EXCLUSIV! Viitorul vine din ferma de căpşuni
Naţionala lui Daum nu ne mai poate face fericiţi în campania pentru Mondialul din 2018, dar puştii lui Daniel Isăilă atacă Europeanul sub 21 de ani din 2019. O nouă generaţie pleacă la drum şi e bine să stăm cu ochii pe viitor, dacă prezentul e lipsit de valoare. Iar acum forţa ne vine din afară, de la copiii cu şcoli înalte! Alexandru Paşcanu o are pe cea a „Vulpilor” campioane în 2016.
Fundaşul în vârstă de 18 ani are o poveste de viaţă similară cu cea a atacantului Florin Andone. Plecaţi din aceeaşi Moldovă săracă, unul în Spania, celălalt în Anglia, pentru că veniturile nu acopereau cheltuielile, pentru ambii fotbalul a reprezentat salvarea. Familia lui Alex a mers la munca de jos, în agricultură, undeva în centrul Angliei, şi acolo a rămas de când avea el 4 ani. Prea tânăr ca să se scârbească singur de România, fundaşul adoarme cu tricolorul în gând la ferma unde locuieşte cu familia sa şi e mai patriot decât noi, cei care încă stăm acasă.
Deşi are cetăţenie britanică, Alexandru nu ia în calcul să joace sub alt steag şi nici să se rupă de plaiurile natale. „România e ţara mea pentru că în afară de părinţi şi de sora mea, Noren, în vârstă de 13 ani, restul rudelor sunt aici, lângă Bârlad. Mă întorc tot timpul să-i vizitez şi nu s-a pus niciodată problema să joc pentru Anglia, mai ales la seniori. Nu simt nimic pentru ei, deşi am paşaport britanic. În Anglia stau la o fermă de căpşuni, unde muncesc părinţii mei, şi acolo vin mulţi români mai ales în timpul verii. Vorbesc mult cu ei şi de aceea sunt tot timpul ancorat în România”, spune puştiul lui Leicester.
«Nu simt nimic pentru englezi!»
Acesta ne-a povestit şi aventura sa fotbalistică la campioana Angliei din 2016, care pare desprinsă dintr-un film de succes. „La 5 ani m-a dat mama la o echipă locală, iar la 7 ani m-a văzut un scouter al lui Leicester şi m-a chemat să dau o probă. Din 300 de copii au ales o echipă de puşti sub 9 ani şi printre ei am fost şi eu”, ne-a declarat Paşcanu, care îşi aduce cu mare bucurie aminte şi de bomba ultimelor două decenii în Premier League. „
A fost primul meu an full-time în Leicester şi a fost ceva fantastic. În timpul sezonului eram focusaţi pe antrenamente şi nu băgam în seamă că ăştia mari câştigă pe bandă rulantă. Abia prin aprilie ne-am gândit că s-ar putea să dea lovitura. Când s-a întâmplat a erupt oraşul. Înainte să iasă pentru turul de prezentare a trofeului au venit la noi la antrenament. Stăteau oamenii câteva ore la coadă ca să-i vadă pe Vardy şi pe alţii, iar noi ne gândeam că am fost acolo cu ei un an, zi de zi, şi n-am făcut o poză. Favoritul meu din acea echipă a fost Kante, dar şi algerianul Mahrez e fantastic”, a afirmat Alex Paşcanu.
Atacă meciurile cu Bosnia şi Elveţia
Alex Paşcanu a fost descoperit de federali la trialul de la Tremblay-en-France, la care s-a prezentat în noiembrie 2015, şi de atunci a bifat peste 10 meciuri la naţionalele de tineret ale României. După ce a jucat la selecţionata sub 18 ani, Daniel Isăilă l-a propulsat la cea de tineret, care a pornit cu dreptul în campania pentru Euro 2019, din Italia. Cu Paşcanu în defensivă, tricolorii mici au trei puncte după primul meci, cel cu Liechtenstein, dar urmează pe 1 şi 5 septembrie o dublă de foc, în Bosnia şi acasă cu Elveţia.
Vrea să devină economist sau mecanic
Alex n-a plecat însă în Anglia pentru a risca totul doar pe cartea fotbalului şi se pregăteşte şi pentru altceva în viaţă, în cazul în care nu-i iese în sport. „Am absolvit liceul şi am o diplomă în economie. Vreau să văd cum decurge acest sezon, dacă pot să atac prima echipă, iar dacă nu, cel târziu la anul mă înscriu la facultate. Vreau să fac ceva în mecanică sau în finanţe-afaceri. Altceva decât sport, oricum! Ideea e să mai ştiu şi altceva! În plus, şcoala mă mai limpezeşte la minte”, plănuieşte Alex. Deocamdată, însă, se va dedica sută la sută fotbalului.