Euro 2016 România - Albania / Cândva le dădeam 6 goluri, acum tremurăm în faţa lor
Fotbalul este într-o continuă mişcare la nivel planetar, unele ţări evoluând enorm în ultima perioadă, iar altele prăbuşindu-se din cauza corupţiei şi prostului management. Din păcate, România face parte din a doua categorie, iar Albania din prima.
Nu existau preliminarii de Campionat European sau Mondial în care din urna codaşelor să nu picăm cu câteva echipe de amatori sau semi-amatori. Când sorţii nu ne hărăzeau însă Andorra, Malta sau Insulele Feroe, mergea oricând Albania, care era şi ea bună pentru un antrenament mai serios.
În primele şase partide jucate cu această naţională am câştigat de fiecare dată la scoruri de curtea şcolii, fără să întâmpinăm probleme. În preliminariile pentru Mondialul din 1974 am câştigat cu 2-0 la Bucureşti şi cu 4-1 la Tirana, Dembrovschi, Dobrin, Troi, Ţarălungă, Florea Dumitrache şi Liţă Dumitru rupând poarta albanezilor.
Apoi, în calificările pentru Euro 1988, a fost tot 6-1 la general în dublă manşă, după 1-0 în deplasare şi 5-1 acasă. Atunci, Klein, Piţurcă, Hagi, Boloni, Belodedici şi Bumbescu s-au distrat copios cu micuţa ţară de la Marea Adriatică. Tot cu albanezii am avut noroc să picăm şi în preliminariile ultimului European la care am participat, cel din Austria şi Elveţia, din 2008. A fost 6-1 la Bucureşti şi 2-0 la Tirana pentru tricolori, iar Dică, Mutu, Daniel Niculae sau Marica pot depune mărturie despre ce însemna un meci de vacanţă cu aceşti băieţi. Atunci noi am câştigat grupa încheind în faţa Olandei, iar Albania a terminat campania pe locul cinci, la ani lumină de turneul final.
Primele puncte ale albanezilor în meciurile cu noi au venit în preliminariile pentru Euro 2012, când am făcut un dublu 1-1, ratând în cele din urmă turneul final. În total, au fost opt meciuri directe, şase victorii pentru România şi două egaluri, 22 de goluri marcate de tricolori şi doar cinci primite. De pe aceste coordonate jucăm duminică cu Albania şi poate că ar fi bine să ni le aducem aminte şi să ne mai debarasăm puţin de presiune, dar nu de toată!
Şi albanezii sunt mai valoroşi ca «tricolorii»
Elevii lui Iordănescu trebuie să atace fiindcă au nevoie disperată de puncte. Dar, adversarul nu e unul facil, chiar dacă per total echipa e mai slab cotată ca a noastră, 46,15 milioane de euro, faţă de 54,70. Starurile lor, însă, sunt mai scumpe şi joacă la echipe celebre.
“Aţi văzut ce joc a făcut Albania cu Franţa. Nu ne aşteaptă un meci uşor, dar asta nu ne sperie. Trebuie să ne dea încredere, să ne motiveze foarte tare, pentru că am văzut că cele mai puternice echipe din grupă nu ne-au fost în multe momente superioare”, a încercat Daniel Isăilă, unul dintre secunzii “Generalului”, să-i încurajeze pe jucători. Temerile lui nu sunt deplasate, sumele “vorbind” de la sine. Dintr-o delegaţie plasată la o valoare de 46,15 milioane de euro, adică cu 8.550.000 mai puţin ca echipa noastră, se remarcă unii care surclasează starurile noastre sau le sunt cel puţin egali.
Elseid Hysaj costă 12 milioane de euro, fiind cel mai valoros din naţionala Albaniei. Vlad Chiricheş e cel mai bine cotat fotbalist al nostru, 5.500.000 milioane de euro şi de aici rezultă un avantaj de peste două ori pentru adversar. Culmea e că Hysaj şi „Chiri” sunt fundaşi şi totodată colegi la Napoli, diferenţa fiind că primul joacă în mod constant pentru italieni. Pe locul doi în clasamentul lor valoric e Etrit Berisha, un portar ce evoluează la Lazio şi „face” patru milioane de euro. Noi ne lăudăm cu Ciprian Tătăruşanu, tot un goalkeeper din Serie A, de la Fiorentina, şi care e cotat la cinci milioane de euro.
De fapt, într-un top cinci al ambelor formaţii se observă că fotbaliştii sunt foarte apropiaţi la capitolul „cotă”, iar faptul că Albania e pe ultimul loc în grupa noastră de la Euro nu reflectă deloc realitatea. De aceea, şi elevii „Generalului” sunt prevăzători. „În primul rând Albania nu mai este cea din 2008, au şi ei o echipă foarte bună, am văzut meciurile pe care le-au făcut în această grupă, sunt motivaţi. Nu ştiu dacă trei puncte le mai sunt suficiente să se califice, dar cu siguranţă vor da tot ce au mai bun”, a spus Prepeliţă. El a fost completat şi de Claudiu Keşeru, om aflat pe locul trei în ierarhia alcătuită cu ajutorul siteului de specialitate, transfermarkt.de. Nu există favoriţi, nu există meciuri câştigate dinainte”.
Top cinci valoare jucători România
Sumele sunt exprimate în euro
Top cinci valoare jucători Albania
Sumele sunt exprimate în euro