Susținere neașteptată pentru Halep: șeful antidoping din SUA, vehement

Suspendată provizoriu de aproape un an, Simona Halep se află într-o situație care pare fără ieșire: după ce a fost parte de numeroase amânări, până să aibă ocazia să își susțină nevinovăția, românca are parte de o agonie prelungită și în privința Agenției Internaționale pentru Integritate, care întârzie o decizie în cazul său.

Simona Halep, ținută un suspans de aproape un an (FOTO: Getty Images)
Simona Halep, ținută un suspans de aproape un an (FOTO: Getty Images)

Totuși, o voce cu putere din lumea tenisului se arată de partea româncei de 31 de ani. Șeful Antidopingului din Statele Unite (USADA), Travis Tygart (52 de ani), a oferit câteva declarații, potrivit „Adevărul”, care pun cazul într-o nouă lumină. 
„Ne confruntăm cu o altă problemă, acum - și anume faptul că laboratoarele antidoping sunt atât de bune, atât de performante, încât detectează niște valori extrem de mici ale unor substanțe interzise în probele analizate... Și grija noastră e că, uneori, aceste substanțe detectate n-au ajuns în organismul sportivului prin folosirea lor intenționată. Au ajuns să fie ingerate prin ceea ce numim noi sursă nevinovată. La ce mă refer? La carne contaminată, la apă contaminată, inclusiv la contactul sexual cu partenerul.

„Pedepsim trișorii sau sportivii nevinovați?”

Cazurile care ne îngrijorează cu adevărat sunt cele ale sportivilor care nu încearcă să trișeze, care sunt chiar foarte atenți să nu folosească ceva interzis, care fac totul ca la carte. Dar, din motive care nu țin de ei, ci de natura lumii în care trăim astăzi, ajung să aibă teste pozitive pentru niște valori extrem de mici. Și, apoi, le e și lor foarte greu să explice sursa acestei contaminări. Astfel de cazuri creează o tensiune foarte mare. Pentru că ajungem să ne punem următoarea întrebare: pedepsim sportivii trișori sau, în încercarea de a face acest lucru, am ajuns să pedepsim și sportivii nevinovați?
Contaminare conjuncturală e problema noastră, acum. Vorbim despre cazuri în care elementul de intenție lipsește. Astfel de cazuri n-ar trebui să fie pedepsite la același nivel cu dopajul intenționat, cu dopajul sistematic susținut de stat, cum a fost în Rusia, de pildă“
, a spus președintele USADA, potrivit sursei citate. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Guadalupe Porras (EPA) jpg
Statuie Dani Alves (X, Twitter) jpg
FCSB FC Botosani (Sportpictures) SITE jpg
Danut Lupu (Sportpictures) jpg
Minge fotbal (Getty Images) jpg
Dani Alves (EPA) jpg
generatia de aur nationala romaniei
Simona Halep (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net