6 posibile motive pentru care se refuză naționala de fotbal

Ultima actualizare:

În ciuda promisiunii făcute de directorul tehnic Mihai Stoichiță, și anume că selecționerul va fi numit până la Sf. Ion (7 ianuarie), echipa României nu și-a găsit bancă tehnică. Și au trecut două luni de la plecarea lui Mirel Rădoi, cel care n-a mai dorit să-și prelungească înțelegerea după ce s-a ratat participarea în „barajul” de calificare la Campionatul Mondial Qatar 2022.

Ladislau Boloni n-a dat un răspuns după ce a discutat cu FRF (Foto: Guliver / GettyImages)
Ladislau Boloni n-a dat un răspuns după ce a discutat cu FRF (Foto: Guliver / GettyImages)

Iar până acum a fost refuzată, din diverse motive, de Gică Hagi, care este implicat în proiectul Farul Constanța, Răzvan Lucescu și Dan Petrescu, care au contracte cu echipele de club PAOK Salonic, respectiv CFR Cluj. Cum și tratativele cu Ladislau Boloni par să fie ajuns într-un impas, fostul internațional Gică Popescu a comentat șa Pro X: „Situația este foarte ciudată. Este al 5-lea antrenor care refuză echipa națională. Trebuie întrebat de ce. Până la urmă, să ai echipa națională în CV ar trebui să fie mândria oricărui antrenor. Echipa națională e vitrina de lux a oricărui jucător și ar trebui să fie și a oricărui antrenor. Nu știu de ce refuză antrenorii, probabil că trebuie vorbit cu fiecare în parte pentru a înțelege. Antrenorii care au fost ofertați să preia echipa națională nu sunt antrenori cărora să le fie teamă de ceva. Sunt foști jucători care au avut performanțe la nivel de echipă națională. Întrebarea este de ce refuză acești antrenori. Nu vor să antreneze naționala sau nu vor să lucreze cu actuala conducere a Federației?”.

Iată 6 posibile cauze pentru care tehnicienii noștri se feresc de un angajament la națională:

1. Lipsa de rezultate din ultimul timp. Echipa de fotbal a României nu numai că nu s-a calificat la CM din Qatar, ci a ratat și prezența în barajul de promovare. Și aceasta deși a fost într-o grupă cu echipe pe care, teoretic, ar fi putut să le depășească (Islanda, Armenia, Macedonia de Nord). Această ratare survine după aceea de la Euro 2020, o competiție în care Bucureștiul a găzduit meciuri.

2. Perspectivele nu sunt încurajatoare. Firește că rezultatele din trecutul apropiat le pun sub semnul îndoielii și pe cele din viitorul apropiat. Naționala nu numai că nu reușește să câștige meciuri cu echipele de top, cum o făcea altădată, însă ea pierde cu formațiile socotite „mici” odinioară.

3. Absența unei strategii pe termen mediu. Un motiv pentru care s-ar fi împotmolit tratativele dintre Boloni și FRF ar fi că primul dorește un contract pe patru ani, în timp ce federalii vor unul pe doar doi. Ceea ce ar indica faptul că Federația nu mai e dispusă să aștepte obținerea unor rezultate (calificări), fiind presată de criticii acesteia, tot mai numeroși.

4. Salariul este mai mic decât la un club. Un alt motiv, deloc de neglijat în aceste vremuri complicate, în care pandemia a generat și o criză economică inclusiv în fotbal, îl reprezintă și câștigul financiar al selecționerului. Iar acesta nu se poate compara cu cel de la o echipă de club.

5. Campionatul nu susține naționala. S-a spus dintotdeauna că valoarea întrecerii interne o influențează și pe aceea a reprezentativei. În plus, dacă în perioada comunistă cluburile sprijineau reprezentativa, statul controlând totul la acea vreme, din 1990 încoace interesele au devenit diferite. Iar această realitate s-a văzut foarte bine în momentul care România a participat la turneul olimpic de fotbal cu o selecționată din care au lipsit numeroși jucători importanți, cărora nu li s-a permis deplasarea în Japonia.

6. Jucătorii din străinătate sunt blazați. Nici aportul „stranierilor” nu mai este precum acela din anii 90. Atunci, România avea jucători de fotbal la echipe de top de pe continent. Și evoluțiile lor influențau în bine și naționala. Astăzi, aceștia pot fi numărați pe degete. Iar unii dintre ei fie că nu joacă, fie evoluează foarte puțin. Excepție fac Ianis Hagi (Glasgow Rangers), Nicolae Stanciu (Slavia Praga), Vlad Chiricheș (Sassuolo), Olimpiu Moruțan și Alexandru Cicâldău (Galatasaray). Până și portatul Florin Niță (Sparta Praga) s-a confruntat cu probleme, fiind „uitat” pe banca rezervelor deși jucase mai mereu în ultimii ani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net