Secretele lui David Popovici, primul campion mondial la înot al României

Ultima actualizare:

David Popovici este omul momentului în sportul românesc. De fapt, de anul trecut, de când a ”explodat” în lumea mare a natației, el ia premii după premii și stabiliește recorduri după recorduri, astfel încât această primă medalie de aur la Campionatul Mondial de seniori a bucurat, dar nu a surprins. Click! vă prezintă 13 secrete ale celui care, la 17 ani, este deja noul idol al României.

David Popovici și bucuria victoriei de la Mondiale (FOTO: Guliver/ Gettyimages)
David Popovici și bucuria victoriei de la Mondiale (FOTO: Guliver/ Gettyimages)

A început înotul la 4 ani, la recomandarea medicului. David a ajuns la înot la recomandarea medicului ortoped, care i-a descoperit, la vârsta de 4 ani, o scolioză. Aceasta se putea trata cel mai ușor prin antrenamente de înot, așa că actualul campion mondial a mers la cursurile de inițiere și nu a mai putut fi scos din bazin.

Are același antrenor de la 9 ani. Cu actualul antrenor, Adrian Rădulescu, a început să lucreze la vârsta de 9 ani. De atunci, indiferent de clubul la care a activat, Popovici a avut același tehnician.

Este legitimat la clubul Dinamo. Anul trecut, la 1 septembrie, David Popovici a fost protagonistul celui mai interesant transfer din afara fotbalului. El a părăsit CSA Steaua, cu care îi expirase contractul, și a semnat cu marea rivală, CS Dinamo. Acolo, a devenit coleg cu celălalt înotător de aur al României, Robert Glință. Conform declarațiilor din acea vreme ale tatălui lui David, oferta făcută de ”alb-roșii” a fost mult mai bună decât cea a ”militarilor”.

A fost un copil neastâmpărat. Într-un interviu acordat pentru Steaua TV, pe vremea când încă mai era la clubul militar, David mărturisea că a fost un copil neastâmpărat: ”Mama mai râde și acum că mâncam de pe jos, aduceam gândaci prin casă, răsturnam gunoiul și mâncam din el, mă cățăram toată ziua prin copaci, mă jucam cu bețe și pietre”.

A stabilit primul record la 10 ani

Primul record, bătut la 10 ani. După cum a mărturisit antrenorul Adrian Rădulescu într-un interviu acordat gsp.ro, la vârsta de 10 ani David a stabilit primul record național. Acela a fost momentul în care și-a dat și copilul seama că poate ajunge ceva în acest sport. Iar la 14 ani, a spulberat totul la Naționalele de cadeți: ”A luat medalie la toate cele 15 probe, de la 50 m până la 1.500 m, toate vrsiunile de concurs. 12 de aur, un argint și două bronzuri. Ca să domini de asemenea manieră o competiție, trebuie să fii chiar foarte bun”, mărturisea tehnicianul pentru sursa citată.

În copilărie se trezea la 5.30 dimineața. E deja o axiomă că performanța în sport nu se poate obține fără sacrificii, iar David știe foarte bine lucrul acesta. În primii săi ani de sportiv de performanță se trezea la 5.30 dimineața, pentru a putea prinde culoar liber la bazin, dar pentru a putea ajunge și la școală.

David Popovici e primul campion mondial la înot al României (FOTO: Guliver/ Gettyimages)
David Popovici e primul campion mondial la înot al României (FOTO: Guliver/ Gettyimages)

Mama lui a făcut cursuri de ofițer antidoping. David reprezintă unul dintre cazurile excepționale în care familia nu doar că îl susține, dar este parte integrantă din performanțele sale. De exemplu, așa cum dezvăluia anul trecut gsp.ro, pentru a-și apăra fiul, mama lui a făcut cursuri de ofițer antidoping, iar tatăl său monitorizeaza fiecare medicament sau susținător de efort pe care îl ia campionul nostru.

E elev la Liceul ”George Coșbuc”. David a terminat clasa a XI-a la Liceul bilingv ”George Coșbuc” și, conform apropiaților, iubește foarte mult istoria și geografia.

Fredonează melodii în timpul curselor. David are un mod propriu de a se încărca pozitiv în timpul antrenamentelor: „Ascult muzică, fie înainte, după sau uneori și în timpul antrenamentului, îmi iau boxa și o pun pe culoar. Ascult Subcarpați foarte des, au melodii care îmi plac, melodii care îmi dau starea potrivită și melodii pe care le mai și fredonez în anumite probe lungi”, a dezvăluit Popovici pentru Sports Net.

Vrea să renunțe la telefonul mobil. Pentru a se putea concentra doar la înot, David va renunța o perioadă la telefon. El îi spune ”detoxifiere” și a mai aplicat metoda: „Dacă voia cineva să dea de mine, mai repede dădea prin ai mei. A fost o detoxifiere foarte bună! Și vara asta voi face la fel pentru că urmează foarte multe competiții și cred că mediul online nu mă ajută”.

Cartea preferată. ”Singur pe lume”. Când îl întrebi care este cartea lui preferată, David are un răspuns rapid: ”Singur pe lume”, de Hector Malot. ”Am acest răspuns încă de când eram mai mic pentru că nu cred că am mai citit o carte care să mă prindă atât de mult și, deși am citit-o când eram mai mic, a rămas în sufletul meu”, explică el.

Mâncarea preferată. În ceea ce privește mâncarea, el spune că are câteva feluri de preparate pe care le-ar mânca în fiecare zi: „Îmi place lasagna, îmi place sushi, mă feresc de fast food cât pot, dar cred că oricui îi place...”, recunoaște David.

Mai are trei competiții. În afara curselor pe care le mai are de disputat la Budapesta, David mai are în program trei competiții importante în această vară: Europenele de juniori de la Otopeni, Europenele de seniori și Mondialele de juniori.

Va primi 56.000 de lei pentru aur

Conform legii, campionii mondiali din probele olimpice sunt premiați de Ministerul Sportului cu suma de 56.000 de lei, adică aproximativ 11.000 de euro. Premierile sportivilor nu sunt impozabile. De-a lungul timpului, adică din 2007 încoace, Hotărârea de Guvern care stabilește cuantumul premierilor a suferit mai multe modificări la sume – 14 în total -, cea actualizată fiind postată, de altfel, pe site-ul Ministerului de resort. Această sumă poate crește dacă el va primi bani de la clubul său, Dinamo, sau de la diverși sponsori. Conform aceluiași act normativ, o medalie de argint la Mondiale e recompensată cu 37.000 de lei, iar una de bronz cu 30.000 de lei.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
romania mondiale jpg
Youssoufa Moukoko (EPA) jpg
Loida Zabala (Facebook) jpg
Razvan Marin (Sportpictures) jpg
Romania nationala fotbal (Sportpictures) jpg
Ianis Hagi (Sportpictures) jpg
Nationala fotbal Romania (Sportpictures) jpg
sala constanta handbal jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net