Drama lui Duckadam

Ultima actualizare:

    Helmuth Duckadam
Helmuth Duckadam

Legenda Stelei şi omul care le-a adus roş-albaştrilor Liga Campionilor în 1986 trăieşte o dramă. Duckadam riscă să-şi piardă mâna dreaptă, cea cu care a apărat cele patru penalty-uri în faţa Barcelonei şi care i-a adus un loc în cartea recordurilor. Doar o operaţie costisitoare în străinătate îi poate salva braţul, dar preşedintele de onoare al Stelei nu are banii necesari.

Helmuth Duckadam are de 26 de ani o problemă medicală la braţul drept, dar asta se ştia de mult. Mulţi au spus cândva că a fost împuşcat la ordinul lui Ceauşescu, după finala Ligii Campionilor de la Sevilla, câştigată graţie lui, la penalty-uri, în faţa Barcelonei, tocmai pentru a-l împiedica să părăsească ţara, dar acestea s-au dovedit a fi aberaţii.

Fostul portar al Stelei din anii '80 avea un anevrism, adică un cheag de sânge care i-a blocat o arteră şi care l-a obligat să suporte deja trei intervenţii chirurgicale. Duckadam a avut dureri permanente la acest braţ drept, dar spera ca lucrurile să nu se complice.

Din păcate pentru el, în urmă cu o săptămână, exact acest lucru s-a întâmplat. A mers de urgenţă la spital, iar verdictul medicilor a fost crunt: trebuie să sufere o a patra operaţie, de această dată la o clinică modernă din străinătate, sau riscă să-şi piardă mâna. Din păcate, costurile ar fi uriaşe, iar Duckadam pur şi simplu e falit.

La aflarea aceste veşti crunte, Helmuth a ajuns în pragul depresiei. Ieri, la externarea din Spitalul Militar din Bucureşti, a impresionat pe toată lumea.

„53 de ani mi-am făcut datoria faţă de România. Cred că a venit momentul ca şi România să-şi facă datoria faţă de mine", a fost declaraţia şocantă şi misterioasă făcută de Helmuth Duckadam, după care l-au podidit lacrimile.

Această afirmaţie este practic un strigăt disperat la adresa statului român şi a oricui are urechi să audă şi putere financiară să ajute. Asta pentru că din fonduri proprii, legenda din Ghencea nu poate sub nicio formă să meargă la o clinică din străinătate pentru operaţie, iar în România n-ar avea nicio şansă să-şi salveze braţul de aur. Chiar dacă i s-a propus aducerea unui medic din afară, nu acesta ar face diferenţa, ci aparatura.

Tot venitul lui este în acest moment o pensie de aproximativ 5.000 de lei, plus o remuneraţie pe care o primeşte de la Gigi Becali pentru funcţia de preşedinte onorific al Stelei. Aşa cum se aştepta toată lumea, salvarea vine tot de la patronul Stelei, care după ce a făcut atâtea gesturi filantropice, nu-şi poate neglija tocmai legenda.

„Dacă Duckadam are nevoie de bani pentru operaţie, oriunde, nu e niciun fel de problemă, plătesc eu. Fac eu totul pentru el, nu trebuie să facă România nimic. Nu cred că e chiar aşa de grav. Nu e o operaţie la inimă, e la braţ. El este, în opinia mea, cea mai mare imagine a Stelei. În momentul ăsta, primeşte 3000 de euro de la club doar pentru imagine", a spus Becali.

Ce este anevrismul

O dilatare anormală a unui vas sau artere care se blochează cu cheaguri şi în care circulaţia sângelui este oprită. Cele mai frecvente anevrisme sunt cele cerebrale sau la inimă, dar pot apărea şi la membre.

Dacă cheagul nu este îndepărtat, în primele două cazuri survine decesul, iar în cel de-al treilea, amputarea respectivului membru.

«E bun naţional»

Emeric Ienei, fostul antrenor al lui Duckadam la finala Ligii Campionilor din 1986, spune că ajutorul trebuie să vină din partea statului român, nu din partea unui bogătaş care să facă pe filantropul pentru puţină imagine.

„Helmuth Duckadam e bun naţional. Nu mulţi au făcut pentru România, ce a făcut el. Autorităţile trebuie să se sesizeze şi să-l ajute", a afirmat Ienei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate în buline și William, GettyImages jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bernadette Szocs (Facebook) jpg
Marius Sumudica (Sportpictures) jpg
Cristiano Ronaldo (EPA) jpg
Erling Haaland (EPA) jpg
Rafael Nadal si Toni Nadal (EPA) jpg
Mircea Lucescu (Sportpictures) jpg
România Kosovo (Sportpictures) jpg
Rafael Nadal (EPA) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net