Învăţăm fotbal de la danezi. FRF copiază modelul nordic la juniori
Federaţia Română de Fotbal e îngrijorată de faptul că doar 0,5% din populaţia ţării joacă fotbal în cadru organizat şi vrea să schimbe asta. Ieri, preşedintele Răzvan Burleanu a iniţiat proiectul „Împreună suntem fotbal”, care îşi propune să sprijine exact rădăcinile fenomenului.
Mai exact, FRF va implementa până în 2016 patru programe naţionale de anvergură. Primul poartă numele de „Olimpiada fotbalului şcolar„ şi va însemna reluarea întrecerilor între elevi la nivelul primar şi gimnazial. Competiţiile se vor desfăşura ca şi Olimpiadele şcolare, mai întâi în faze pe oraş, apoi judeţene şi naţionale. Al doilea program are în vedere sectorul universitar şi urmăreşte angrenarea în competiţie a celor aproximativ 500.000 de studenţi din România. Apoi, FRF îşi asumă şi o responsabilitate socială prin Campionatul naţional de fotbal „Unificat în 7”. Competiţia prevede meciuri între echipe formate din 3 jucători cu dizabilităţi intelectuale, adică posesorii unui IQ mai mic de 70, şi patru parteneri normali. Nu în ultimul rând, Federaţia va încerca să descopere în mediul rural, inaccesibil până acum, potenţiale talente pe care să le aducă în fotbalul profesionist. Programul se numeşte sugestiv „Transformă uliţa în stadion” şi prevede investiţii importante în terenuri sintetice şi echipamente complete oferite copiilor din aceste zone devaforizate. Totul va fi plătit de Federaţia Română de Fotbal. În cadrul conferinţei ţinută în sala Media a Teatrului Naţional Bucureşti, s-a semnat şi un contract de colaborare cu Federaţia Daneză de Fotbal, specialistă în sectorul juvenil, al cărei reprezentant la Bucureşti a fost chiar preşedintele Jesper Moller.
“Împreună suntem fotbal” este proiectul ce va redeschide canalele de cultivare a performanței prin dezvoltarea pasiunii pentru sport și la care participarea este gratuită, indiferent de vârstă, sex, ocupație sau pregătire profesională. Obiectivele proiectului sunt: formarea individuală prin valorile sportului, îmbunătățirea nivelului general al activității fizice în România, incluziune și mobilitate socială, angrenarea structurilor instituționale în dezvoltarea fotbalului, promovarea fotbalului ca fenomen social.
“Astfel, ne putem întoarce la esența fotbalului: bucuria și emoțiile jocului! Putem salva prezentul, construind viitorul fotbalului românesc și al unei societăți mai implicate, mai sănătoase, mai conștiente de beneficiile sportului și ale mediului competițional.” declară Răzvan Burleanu, Președintele Federației Române de Fotbal.