medalii – două de argint și patru de bronz. Per total, dinamovistul a adus cea de-a 91-a medalie olimpică de aur din istoria sportului românesc și poate să-și mărească palmaresul chiar la actuala ediție a Jocurilor. Pentru că marți el va înota în seriile probei de 100 m liber, iar seara în semifinale. Finala probei „regină” a înotului mondial este programată miercuri seară.