Bucureștiul va pierde organizarea Europeanului dacă nu permite spectatori la meciuri
UEFA a cerut în mod oficial țărilor organizatoare ale Campionatului European de fotbal din acest an să permită accesul fanilor în tribune. În caz contrar, orașele respective vor pierde organizarea meciurilor. Cum autoritățile din România nici nu se gândesc să permită accesul fanilor în tribune deocamdată, Europeanul la București e în mare pericol.
UEFA cere gazdelor turneului final al Campionatului European de fotbal să permită accesul suporterilor pe stadioane la meciurile întrecerii continentale, informează lesoir.be.
Disputarea jocurilor pe arene goale nu mai este o opţiune pentru UEFA, a declarat preşedintele UEFA, Aleksander Ceferin, pentru Sky Sports. "Avem mai multe scenarii, dar cel al unui Euro cu porţile închise nu este pe masă", a spus slovenul. Numărul de fani admişi va depinde de măsurile luate în fiecare ţară.
"Fiecare gazdă trebuie să poată garanta prezenţa fanilor în timpul meciurilor. Modelul ideal este să jucăm turneul în cele douăsprezece oraşe planificate iniţial, dar dacă acest lucru nu este posibil, vom continua cu 10 sau 11 ţări", a adăugat Ceferin, care a atenționat astfel în mod concret țările organizatoare că va renunța fără probleme la unele orașe dacă nu i se respectă cererea.
La începutul lunii aprilie, ţările organizatoare vor trebui să anunţe UEFA câţi spectatori cred că pot asista la meciuri. De asemenea, gazdele vor trebui să prezinte un plan de rezervă.
Premierul britanic Boris Johnson s-a declarat de acord să organizeze mai multe meciuri la Euro-2020, în condiţiile în care stadionul londonez Wembley va fi locul în care vor avea loc trei meciuri din Grupa D, unul din optimile de finală, semifinalele şi finala.
Celelalte oraşe gazdă sunt Baku, Bilbao, Budapesta, Bucureşti, Dublin, Glasgow, Copenhaga, Munchen, Roma şi Sankt Petersburg.
Comitetul executiv al UEFA urmează să se întrunească la 19 aprilie pentru a discuta, printre altele, despre turneul final, deja amânat un an din cauza pandemiei de coronavirus. O decizie finală cu privire la oraşele gazdă este aşteptată în 20 aprilie, la Congresul UEFA.
În România, Comitetul Interministerial Euro-2020 a discutat, în şedinţa din 3 martie, scenariile de acces al publicului la meciurile de la Bucureşti din cadrul Campionatului European.
După mai multe ore de prezentare a unor scenarii şi de dezbatere a acestora, Comitetul Interministerial Euro-2020 a ajuns la un consens: în perioada următoare se va construi scenariul admiterii publicului pe Arena Naţională în limita cotei de 25 la sută din capacitatea totală. Autorităţile medicale împreună cu cele de asigurare a ordinii publice vor aviza setul de măsuri necesare pentru a oferi siguranţă deplină celor aproximativ 12 mii de spectatori care vor intra la meciurile Euro-2021.