De ce unii vârstnici au un miros specific. Un aliment banal poate preveni problema
Este un miros care poate fi recunoscut imediat, iar unii oameni îl numesc și „parfumul senectuții”. În mod tradițional, el este mai bine cunoscut drept „mirosul de bătrân” și nu este deloc doar o simplă legendă urbană. Dimpotrivă, acest miros este bine cunoscut printre specialiști, care deja îl pot explica și oferă sfaturi ce pot ajuta organismul să scape de el.

„Mirosul de bătrân” este un fenomen care deja a fost studiat de către experți din întreaga lume, care încearcă să îl înțeleagă și, dacă este posibil, să îl elimine. În general, el este considerat a fi o simplă consecință a procesului de îmbătrânire, însă există un superaliment care ar putea elimina acest miros.
În primul rând, este important de menționat faptul că experții cred că acest miros apare din cauza peroxidării lipidelor de la suprafața pielii. Practic, lipsa antioxidanților duce la apariția acestui miros, care persistă datorită faptului că celulele nu se mai reînnoiesc chiar atât de rapid. Leslie Kenny, fondatoare a Oxford Healthspan, spune că peroxidarea lipidelor poate fi explicată drept o „ruginire” a corpului.
Cum se poate elimina acest miros
Potrivit expertei, acest miros afectează întreg corpul și provine de la un compus cunoscut printre experți drept 2-nonenal. Practic, este vorba despre sebum oxidat, care duce la apariția acestui miros specific și atât de ușor de reucunoscut. Iar potrivit expertei, parfumul nu poate ascunde acest miros, ci doar se combină cu el și produce unul și mai înțepător.
Din păcate, nici băile dese nu ajută, deoarece problema nu este una ce ține de igienă, ci de viteza cu care se reînnoiesc celulele din organism. Cu toate acestea, există un superaliment ce poate fi de folos împotriva mirosului de bătrân, potrivit nypost.com.
Ciupercile pot elimina „mirosul de bătrân”
Leslie Kenny spune că dieta poate fi singura cale de a combate acest miros. Iar pentru a scăpa de el, este important ca pe farfuriile voastre să fie prezente cât mai multe ciuperci. Acestea nu numai că pot preveni peroxidarea lipidelor, dar sunt și bune pentru a susține funcțiile cognitive.
Experta spune că orice tip de ciuperci este bun pentru organismul nostru, însă cele mai eficiente în acest scop ar fi shiitake, cât și ciupercile oyster.