Speranță la performanță. Ce sporturi ne pot face mândri că suntem români

Fotbal, natație, atletism, canotaj, kaiac-canoe, haltere, rugby și srimă – de aici e de așteptat să avem cele mai notabile rezultate în sportul românesc, de-a lungul lui 2023.

David Popovici are în față un an plin de ambiții (FOTO: Sportpictures)
David Popovici are în față un an plin de ambiții (FOTO: Sportpictures)

CFR Cluj, singura echipă românească din primăvara europeană, are o misiune dificilă – aceea de a învinge Lazio, în play-off-ul Conference League. Primul meci va fi în Italia, pe 16 februarie, iar decisivul e programat acasă, pe 23 februarie. La startul parcursul european s-au mai aliniat FCSB, CSU Craiova şi Sepsi OSK, eliminate rând pe rând.

EURO 2024, un vis

La națională, țara noastră se va duela cu Elveția, Israel, Kosovo, Belarus și Andorra, în preliminariile EURO2024. Meciurile se vor disputa între martie 2023 și noiembrie 2023 și vor merge mai departe primele două clasate din fiecare grupă. Țara noastră a participat, în total, la cinci ediții ale Campionatului European, ultima petrecându-se în 2016, când n-a depășit faza grupelor.

Speranțele „tricolorilor” se  îndreaptă și către U21, selecționată angrenată în Campionatul European de tineret, repartizată alături de Ucraina, Croația și Spania, turneul având loc în România și Georgia. Echipa condusă de Emil Săndoi va avea primul meci în țara noastră, pe Ghencea, împotriva selecționatei ibericilor, pe 21 iunie – de altfel, toate partidele vor fi pe stadionul roș-albastru, urmând ca Giulești și Cluj-Napoca să găzduiască alte meciuri din alte grupe.

David Popovici, revelația  din 2022

David Popovici, marea revelație din 2022, are toții ochii ațintiți asupra sa și toate șansele să domine următorii ani ai natației mondiale. Dublu campion mondial şi european la 100 şi 200 de metri liber și totodată cel mai rapid înotător de pe planetă, David Popovici a făcut mult mai interesante competițiile de natație. Astfel, Campionatul Mondial din Japonia e prevăzut între 14 și 30 iulie, fiind de așteptat să meargă și la Europene U23, între 10 și 13 august. David Popovici va încheia anul la Europeanul în bazin scurt, găzduit chiar la Otopeni, între 5-10 decembrie.

Atletismul românesc încă mai „freamătă” după reușitele din 2022, când Bianca Ghelber a cucerit „aurul” la Campionatele Europene, la aruncarea ciocanului. Pe fondul optimismului de anul trecut, 2023 vine cu misiunea Mondialelor, dar și a îndeplinirii țintei baremurilor de participare la Jocurile Olimpice.

Caiac-canoe a fost sinonim cu Cătălin Chirilă, anul trecut, acesta devenind campion mondial și european, iar în 2023, se speră la două calificări la Paris, la canoe simplu și canoe dublu, cu prilejul Mondialelor de la Duisburg, fiind de dorit și o calificare la Jocurile Olimpice.

Planuri mari pentru canotaj

Canotajul, sportul care a adus cele mai multe medalii la Campionatele Mondiale și Europene, anul trecut, are planuri mari și pentru 2023. Căci, de-a lungul acestui an, vor avea loc calificările pentru Paris, începând cu Mondialele de la Belgrad, programate între 3 și 10 septembrie, urmând să se decidă două treimi din locurile disponibile în 2024 - pe probe, nu pe sportivi anume. În 2022, „cap de afiș” au fost Simona Radiș și Ancuța Bodnar, campioane mondiale și europene la dublu vâsle.

Halterele continuă să spere prin Loredana Toma, dublă campioană mondială. În perspectiva lui 2023, se va continua procesul de calificare la acest sport, început la Mondialul de la Lima, federația stabilind ca obiectiv participarea cu trei sportivi la competiţia supremă.

Scrima, abonată la medalii olimpice

Rugby-ul își pune speranțele în naționala României, care va evolua la Cupa Mondială din 2023, în Grupa B, cu Africa de Sud, Irlanda, Scoţia şi Tonga. „Stejarii” vor debuta cu Irlanda, pen 9 septembrie, urmând să întâlnească Africa de Sud pe 17, Scoția pe 30 și Tonga pe 8 octombrie.

Scrima este sportul parcă „abonat” la medalii olimpice, iar anul acesta îi propune provocarea calificărilor. Maria Boldor și Iulian Teodosiu, dar și echipele de sabie seniori și spadă senioare au cele mai mari șanse pentru a reonora parcursul. Calificările pentru Olimpiadă vor începe pe 1 aprilie și vor dura până anul viitor, pe 31 martie.

Simona Halep, marea absentă

Viitorul celei mai bune jucătoare de tenis din România e incert, în acest moment, constănțeanca fiind suspendată, de la jumătatea lunii octombrie, după ce a picat un test antidoping. Fosta lideră mondială are „interzis” la turneele WTA și ITF, ceea ce, în funcție de durata suspendării, ar putea fi o problemă pentru menținerea sportivei la un nivel propice. Salvarea ar putea veni de la turneul Ultimate Tennis Showdown, înființat chiar de antrenorul Simonei Halep, Patrick Mouratoglou, meciurile fiind programate în iulie, septembrie, noiembrie și decembrie, în SUA, Europa, Asia și Orientul Mijlociu. În prezent având 31 de ani, Simona Halep riscă între doi și patru ani de suspendare.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Placinta de branza de vaci  Sursa foto shutterstock 1323096947 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
pep guardiola facebook jpeg
Dan Sucu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
Jaqueline Cristian (EPA) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
FC Barcelona (EPA) jpg
aryna sabalenka facebook jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net