Gest rar de fair-play. Brittany Bowe i-a cedat un loc la JO de iarnă prietenei sale, Erin Jackson

În urmă cu ani, sportul era sinonim cu fair-play. Între timp, în contextul profesionalizării excesive, a premiilor tot mai mari, gesturile de sportivitate au devenit tot mai rare. În acest context, cu atât mai surprinzătoare este decizia patinatoarei de viteză Brittany Bowe (33 de ani), care i-a cedat un loc de participare la Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing (4-20 februarie) compatrioatei sale Erin Jackson (29 de ani)! Cele două patinatoare se cunosc de aproape 20 de ani şi îşi doreau să concureze împreună în China.

Brittany Bowe a câștigat „bronzul” la JO de iarnă din 2018 (Foto: EPA-EFE)
Brittany Bowe a câștigat „bronzul” la JO de iarnă din 2018 (Foto: EPA-EFE)

Totul s-a întâmplat în timpul competiției de selecţie a lotului american de la Milwaukee. Favorită la 500 m, Erin Jackson a alunecat, vineri, ocupând abia locul trei, după Bowe şi Kimi Goetz. Ceea ce era sinonim cu ratarea calificării la Jocurile Olimpice de iarnă de luna viitoare.

Cum câştigase la 1.000 m şi 1.500 m, Brittany Bowe i-a cedat locul în lotul olimpic de la 500 m colegei şi prietenei sale Erin Jackson. "După ce am văzut că a alunecat, m-am gândit că, dacă acum depinde doar de mine, atunci ea ar putea să-mi ia locul”, a spus patinatoarea pentru NBC Sports. Chemată la fotografia patinatorilor calificaţi, Bowe, care a fost de trei ori campioană naţională, a decis să-şi oficializeze decizia invitându-o pe Jackson la şedinţa foto. "Erin a meritat să concureze la această probă. Ea este numărul 1 în lume şi nimeni nu merită şansa de a aduce o medalie echipei SUA mai mult decât ea”, a adăugat Bowe.

Jackson i-a mulţumit prietenei sale pentru acest gest: "Este greu să-mi găsesc cuvintele. Sunt atât de recunoscătoare. O cunosc de mult, când am crescut în Ocala (Florida, oraşul lor natal). Ea a fost mereu acolo pentru mine".

Născută la Ocala, în 24 februarie 1988, Brittany Bowe va participa pentru a treia oară la Jocurile Olimpice. În 2014, la Soci, ea a ocupat locul 6 în urmărirea pe echipe, clasându-se pe 8 la 1.000 m, pe 13 la 500 m și pe 14 la 1.500 m. În 2018, la Pyeongchang, ea a cucerit medalia de bronz la urmărire pe echipe, terminând pe 4 la 1.000 m și pe 5 la 1.500 m. Ea mai are în palmares două titluri mondiale la sprint (2015, 2016), o medalie de argint și două de bronz la CM.

Originară tot din Ocala, localitate unde s-a născut în 19 septembrie 1992, Erin Jackson va participa pentru a doua oară la Jocurile Olimpice. În 2018, la Pyeongchang, ea a ocupat locul 24 la proba de 500 m.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Anca Ababneh Dumitrovici  jpg
image
image
image
image
image
image
Mioveni Unirea Slobozia (Sportpictures) jpg
Farul Rapid (Sportpictures) jpg
Sepsi OSK Sfantu Gheorghe FCSB (Sportpictures) jpg
Ana Maria Branza (Sportpictures) jpg
FC Botosani Dinamo (Sportpictures) jpg
Olimpiu Morutan (Sportpictures) jpg
Novak Djokovic (EPA) jpg
Real Madrid FC Barcelona (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net