„Radiografia” fotbalului românesc: 11 antrenori schimbați în patru luni în Liga 1

Ultima actualizare:

Se pot spune multe despre campionatul românesc, dar nu și că ar fi un mediu stabil pentru a forma o echipă. Odată cu demiterea lui Mihai Teja de la „cârma” lui FC Botoșani, Superliga României a ajuns la 11 antrenori schimbați, de la începutul sezonului și până acum.

Mihai Teja, al 11-lea antrenor schimbat în Superliga României (FOTO: Sportpictures)
Mihai Teja, al 11-lea antrenor schimbat în Superliga României (FOTO: Sportpictures)

Mihai Teja (iunie-noiembrie 2022) a fost lăsat să-și pună planurile în aplicare doar vreme de 18 meciuri, dintre care 16 în primul eșalon și două în Cupa României, bilanțul său fiind de cinci victorii, șapte remize și șase înfrângeri. Faptul că FC Botoșani este pe locul 12 în campionat a nemulțumit conducerea, contractul cu Mihai Teja fiind reziliat. 
Rând pe rând, alți 10 tehnicieni au fost înlăturați de la echipele a căror bancă tehnică o ocupau. 

Toni Petrea (noiembrie 2021-iulie 2022) a fost primul antrenor care a schimbat macazul, la startul sezonului și a încheiat socotelile cu FCSB, după meciul pierdut de aceasta cu Rapid. Toni Petrea era la al doilea mandat la gruparea bucureșteană, primul fiind între vara lui 2020 și 2021 și adunând atunci 49 de meciuri, dintre care 28 victorii, opt egaluri și 13 eșecuri, dar câștigând Supercupa României. În a doua experiență, a apucat să adune 28 de partide, suficient să câștige 17, să obțină cinci remize și să piardă doar de cinci ori. În prezent la Chindia Târgoviște, Toni Petrea a fost înlocuit de Nicolae Dică, între timp și el demis de la FCSB.

CSU Craiova și-a înlocuit antrenorul în aceeași zi

László Balint (iunie-august 2022) n-a apucat „să aniverseze” două luni în Liga 1 la CSU Craiova, fiind demis și înlocuit de Mirel Rădoi în aceeași zi. Între timp la UTA Arad, în momentul rupturii de olteni László Balint s-a arătat dezamăgit de modul în care s-a produs despărțirea: „Pentru mine, gustul amar al demiterii nu poate fi șters. Explicații prea multe nu am. La antrenament mi s-a adus la cunoștință că nu se mai bazează pe mine”. Apucase să conducă echipa în șapte meciuri - patru în Superliga României și trei în calificările pentru Conference League, totalizând două victorii, tot atâtea remize și trei înfrângeri la CSU Craiova. 

Alexandru Pelici (octombrie 2020-august 2022) a decis să plece de la CS Mioveni, acceptând o nouă provocare - aceea de a prelua selecționata României U19. Antrenorul de 48 de ani petrecuse la Mioveni aproape doi ani, adunând 69 de meciuri - 21 de victorii, 23 de egaluri și 25 înfrângeri. Locul său a fost luat de Flavius Stoican, care a rezistat destul de puțin. 

Erik Lincar (mai 2021-august 2022) a avut aproape un an la dispoziție să obțină ceva notabil la Universitatea Cluj și a reușit, aducând „șepcile roșii” în primul eșalon românesc. Totuși, la o lună după începerea sezonului ca nou-promovată, echipa a rămas fără antrenor, cu toate că antrenorul de 44 de ani avea contract până în 2022/2023. A apucat să prindă cinci meciuri cu Universitatea Cluj în Superliga României, unul încheiat cu o remiză și restul înfrângeri. Erik Lincar a fost înlocuit  cu Eugen Neagoe, venit din ipostaza de antrenor liber de contract, anterior pregătind-o pe Astra Giurgiu, până în mai 2021. Bilanțul antrenorului de 55 de ani este de 14 meciuri la ardeleni - șase victorii, patru egaluri și tot atâtea meciuri pierdute. 

Trei antrenori demiși în aceeași zi

Adrian Mihalcea (iunie-septembrie 2022) a părăsit Chindia Târgoviște, în a doua jumătate a lunii septembrie. Antrenorul de 46 de ani abia a prins trei luni la echipă, cât să adune 12 meciuri, dintre care trei au fost egaluri și nouă înfrângeri. Între timp, Adrian Mihalcea s-a alăturat divizionarei secunde FC Buzău, iar Chindia Târgoviște a încăput pe mâinile lui Toni Petrea. 

Marius Croitoru (iunie-octombrie 2022) a adunat patru luni la FCU Craiova 1948, însumând 14 partide, dintre care le-a câștigat pe cinci, trei le-a încheiat la egalitate și a pierdut șase. Antrenorul de 42 de ani n-a stat mult pe bară și a dat mâna cu cei de la FC Argeș, pe a căror bancă tehnică a debutat deja, impunându-se în fața celor de la UTA Arad. 

Andrei Prepeliță (ianuarie 2021-octombrie 2022) a fost înlăturat de la FC Argeș, unde era de la începutul lui 2021, fiind înlocuit în aceeași zi de Marius Croitoru. Între timp, Andrei Prepeliță face parte din lista restrânsă de antrenori doriți la FCSB - dacă se va concretiza, va fi al treilea tehnician, în nici patru luni, după Toni Petrea și Nicolae Dică. 

Ilie Poenaru (mai-noiembrie 2022) a avut mai puțin de jumătate de an la dispoziție să-și arate priceperea la UTA Arad, unde a adunat 18 meciuri - cinci victorii, tot atâtea egaluri și opt partide pierdute. Ilie Poenaru a plecat, la începutul acestei luni, unul din motive fiind presiunea suporterilor, mult prea greu de dus pe umeri de echipă. „Am renunțat și pentru că fanii, fiind foarte pătimași, au creat o presiune foarte mare. Nu asupra mea, pentru că eu nu am o probleme de presiune și stau foarte bine din punct de vedere mental. Dar, s-a creat o presiune foarte mare asupra echipei, iar aceasta nu a făcut față. De la televizor se auzea frumos, dar după ce se termina meciul, discuțiile erau altele. Din partea suporterilor cu jucătorii și așa mai departe și s-a creat o presiune foarte mare asupra jucătorilor, pe fondul acesta de rezultate mai puțin bune. Mi-am dat seama că în acest moment nu am jucătorii care să-mi dea acel echilibru și să gestioneze momentele de joc”, a declarat antrenorul de 46 de ani. 

Flavius Stoican (august-noiembrie 2022) n-a adunat două luni la CS Mioveni, echipă de care s-a despărțit la începutul acestei luni. Tehnicianul de 45 de ani a adunat 10 partide, dintre care trei le-a câștigat, două s-au încheiat la egalitate și cinci au fost pierdute.

Nicolae Dică (iulie-noiembrie 2022) a rezistat mai puțin de patru luni la „cârma” FCSB, unde antrenorul de 42 de ani a însumat 23 de meciuri - pe nouă le-a câștigat, șapte le-a încheiat la egalitate și tot atâtea le-a pierdut. 

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
spital judetean suceava
image
image
image
image
image
image
PAOK Brugge (EPA) jpg
Otelul Galati Universitatea Cluj (Sportpictures) jpg
Maria Herranz jpg
Vlad Covaliu (Facebook) jpg
Cristiano Ronaldo la Juventus Torino (EPA) jpg
Manchester City Real Madrid jpg
Corvinul Voluntari (Sportpictures) jpg
Cristina Neagu (Sportpictures) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net