Sportivii olimpici români au semnat pe zidurile Armistiţiului Olimpic

Ultima actualizare:

Ediția 2022 a Jocurilor Olimpice de iarnă a debutat astăzi (miercuri, 2 februarie), la Beijing, cu întrecerile de curling. Vineri, la ora 14.00, este programată Ceremonia de deschidere. Până atunci, sportivii români calificați se pregătesc în bazele olimpice. Iar aceștia au semnat, marţi, pe zidurile Armistiţiului Olimpic.

Sportivii români au transmis urări în ziua Anului Nou Chinez
Sportivii români au transmis urări în ziua Anului Nou Chinez

Într-o postare pe pagina oficială de Facebook a Comitetului Olimpic şi Sportiv Român (COSR) se precizează: "Anul Tigrului a început azi. La mulţi ani, gazdelor JO Beijing 2022! În ziua în care au fost inaugurate în cele trei sate olimpice de la Beijing, Yanqing şi Zhangjiakou zidurile Armistiţiului Olimpic, denumite de chinezi simbolic 'Lumina Păcii', sportivii 'tricolori' şi-au pus deja semnătura pe zidul care are forma unui lampion chinezesc şi care simbolizează lumina, pacea şi unitatea". Primii sportivi care au marcat momentul au fost Ciprian Daroczi şi Raul Dobre de la bob, urmaţi de Raluca Strămăturaru de la sanie.

E de amintit că în timpul Jocurilor Olimpice antice participanții erau obligați să-și lase armele la intrarea în zona Olympia, locul unde se desfășurau aceste întreceri. De asemenea, orașele-stat participante se angajau într-un armistițiu olimpic, ferindu-se de orice acțiuni războinice.

Pe de altă parte, sănierul Valentin Crețu a avut la Yanqing primul antrenament pe pista de concurs. Două manșe și multe impresii împărtășite cu ceilalți colegi și analizate de antrenori. Aflat la a patra participare olimpică, acesta va intra în competiție în 5 februarie, când sunt programate primele două manșe din cele patru olimpice.

România va fi reprezentată la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie) de 22 de sportivi:

Biatlon: Natalia Ușkina (individual, sprint, urmărire), George Colţea (sprint, individual, urmărire)

Bob: Andreea Grecu (monobob, bob 2), Katharina Wick (bob 2), Mihai Țentea (bob 2, bob 4), Ciprian Daroczi (bob 2), Raul Dobre (bob 4), Cristian Radu (bob 4)

Katharina Wick și Andreea Grecu vor concura la bob (Foto: COSR / Team România)
Katharina Wick și Andreea Grecu vor concura la bob (Foto: COSR / Team România)

Patinaj viteză: Mihaela Hogaş (500 m , 1.000 m)

Sanie: Raluca Strămăturaru (ştafetă), Valentin Creţu (ştafetă), Marian Gîtlan- Darius Şerban (dublu, ştafetă)

Sărituri cu schiurile: Daniela Haralambie (NH), Andrei Feldorean (NH, LH), Daniel Cacina (NH, LH), Sorin Mitrofan (NH, LH)

Schi alpin: Maria Constantin (slalom, slalom uriaş), Alexandru Ştefănescu (slalom, slalom uriaş)

Schi fond: Timea Lorincz (skiatlon, sprint liber), Paul Pepene, Raul Popa (skiatlon, sprint liber, sprint echipe)

Ceremonia de deschidere a Jocurilor Olimpice de iarnă 2022 se va desfășura vineri, 4 februarie, la ora 14.00 (ora României) pe Stadionul Olimpic ”Cuib de pasăre” din Beijing.

Flacăra olimpică este purtată pe străzile din Beijing

Ştafeta flăcării olimpice se derulează de azi, în capitala Chinei. Peste o mie de persoane vor purta torţa în diverse baze care vor găzdui competiţia, la Beijing, dar şi în oraşul învecinat Zhangjiakou. Purtătorii torţei au vârsta cuprinsă între 14 şi 86 de ani. Printre ei se va număra şi fostul baschetbalist Yao Ming.

Flacăra Olimpică este purtată pe la bazele din Beijing (Foto: Guliver / GettyImages)
Flacăra Olimpică este purtată pe la bazele din Beijing (Foto: Guliver / GettyImages)

Primii care au purtat flacăra olimpică au fost Luo Zhijuan, fost patinator de viteză care a câştigat în 1963 primul titlu mondial pentru China într-un sport de iarnă, astronautul Jing Haipeng şi inginerul aerospaţial Ye Peijian, proiectantul şef al programului chinez de explorare lunară.

În contextul pandemiei de COVID-19, la trecerea ştafetei flăcării olimpice asistă un număr limitat de spectatori, China încurajându-i pe oameni să urmărească mai degrabă evenimentul online sau la televizor.

Flacăra olimpică a fost aprinsă în octombrie, în Grecia, la Olympia, unde ceremonia a fost perturbată de manifestanţi care au acuzat China de încălcări ale drepturilor omului. Mai multe ţări occidentale, între care SUA, Australia şi Marea Britanie, au anunţat că boicotează diplomatic Jocurile Olimpice pentru a denunţa problemele din China în ceea ce priveşte drepturile omului.

Competiția poate fi urmărită în țara noastră de TVR și Eurosport.

Puteți urmări știrile Click! și pe Google News

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
shutterstock 2304929435 jpg
clickpentrufemei.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
aryna sabalenka facebook jpg
image png
Novak Djokovic, Getty Images jpg
Shayon Harrison (Sportpictures) jpg
Radu Dragusin (EPA) jpg
Gabriela Ruse (EPA) jpg
studenti romani universitati sua jpg
gimnastica ana maria barbosu jocurile olimpice jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net