Reacția LPF și FRF, după oprirea meciului Sepsi-FCU 1949 pe motiv de xenofobie

Ultima actualizare:

Doar 26 de minute au apucat „să se consume” din meciul dintre Sepsi OSK Sfântu Gheorghe și FCU Craiova 1948. Arbitrul central a decis oprirea partidei, în minutul 26, în urma scandărilor rasiste venite dinspre tribune, iar reacțiile conducătorilor din fotbalul românesc nu au întârziat să apară.

Răzvan Burleanu, vehement față de xenofobie (FOTO: Sportpictures)
Răzvan Burleanu, vehement față de xenofobie (FOTO: Sportpictures)

Liga Profesionistă de Fotbal, prin vocea secretarului general Justin Ștefan, a punctat pentru DigiSport: „Dacă aș discuta despre consecințele deciziei, ar însemna să anticipez un verdict al Comisiei de Disciplină. În momentul de față, după acest incident, se vor întocmi rapoartele observatorilor și ele vor merge către Comisia de Disciplină, se va deschide o procedură disciplinară și se va lua o decizie. În ceea ce privește acest eveniment, cred că e nevoie de o analiză mai amplă a acestor incidente. De exemplu, dacă sunt 100 de scandalagii în tribune, e posibil să se discute despre evacuare lor, dar ideea e că pe viitor trebuie să identifică, alături de FRF, măsura potrivită pentru a preveni astfel de incidente”.

În completarea LPF, nici Federația Română de Fotbal n-a pierdut vremea, preşedintele Răzvan Burleanu declarând: „Poziţia noastră e foarte clară. În primul rând, nu ne dorim să avem scandări, mesaje rasiste, discriminatorii şi/sau xenofobe în societatea noastră, iar un stadion de fotbal face parte din societatea noastră. Pe de altă parte, arbitrul Chivulete a urmat un protocol în trei paşi, care se aplică şi la nivel internaţional. În perioada următoare, cazul va ajunge pe masa Comisiei de Disciplină, care va decide în ceea ce priveşte incidentele petrecute la acest meci. Ne dorim să nu mai vedem mesaje, scandări discriminatorii pe stadioane. Ne dorim ca stadionul să reprezinte un spaţiu civilizat, unde poţi să te duci cu copilul, indiferent de vârsta acestuia. Cu siguranţă e nevoie de intervenţii în această zonă. Anumite grupuri de suporteri nu susţin acest mesaj. E important ca şi autorităţile să poată să intervină, atunci când aceste principii sunt încălcate”.

Partida din Liga 1 dintre cele două formații a fost oprită, prima dată, în minutul 25, când „centralul” Andrei Chivulete a trimis echipele la vestiare, pe fondul scandărilor de xenofobie din tribune. 10 minute mai târziu, jucătorii au revenit pe teren, însă nu pentru mult timp - arbitrul a decis definitiv suspendarea meciului, pe marginea acelorași motive. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Trabzonspor Fenerbahce (EPA) jpg
Aryna Sabalenka (EPA) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Darius Olaru (stanga) si Cosmin Matei (Sportpictures) jpg
Simona Halep si Paula Badosa (EPA) jpg
Trabzonspor Fenerbache (X, Twitter) jpg
Simona Halep (EPA) jpg
Adrian Mutu, Sportpictures jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net